Muhtemelen Türkiye'de Satışa Çıkmayacak PlayStation 5 Pro Hakkında Tüm Detaylar

10
6
2
1
1
PlayStation 5 ile birlikte daha önce oyun konsollarında deneyimlemediğimiz özelliklerle karşılaştık. Peki daha fazlası mümkün mü? PS4 Pro örneğinde gördüğümüz gibi evet mümkün, bu nedenle de PS5 Pro çıkmaması için hiçbir neden yok. Tabii PS5 Pro ne zaman çıkacak, özellikleri neler, fiyatı ne kadar gibi soruların yanıtlarını yalnızca bazı iddialar üzerinden değerlendirebiliyoruz.

2020 yılında oyunseverlerin beğenisine sunulan PlayStation 5, genel olarak beğenildi ancak bazı eleştirilerin de hedefi oldu. Özelliklerine baktığımız zaman Sony, PS5 ile kullanıcılara daha önce oyun konsollarında görmedikleri yeni bir deneyim sunmuştur. Fakat teknoloji hızla gelişiyor. PS5 ile birlikte gelen özellikler yetiyor ama PS6 gelene kadar daha iyi bir versiyonla karşılaşamaz mıyız?

Elbette bu tür sorular pek çok kullanıcı tarafından sorulduğu için herhangi bir resmi açıklama olmamasına rağmen PS5 Pro dedikoduları da aldı başını gidiyor. Önümüzde bir PS4 Pro örneği olduğu için PlayStation 5 için de bu tür bir beklenti içinde olmamız normal ancak PS5 Pro ne zaman çıkacak, özellikleri neler olacak, fiyatı ne kadar gibi soruların yanıtları şu an için yalnızca birkaç iddiadan ibaret. 

PlayStation 5’in daha gelişmiş bir versiyonu neden çıksın ki?

Seven vardır, sevmeyen vardır o ayrı mesele ancak kabul etmeliyiz ki PlayStation 5 oyun konsolu dünyasında yeni bir dönemin kapılarını aralamayı başardı. Sunduğu pek çok özellik, daha önce karşılaşmadığımız bir oyun konsolu deneyimi sundu ancak teknoloji her saniye gelişirken çok daha gelişmiş özelliklere sahip bir versiyon neden gelmesin?

PS6 çıkmasına daha uzun yıllar var. Şirket bu sırada PS5 Slim versiyonu çıkaracak gibi görünüyor ama Slim versiyonlarda daha gelişmiş özellikler yerine daha kompakt tasarımlar görüyoruz. Bu nedenle PS4 Pro örneğinde olduğu gibi bir PS5 Pro versiyonuyla da karşılaşmamız için hiçbir neden yok.

Elbette Sony, bu olaya ticari olarak yaklaşacaktır. PS5’in çok çok daha üst özelliklere sahip bir PS5 Pro versiyonu ile tabii ki karşılaşmayacağız ama PlayStation 5 ile gördüğümüz bazı özelliklerin birazcık daha gelişmiş halini Pro versiyonda görmek, bazı kullanıcıların var olan konsollarını satarak bunu almalarının önünü açabilir. Özellikle yeni bir model alacaklar için çok daha cezbedici olacaktır. 

ps5 pro

Özellikleri biraz daha gelişmiş olsa bile PS5 Pro fiyatı PS5 ile aynı kalabilir:

Teknoloji ürünlerinin mini ya da Slim versiyonları, orijinal ürüne göre çok daha düşük maliyetle üretildikleri için daha uygun fiyatlarla kullanıcılara sunulabiliyor. Ancak Pro gibi orijinal üründen daha gelişmiş özellikler sunan versiyonlarda maliyet çoğu zaman aynı kaldığı için herhangi bir indirim beklemek doğru değil.

2013 yılında tanıtılan PS4 modelinden yaklaşık üç yıl sonra tanıtılan PS4 Pro, ilk lansmanında orijinal ürünle aynı olarak 399 dolar satış fiyatına sahipti. Bu açıdan incelediğimiz zaman 499 dolar lansman fiyatı ile tanıtılmış olan PS5 modelinin gelişmiş versiyonu PS5 Pro da aynı fiyatla kullanıcılara sunulabilir. PS5 fiyatları bu sıralar 479 dolar bandında seyrediyor. 

ps5 pro

PS5 Pro özelliklerinin nasıl olması bekleniyor?

Konu hakkında herhangi bir resmi açıklama zaten yok ama bu konudaki iddialar bile epey bulanık. 120 Hz , 4K görüntü kalitesinde görseller sunan PS5 zaten bu konuda en iyi performanslardan birini sergiliyor. Geleceğin görüntü kalitesi ise 8K. Bu nedenle Sony, PS5 Pro versiyonunda ileride giderek daha da yaygın hale gelecek 8K çözünürlük uyumunu amaçlayabilir. 

PS5 Pro hakkındaki farklı bir iddiada şirketin grafik kartı yerine işlemciye biraz daha önem verileceğinden bahsediyor. Yeni versiyonda AMD Zen 4 CPU ile birlikte RDNA-3 GPU görebiliriz. Bu yenilikler sayesinde PS5 Pro, hissedilir bir performans artışı sunabilir.

Elbette PS5 Pro versiyonunda kesinlikle olacağı beklenen değişim depolama alanında olacak. 835 GB tatmin edici gibi görünse de oyunların boyutlarındaki inanılmaz artış artık görülen bir gerçek. Bu nedenle PS5 Pro versiyonunda 1 TB SSD görme ihtimalimiz bir hayli yüksek.

Tasarım konusunda çok da fazla heyecanlanmaya gerek yok:

PlayStation 5, Sony tarafından geliştirilen en büyük oyun konsolu. Bu kadar büyük olması da en çok eleştirilen noktalarından bir tanesi. Ancak PS5 Pro versiyonunda tasarımla ilgili herhangi bir adım atılması beklenmiyor çünkü zaten daha küçük bir konsol isteyenler için PS5 Slim versiyonunun çıkarılacağı tahmin ediliyor. Hatta PS5 Pro ve PS5 Slim versiyonlarının birlikte tanıtılacağı düşünülüyor.

ps5 pro

Gelelim en merak edilen konuya, PS5 Pro ne zaman gelecek?

PS5 Pro ne zaman gelecek sorusunun yanıtı için geçmişe bakarak bir tahmin yürütmek mümkün. PS4 çıktıktan üç yıl sonra 2016 yılında PS4 Pro tanıtılmıştı. Sony, yeni versiyon politikasını bu şekilde sürdürmeye karar verdiyse PS5 Pro versiyonu ile 2023 yılının son aylarında ya da 2024 yılının ilk aylarında karşılaşabiliriz. Tabii bu tarih daha da ertelenebilir.

Peki yeni model çalışmaları ne alemde, PS6 gelecek mi?

Elbette bu konuda da herhangi bir resmi açıklama bulunmuyor ancak dikkatli gözler, Microsoft - Activision birleşmesi sırasında yayınlanan bir belgede küçük bir ipucu yakaladılar. Bu belgeye göre PlayStation 6 modeli 2027 yılında kullanıcıların beğenisine sunulacak. Tabii PS5 Slim ve PS5 Pro modellerinin satışına göre bu tarihin ertelenmesi her zaman mümkün. 

ps5 pro

PS5 Pro alınır mı?

Doğmamış çocuğa don biçmek olmaz, önce PS5 Pro ile hangi yeni özelliklerin geleceğini görmek gerekiyor ama çok da gerekli bir alışverişe benzediği söylenemez. PS5 Slim çok daha uygun fiyatlı, kompakt bir tasarımla karşımıza çıkarsa mantıklı olabilir ancak Pro modeli en azından şu anki iddialara göre pek de cezbedici görünmüyor.

Tabii şöyle de bir durum var; eğer yeni bir PS5 almak istiyorsanız ve PS5 Pro ile aralarında çok da büyük bir fiyat farkı yoksa elbette Pro versiyon tercih edilir. Fakat dur ben elimdekini satayım da Pro versiyonu alayım gibi bir düşünce en azından şu an için pek de makul görünmüyor. Yine de dediğimiz gibi, önce bir çıksın da görelim.

PlayStation 5’e göre çok daha gelişmiş özelliklere sahip olması beklenen PS5 Pro ne zaman gelecek, özellikleri neler, fiyatı ne kadar olacak gibi merak edilen soruları iddialar ışığında yanıtladık. Şu an için elimizdeki bilgiler yalnızca iddialardan oluşuyor, yeni bilgiler geldikçe paylaşmayı sürdüreceğiz. 

10
6
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
10
6
2
1
1