‘Çöp Adam Bile Çizemiyorum’ Diyenlerin Bakması Gereken, Resim Çizerken Kullanabileceğiniz 12 İpucu

38
5
3
2
2
Resim yapmak bir yetenek işi ama hangi yetenek olursa olsun yeterince çalışmazsanız asla başarılı olamazsınız. Resmin temeli olan ve çoğu zaman başlı başına bir sanat olarak görülen karakalem çizimlerinde gerçek bir usta olmak için bazı tüyolar işinize yarayacaktır. Nasıl resim çizilir sorusu üzerinden resim çizme ipuçlarına gelin yakından bakalım.

Bir garson ünlü ressam Picasso’dan bir resim çizmesini rica etmiştir. Picasso hızla bir resim çizip vermiş ve yüz dolar istemiştir. Garson beş dakikalık çizim için yüz doların fazla olduğunu söyleyince Picasso; beş dakika değil, kırk yıl artı beş dakika demiştir. Usta ressamın da dediği gibi nasıl resim çizilir hemen öğrenebilirsiniz ancak bu işte gerçek bir usta olmak için kırk yıl uğraşmak ve kırk fırın ekmek yemek gerekiyor.

Bu süreci biraz daha hızlandırmak isteyenler için bazı resim  çizme ipuçları var. Bu küçük tüyolar özellikle resmin temeli olan ve genel olarak başlı başına bir sanat olarak görülen karakalem çalışmalarında oldukça işinize yarayacaktır. Çünkü bu küçük tüyolar sayesinde çok daha bilinçli bir çalışma yaparak usta olma yolunda daha hızlı adımlar atacaksınız. Nasıl resim çizilir sorusu üzerinden resim çizme ipuçlarına gelin yakından bakalım.

Nasıl resim çizilir? İşinizi kolaylaştıracak resim çizme ipuçları:

karakalem, resim çizme ipuçları

Doğru araçları seçerek başlayın:

Resim çizmenin temelinde doğru araç kullanımı yatmaktadır. Harika bir resmi, kalitesiz malzemeler mahvedebilir. Bu nedenle hangi malzemeleri kullanırsanız kullanın en pahalısı olmasa bile bütçenize göre en kalitelisini seçtiğinizden emin olun. Doğru malzemeler uzun ömürlü olacağı için uzun vadede kara geçersiniz. Bu tür çizimler için kullanabileceğiniz pek çok farklı yazılım da bulunuyor. Bunların deneme sürümlerini inceleyerek dijital çizimlerinizde de kaliteli bir tercih yapabilirsiniz.

Çizeceğiniz nesneyi şekillere ayırın:

Eğer daha önce resim çizmeyi yalnızca filmlerden gördüyseniz her şeyin bir çizgi ile başladığını zannedebilirsiniz ama öyle değil. Resim, şekillerle başlar. Öncelikle çizeceğiniz nesneye şöyle bir bakın ve onun içinde sakladığı temel şekilleri bulun. Yuvarlaklar, elipsler, kareler, üçgenler ve daha nice şekli en azından kabaca çizdikten sonra adım adım ayrıntıları eklerseniz çok daha başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Pek çok usta ressam bile ilk çizdikleri şeyin kaba şekiller olduğunu söylüyor.

karakalem, resim çizme ipuçları

Bildiklerinizi değil, gördüğünüzü çizin:

Kağıdı kalemi aldık, nesnenin karşısına geçtik. Ne çiziyoruz, elma. Tamam hayatımız boyunca sayısız elma gördük, yapıverelim. İşte öyle olmuyor. Tamam bu da bir teknik ancak hayalinizdeki bir nesneyi çizmek yerine karşınızda tüm ışığıyla, gölgesiyle, rengiyle, açısıyla duran nesneyi neden yok sayıyorsunuz? Unutmayın, çizdikçe öğreneceksiniz. Gerçek bir nesne ile ne kadar çok çalışma yaparsanız onu çok daha iyi tanır ve ileride ona kendinize özel bambaşka anlamlar yükleyebilirsiniz.

Ters çizin:

Hayır siz ters dönmeyin ya da kağıdı ters çevirmeyin, nesneyi ters olarak düşünün ve öyle çizin. Örneğin bir araba. Bırakın tekerleri üstte olsun ve o şekilde çizerek başlayın. Kağıdı çevirdiğinizde o çizim yine bildiğimiz araba olsun. Pek çok eğitmene göre nesnelere daha önce hiç bakmadığımız açılardan bakmak, beynimizin yaratıcı bölümü olan sağ beyni çalıştırıyor. Böylece bildiklerinizi değil, gördüklerinizi çizin tüyosunu da çok daha kolay bir şekilde uygulamış olursunuz.

karakalem, resim çizme ipuçları

Boşlukları hafife almayın:

Bir resme baktığımız zaman odakta bulunan nesneyi görür ve onu önemseriz. Ancak ışığın anlamını sağlayan karanlık gibi o nesnenin anlamını da boşluk sağlar. Bu nedenle çizer, öncelikle negatif alan olarak adlandırılan boşlukları önemsemeli. Diyelim tek bir nesne çiziyorsunuz ve bu nesne bir sandalye. Sandalyeyi çizip de etrafını boş bırakmayın, sandalyenin etrafındaki boşluğu çizin. Emin olun nesnelere bambaşka bir algı ile bakmaya başlayacaksınız.

Ne çizerseniz çizin, duygularınızı ön planda tutun:

Resim bir sanattır ve sanat çoğu zaman düşüncelerin değil, duyguların bir ürünüdür. Basit bir nesne çiziyor olsanız bile bunu duygularınızla resmettiğinizi aklınızdan çıkarmayın. Resmetmek istediğiniz her neyse ona en özel duygularınızla yaklaşmak hem hayal gücünüzü hem de yaratıcılığınızı tetikleyecektir. Basit bir nesne çizseniz bile onu duygularınızla yarattığınız için ortaya benzersiz bir eser çıkacaktır.

karakalem, resim çizme ipuçları

Alıştığınız gölgelendirme tekniklerinin dışına çıkın:

Eğer daha önce resim çizdiyseniz ya da bu konuda bir eğitim aldıysanız nesnelerin az çok belirli gölgelendirme teknikleri üzerinden resmedilmesine alışmışsınızdır. İyi de bilim yapmıyoruz ki, sanat yapıyoruz. Unutun alıştıklarınızı. Tarama, çapraz tarama, karıştırma, noktalama ve daha aklınıza gelen nice teknikten hiç alışık olmadığınızı, hiç de alışık olmadığınız bir nesne üzerinde deneyin. Belki kötü olur, olsun. Deneyimin verdiği tecrübeyi kazandınız.

Işığı görmeyin, anlayın:

Basit düşündüğümüz zaman resim, bir şeye bakmak ve orada gördüğünüz şeyi resmetmektir. İyi de niye basit düşünüyoruz? Görünür her şeyin özü olan ışığı gördüğünüz zaman sıradan bir aydınlatma ve sonucunda oluşan gölge olarak düşünmek yerine o ışığı anlamaya çalışın. İzleyin. Işık nereden geliyor, nasıl geliyor, nesneye nasıl değiyor, nasıl sekiyor, ulaşamadığı noktalarda nasıl bir karanlık ortaya çıkıyor? İşte tüm bunları gördüğünüzde değil, anladığınızda işler çok daha iyi bir noktaya gelecek.

karakalem, resim çizme ipuçları

Üç boyutlu düşünün:

Kağıt ve kalem kullanarak düz bir zeminde yeni bir dünya yaratmak zordur ancak bu zorluğu aşmak için yapmanız gereken üç boyutlu düşünmektir. Çizeceğiniz nesnenin boşlukta nasıl bir yer kapladığını kavramaya çalışın. Hacimsel çizim olarak adlandırılan bu teknikte bir nesnenin aynı boşlukta nasıl durduğunun farklı versiyonlarını çizmelisiniz. Böylece gerçeği en doğru şekilde resmedebilirsiniz.

Sabırlı olun, basit nesnelerde ustalaşın:

Filmlerde bile gördüğümüz klasik bir sahnedir. Bir ressam, önüne bir kase meyve alır ve onu çizer. İzlerken bu kadar basit bir şeyin neden bu kadar önemsendiğini anlamayabiliriz ancak resimdeki asıl ustalık, basit nesne çizimlerindeki ustalıkta saklı. Basit nesneleri çizmekle uğraşmadan direkt olarak daha karmaşık yapıları çizmeye başlarsanız henüz yeni yeni geliştirmekte olduğunuz çizim alışkanlığınız yanlış şekilde yön bulacaktır ve bu yanlış yönden çıkmak daha sonra hiç de kolay olmaz.

karakalem, resim çizme ipuçları

Çabuk çizin:

İllüstratör Ohn Mar Win, verdiği çizim derslerinde yıllardır bildiğimizden farklı bir yöntem öneriyor ve amatör çizerlerin bile hızlı olması gerektiğini söylüyor. Tek bir çizim üzerinde harcanan süre uzadıkça çizer üzerindeki baskının ve endişenin arttığını söyleyen Win, üç dakikalık bir çizimin ustalığa giden süreci hızlandıracağını söylüyor. Malzemeleri ve nesneyi hazırladıktan sonra üç dakikalık bir kronometre açın ve elinizden gelenin en iyisini yapın.

Ustaları kopyalamaktan çekinmeyin:

Nasıl bir teknikle çizim yapıyor olursanız olun mutlaka o işin kendi alanında usta sanatçıları vardır. Bu ustaların eserlerini alın ve birebir kopyalayın. Tabi ki daha sonra kendi eseriniz gibi bunu duyurmayın. Önemli olan ilham almaktır, usta işi dokunuşları görmektir, iyi ile kötüyü ayırmaktır, benzersiz teknik anlamaya ve onları uygulamaya çalışmaktır.

Karakalem resim çizerken gerçek bir usta olmanızı sağlayacak resim çizme ipuçlarını anlatarak nasıl resim çizilir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Böyle bir yola girdiyseniz sabırla çalışmayı ve işin gerçek ustalarından önemli tüyolar almayı ihmal etmeyin

38
5
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
38
5
3
2
2