Rusya'nın Koronavirüs Aşısı 'Sputnik V' Türkiye'de Uygunlansa Kim Yaptırır? [Anket Sonucu]

119
21
9
6
5
Rusya'nın Koronavirüs Aşısı 'Sputnik V' Türkiye'de Uygunlansa Kim Yaptırır? [Anket Sonucu]
Rusya’nın tescillediği koronavirüs aşısı Sputnik V’in henüz Türkiye’de uygulanıp uygulanmayacağı net değil. Bir yıl içerisinde 500 milyon doz üretilmesi ve 20 ülkeye 1 milyar doz sipariş gönderileceği açıklanan Sputnik V aşısı hakkında Telegram kanalımızda bir anket düzenledik. Aşıya dair tartışmaları alevlendirecek sonuçları aktarıyoruz.

Koronavirüs salgınına karşı 165 farklı aşı çalışması yürütülüyor. Bu çalışmalardan sadece 11 tanesi Faz-2 aşamasında. Bir aşının onaylanması için de Faz-3 aşamasında, belki de aylarca ve binlerce insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor. Rusya ise iddialara göre Faz-2 aşamasındaki testleri yeterli görerek aşıyı onayladığını açıkladı. 

Uluslararası pazar için Sputnik V adı verilen aşı, Rusya’nın koronavirüs mücadelesine ilişkin bakış açısını da gösteriyor. Aşının adı, Soğuk Savaş yıllarında başlayan uzay rekabetinde Rusların uzaya gönderdikleri Sputnik I’in devamı niteliğinde. Yani aşıyı keşfetmek için yapılan çalışmalar, Rusya için bir rekabet alanı. Ancak bu aşıyı diğer ülkelere satmak, insanlara kabul ettirmek için de bilimsel olarak başarılı olduğu sonuçlarını açık bir şekilde dünya kamuoyuyla paylaşması gerek. 

Peki tüm bunlar ortada yokken vatandaşlar Sputnik V aşısı hakkında ne düşünüyorlar? İşte asıl kilit nokta da burası. Eğer aşı olmak devletler tarafından yasal zorunluluk haline getirilmez ise her şey kendi irademize kalacak. Eğer ülkemizde uygulanacak aşı Sputnik V olursa, anket sonuçlarına göre ciddi bir tartışmanın fitili ateşlenebilir.

Webtekno Telegram kalanı üzerinden vatandaşlara yönelttiğimiz “Rusya'nın koronavirüs aşısı ülkemizde uygulansa yaptırır mısınız?” sorusuna 5.676 kişi yanıt verdi:

  • Evet: 2842 kişi
  • Hayır: 2836 kişi

Aradaki fark sadece 6 kişiden ibaret. Rusya’nın aşısı Sputnik V, anket sonucuna göre vatandaşları keskin bir şekilde ikiye bölüyor. Hem evet hem de hayır diyenlerin kendilerine göre haklı nedenleri var. 

Hayır oyu verenler arasında Rusya’ya olan güven eksikliğinin yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca aşı geliştirme çalışmalarına rekabet anlayışı ile yaklaştığını bu kadar belli etmesi de vatandaşların akıllarında soru işareti oluşturuyor. Ayrıca aşıya dair bilimsel makalelerin, tıbbi test sonuçlarının yayınlanmamış olması da güveni zedeleyen unsurlardan. 

Evet oyu veren vatandaşların ise ağırlıklı olarak artık salgının bitmesi gayesi ile fikirlerini belirttikleri söylenebilir. Ciddi bir kesim, kaynak ne olursa olsun salgının sonunu getirecek herhangi bir umut ışığı görmek istiyor. 

Gündeme ilişkin fikirlerinizi belirtebileceğiniz Webtekno Telegram kanalına bekliyouz. Ayrıca Rusya’nın aşısı Sputnik V hakkında daha fazla bilgiye buradaki makalemizden ulaşabilir, görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtebilirsiniz.

119
21
9
6
5
Emoji İle Tepki Ver
119
21
9
6
5