Samanyolu'nu Ultra Yüksek Çözünürlükte Gösteren 2,2 Gigapiksellik Fotoğraf

35
3
3
1
0
Astrofotoğrafçı Bartosz Wojczyński, galaksimiz Samanyolu'nun 2,2 gigapiksel çözünürlüğe sahip ultra yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafını çekti. Yalnızca 4,5 saatte çekilen fotoğraf, Samanyolu'nu daha önce hiç görmediğiniz kadar detaylı gösteriyor.

Şehir ışıklarından uzakta, bulutların gökyüzünü örtmediği(!) bir yere gidip gece başınızı yukarı kaldırdığınızda Güneş Sisteminin de içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisinin muhteşem manzarasını görebilirsiniz. Astrofotoğrafçı Bartosz Wojczyński, bu manzarayı görmekle kalmadı, ultra yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafını da çekti.

Hemen aşağıda görmekte olduğunuz fotoğraf, Nambia'da bulunan Tivoli Astro Çiftliğinde çekildi. Toplam değeri 25 bin doları bulan iki adet Nikon D810A kamera ve iki adet Takahashi Epsilon 130D (odak uzaklığı 430mm, diyafram açıklığı f/3.3) astrofotografi lensi ile yalnızca 4,5 saatte gerçekleşen çekimde daha geniş bir görüş açısı yakalamak için iki kamera tamamen paralel yerleştirilmek yerine hafif açılı yerleştirildi.

samanyolu

İki kameranın aynı anda farklı noktaları görüntülemesi ve bu görüntülerin sonradan birleştirilmesiyle Wojczyński, 53.480×41.010 piksel çözünürlüğünde, diğer bir deyişle 2,2 gigapiksel çözünürlüklü bir Samanyolu fotoğrafı ortaya çıkarmış oldu. Bilgisayarda 13 GB'tan fazla yer kaplayan bu fotoğraf, 110 ayrı görüntünün birleştirilmesiyle oluşturulmuş durumda. Gözlem koşullarının mükemmel olduğu anlarda pozlama süresi 4 dakika, ISO değeri ise 400'dü.

Wojczyński, görüntüleri birleştirmek için Microsoft ICE'ı, kontrast ve doygunluk ayarı için ise Photoshop'u kullandığını ifade ediyor. Aslına bakacak olursak için hem ekipman hem de yazılım kısmındaki gelişmeler, JP Metsavainio'nun 1,7 gigapiksellik bir Samanyolu fotoğrafı için 12 yılını harcadığını düşündüğümüzde kendini daha da iyi belli ediyor. Zira artık çok daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, 4,5 saat gibi kısa sürelerde çekilebiliyor.

Bartosz Wojczyński'nin ne denli yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf çektiğini görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Ayrıca fotoğrafın orijinal boyutlu haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://petapixel.com/2021/06/21/massive-2-2-gigapixel-photo-of-the-milky-way-was-taken-in-just-4-5-hours/
35
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
35
3
3
1
0