Steam Guard Nedir? Ne İşe Yarar?

13
1
1
0
0
Steam dijital oyun platformunda oturum açmak isteyen kullanıcılar doğru bir şifre ve kullanıcı kullanmalarına rağmen karşılarına çıkan Steam Guard ekranı nedeniyle hesaplarına giriş yapamazlar. Bu bir sorun değil, aksine önemli bir güvenlik önlemidir. Steam Guard nedir, ne işe yarar gibi soruların yanıtlarına gelin yakından bakalım.

Valve Corporation tarafından geliştirilmiş olan Steam dijital oyun platformu uzun yıllardır oyunseverlerin gözdesi durumunda. Platforma ücretsiz olarak üye olduktan sonra oyun bedelini ödeyerek dilediğiniz oyuna ulaşabiliyorsunuz. Ancak özellikle son zamanlarda kullanıcılar hesaplarına giriş yaparken Steam Guard ekranı ile karşılaşmaya ve burada istenilen kodu girmeyince de hesaplarına ulaşamamaya başladılar.

Endişelenmeyin, Steam Guard bir sorun değil aksine Steam hesabınızı koruma altına alan bir güvenlik önlemidir. Pek çok sosyal medya platformunda ve internet sitesinde sunulan iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi, Steam’de Steam Guard olarak adlandırılmıştır. İlk kez karşılaşanlar için şaşırtıcı olduğunu kabul ettiğimiz bu sistem nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar gibi merak edilen tüm soruları yanıtladık.

steam guard

Steam Guard nedir?

Steam Guard, Steam hesabınızın güvenliğini sağlamak amacıyla platform tarafından kullanılan iki faktörlü kimlik doğrulama sisteminin adıdır. Steam kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra Steam Guard ekranındaki ilgili bölüme sisteme kayıtlı e-posta adresinize ya da Steam mobil uygulamasına gelen kodu girmeniz istenir. Bu kod girilmediği sürece hesabınıza giriş yapılamaz.

Steam Guard aslında uzun zamandır Steam tarafından getirilmesi beklenen bir güvenlik sistemidir. Çalınsa herhangi bir maddi kayıp yaratmayacak sosyal medya hesaplarımız bile iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi ile korunurken içinde bir ton maddi değer taşıyan verimizin olduğu  Steam hesabının korunmaması zaten son derece rahatsız ediciydi.

Steam Guard ne işe yarar?

steam guard

Adı üzerinde Steam Guard, Steam hesabınızı koruyan bir sistemdir. Steam hesabınızı çalmak isteyen üçüncü taraf şahıslar tüm hesap bilgilerinizi biliyor olsalar bile Steam Guard her girişte yeni bir kod verdiği için sizden başka kimse bu kodu bilemeyecektir. Pek çok sosyal medya platformunda ve internet sitesinde olduğu gibi Steam Guard, Steam hesabınızın güvenliğini arttırmayı amaçlar.

Steam Guard kimlik doğrulama sistemi, Steam tarafından tüm kullanıcılara varsayılan olarak atanan bir güvenlik sistemidir. Kullanıcı adı ve şifre gibi bilgiler ne kadar benzersiz seçilirse seçilsin bir şekilde ele geçirilmesi mümkün bilgilerdir. Ancak her seferinde değişen ve yalnızca e-posta sahibinin ya da Steam mobil uygulamasının yüklü olduğu cihaz sahibinin görebildiği bir kod, Steam hesabınıza üst düzey bir güvenlik koruması sağlayacaktır. 

Steam Guard nasıl çalışır?

steam guard

Steam hesabınızı korumayı hedefleyen Steam Guard kimlik doğrulama sistemini etkinleştirmek için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Hesabınıza kayıtlı e-posta adresinizi doğruladıktan ve aynı cihaz üzerinden iki kez giriş yaptıktan sonra Steam Guard kimlik doğrulama sistemi otomatik olarak etkin hale gelecektir.

Sistemin çalışma prensibi ise oldukça basit. Daha önce Steam hesabınıza giriş yapmadığınız yabancı bir cihazdan giriş yapmak istediğiniz zaman sisteme kayıtlı e-posta adresinize ya da akıllı telefonunuzda bulunan Steam mobil uygulamasına bir kod geliyor. Bu kodu yazarak hesabınıza giriş yapıyorsunuz. Bu hesaptan çıkış yapmadığınız sürece sizden yeni bir kod istenmez.

Steam Guard sistemi nasıl yönetilir?

steam guard

Steam hesabınıza giriş yaptıktan sonra Hesap Detayları sayfasında bulunan Hesap Güvenliği başlığı altındaki Steam Guard’ı Yönet seçeneğine tıklayın. Buradan kodlarınızı Steam mobil uygulaması üzerinden mi yoksa e-posta adresiniz üzerinden mi almayı tercih ettiğinizi seçebilirsiniz.

Aynı sayfa üzerinden Steam Guard kimlik doğrulama sistemini kapatmanız da mümkün ancak bu işlemi yapmanız kesinlikle önerilmiyor. Çünkü malum, internet dünyası bu, kimseye güven olmaz. Kimlik doğrulamak için ne kadar çok adım atılması gerekiyorsa hesap güvenliğiniz de bir o kadar güvende olur.

Steam Guard kimlik doğrulama sistemine rağmen hesabınıza bir şekilde başkasının giriş yaptığından şüpheleniyorsanız ya da ortak kullanılan bir bilgisayarda Steam hesabınıza giriş yaptıysanız ve çıkmayı unuttuysanız Steam Guard’ı Yönet sayfasının en altında bulunan Diğer Bütün Cihazların Yetkisini Kaldır seçeneği ile istenmeyen kişilerin hesabınızı kullanmasını engelleyebilirsiniz. 

Steam Guard kullanmanın avantajları:

steam guard

Steam hesabınızda hangi bilgilerinizin kayıtlı olduğunu ve oyunlarınızın toplam maddi değerini bir düşünün. Bazen evimizde bile bu kadar kıymetli eşya olmamasına rağmen kapımızı iki kere kilitliyoruz, Steam hesabımıza neden fazladan birkaç güvenlik önemli eklemeyelim ki?

Steam bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan Steam Guard ekranının istediği o kodu girmeden hiç kimse hesabınıza giriş yapamaz, siz bile. Eğer e-posta hesabınıza da ortak kullanılan cihazlardan giriş yaptıysanız ve güvenliği konusunda emin değilseniz Steam mobil uygulaması üzerinden kod alma seçeneğini tercih edin. Bu seçenek, tek cihazda bulunan tek uygulamaya kod vermek üzerine kurulduğu için çok daha güvenli olarak kabul edilmektedir.

Steam mobil uygulaması üzerinden kod almayı tercih ettiğiniz zaman yalnızca sizin akıllı telefonunuzda yüklü olan Steam mobil uygulamasına, yalnızca sizin görebileceğiniz bir kod gönderilecek. Gasp edilmediğiniz sürece bu telefona gelen kodu yalnızca siz görebileceğiniz için e-posta adresine gönderilen koddan bile daha güvenli bir yöntem olacaktır.

Olası Steam Guard sorunları ve çözümleri:

steam guard

Steam Guard kimlik doğrulama sistemini kullanan bazı kullanıcılar, e-posta adreslerine gerekli kodun gelmediğinden şikayet ediyorlar. Bu noktada doğru e-posta adresini kullandığınızdan ve e-posta adresinizi onayladığınızdan emin olun. Kodun gönderildiği e-posta, gelen kutunuz yerine istenmeyen klasörüne de düşmüş olabilir. Sorun devam ediyorsa Steam ile iletişime geçebilirsiniz. 

Normal şartlar altında Steam Guard, yalnızca yeni bir cihazda Steam hesabınıza giriş yapmak istediğiniz zaman kod ister. Eğer daha önce giriş yaptığınız bir cihazda yeniden giriş yaparken tekrar kod isteniyorsa internet tarayıcısının çerezleri kaydettiğinden emin olun. Yüksek güvenlik seviyesine sahip bir tarayıcı çerezleri kaydetmeyecektir ve bu nedenle çıkış yaptığınız zaman o cihaz bir yabancı gibi görülecektir. 

Steam hesap bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra sizden bir de güvenlik kodu isteyen kimlik doğrulama sistemi Steam Guard nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu sistem ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktaları anlattık. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Steam Destek sayfasını ziyaret edebilir ya da platform ile iletişime geçerek merak ettiğiniz detayları sorabilirsiniz. 

13
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
1
1
0
0