Kasların Neredeyse Patlayacakmış Gibi Görünmesini Sağlayan Ölümcül İlaç 'Steroid' Aslında Nedir, Ne İşe Yarar?

19
10
8
5
2
Düzenli bir beslenme ve antrenman programı yerine işin kolayına kaçan bazı sporcuların anabolik steroid olarak adlandırılan bir kimyasal kullandıkları biliniyor. Peki bu madde sporcuların gerçekten performansını mı arttırıyor yoksa organları iflas ettirip erken ölüme mi neden oluyor? Gelin steroid aslında nedir yakından bakalım ve kullanıldığı durumlarda başınıza gelecek felaketleri görelim.

Güçlü ve sağlıklı bir vücudu kim istemez? Özellikle erkekler bu amaç uğruna spor salonlarında sabahlar, kötü alışkanlıkları bırakır ve sıkı bir beslenme programı uygular. İyi ama kim uğraşacak bunlarla? Biraz anabolik steroid alın ve kısa sürede hayalinizdeki güçlü ve şekilli vücuda kavuşun. Böyle güzel bir vücutla uzun yaşayamamanız ne kadar kötü çünkü anabolik steroid kullanımı, sonu ölüme kadar götüren pek çok yan etkiye sahip.

Steroid aslında kötü bir şey değil. İltihapların iyileştirilmesi için kullanılan kimyasal bir madde yani bildiğimiz ilaç. Ancak her ilaç gibi bunun da doktor kontrolünde alınması gerekiyor. Spor performansınızı arttırmak ve vücut gelişimini hızlandırmak için yani keyif için aldığınız zaman ise kısa bir olumlu etki süresinin sonunda geri dönülmez olumsuz sonuçlar alacaksınız. Gelin steroid aslında nedir yakından bakalım ve kullanıldığı durumlarda başınıza gelecek felaketleri görelim.

steroid

İlk olarak, steroid nedir?

Vücudumuz her an sayısız hormon üretir. Bu hormanlardan bir tanesi, iltihaplanmalarla savaşma görevine sahiptir. Bu görevi yerine getiremediği zaman dışarıdan destek gerekir. Kortikosteroidler olarak adlandırılan bu madde, vücudun yetersiz kaldığı durumlarda iltihaplanmayı azaltmak için kullanılır. İltihaplı bölgede şişlik, ağrı, sıcaklık, sertlik olması iltihap ile savaşmanın verdiği bir tepkidir.

Şimdi gelelim steroid denilince herkesin aklına gelen anabolik steroide. Anabolik steroid, kortikosteroidlerden farklıdır. Tıbbı amaçla değil, sporcular ve özellikle vücut geliştiriciler tarafından performans arttırıcı olarak kullanılır. İkisi arasındaki ayrım son derece nettir. Çünkü bir tanesi uzman hekimler tarafından tedavi amacıyla kullanılırken bir tanesi sporcuların performans arttırıcı olarak ve çoğu zaman yasadışı yollarla edilendikleri bir üründür.

Peki tıbbi steroid ne işe yarar?

Ağız yolundan tablet olarak, krem olarak, sıvı olarak, enjeksiyon olarak, göz damlası olarak ve benzeri yollarla alınan kortikosteroidler yani tıbbi amaçlı steroidler romatoid artrit, lupus, gut ve benzeri eklemlerde iltihaplanma durumlarında kullanılır. Bu madde kesin bir tedavi değildir ancak bölgeye ya da tüm vücuda nüfuz ederek iltihaplanmayı ve dolayısıyla ağrıyı azaltır.

Sporcuların kullandığı anabolik steroid ne işe yarar? 

Anabolik steroid, testosteron benzeri kimyasal bir maddedir. Anabolik demek, büyüme demektir. Anabolik steroid spor sırasındaki performansı arttırır, kas kütlesinin çok daha hızlı gelişmesini ve kasların şekillenmesini sağlar. Bu nedenle bu tür steroidler görünüm ve performans arttırıcı olarak adlandırılırlar. Uyuşturucu maddeler gibi keyif verici etkileri yoktur.

steroid

Anabolik steroidin zararları nelerdir?

  • Kas kütlesinin aşırı artışı kaynaklı karaciğer, böbrek, kalp gibi organ hasarları
  • Erektil disfonksiyon yani cinsel iktidarsızlık
  • Erkeklerde meme büyümesi
  • Yüzde ve vücutta aşırı sivilce
  • Saç güçsüzleşmesi ve dökülmesi
  • Ciltte yağlanma
  • Boy uzaması üzerinde olumsuz etki
  • Testislerde küçülme
  • Sperm kalitesinde düşüş ve azalma
  • Adette düzensizlik
  • Kadınlarda yüz ve vücut kıllarında artış ile birlikte seste kalınlaşma
  • Sürekli sinirli olma hali
  • Depresyon
  • İntihar eğilimi
  • Yüksek tansiyon
  • Kolesterol ile diğer kan yağlarında bozulma
  • Steril olmayan enjeksiyonlara bağlı olarak enfeksiyon riskinde artış

Anabolik steroid kullanımını sonucu kişilerde oluşacak zararlı etkilerden bazıları bu şekilde. Dikkat ettiyseniz kaslar üzerinde etkili olan bu maddenin neredeyse vücudun her yerine zarar verdiği açıkça görülüyor. Çünkü bu maddenin kullanımı direkt olarak hormonlar ve kan üzerinde değişim yaratıyor. Kan ve hormon demek, vücudun temel dengesi demektir.

Bir süre kullanıp bırakacağım, bende bu tür etkiler olmaz diye düşünüyor olabilirsiniz. Evet, birkaç kere kullandığınız zaman hemen bu korkunç etkilerle karşılaşmazsanız ancak birkaç kere kullandığınız zaman performans artışı da hissetmezsiniz. Bu nedenle pek çok sporcu zaman içinde anabolik steroidlere bağımlı hale gelir ve pek çok kimyasal madde gibi kullandıkça yetersiz geleceği için alınan doz artar. Sonuçlar ise ölümcül olur. 

steroid

Hiç mi anabolik steroid kullanmamak gerekiyor?

Tıbbi amaçla kullanılan steroid yani kortikosteroidler, kemikleri ve kasları uyarırlar, kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırırlar; cinsel işlev bozukluklarında, geç ergenlik durumunda, kadınlarda kemik erimesinde ve diğer hormon dengesizliklerinde kullanılırlar. Yani tüm ilaçlar ve kimyasal maddeler gibi steroidler de uzman bir hekim tavsiyesi ile destek ya da tedavi amacıyla kullanılabilirler.

Gelelim anabolik steroide; evet, hiç kullanmamanız gerekiyor. Bir yerinizde ağrı yoksa ağrı kesici içmediğiniz gibi iltihaplanmanız yoksa da steroid kullanmazsınız. Tamam performansınız artar, evet kas kütleniz çok daha hızlı gelişir ama kısa sürede bağımlı olursunuz. Organlarınızın iflas etmesini kabul ediyorsanız bile şöyle düşünün, steroid kullanarak geliştirdiğiniz o güzelim vücut, bu maddeyi kullanmayı bıraktığınız anda yok olup gidecektir. 

Diğer sporcu takviyeleri de zararlı mı?

Piyasada bulunan tüm sporcu takviyeleri için zararlı demek mümkün değil. Bazıları şeker, protein ve mineral açısından zengin oldukları için spor sırasında harcanan besinleri doğal olarak yerine koyuyorlar. Ancak doğal malzemelerin yanı sıra bu ürünlerin içerisinde eğer anabolik steroid ve benzer kimyasal maddeler bulunuyorsa evet, bunlar da zararlıdır. En basit bir takviye kullanmadan önce bile konu hakkında uzman bir hekime danışmalısınız. Çünkü kimseye zararı olmasa bile bu tür bir ürün, sizin için zararlı olabilir.

steroid

Steroid kullanmayalım, peki ne yapalım?

Öncelikle karar verin, neden spor yapmak istiyorsunuz? Amacınız kilo vermek mi, sağlıklı olmak mı yoksa vücudunuzu şekillendirmek mi? Amacınıza karar verdikten sonra mutlaka uzman bir hekime muayene olun. Sorununuzu anlatın, aklınızda nasıl bir spor yapmak olduğundan bahsedin ve yapacağınız sporun vücudunuz için bir zararı olup olmadığını öğrenin.

Daha sonra biraz araştırma yapmanız gerekiyor. Sporcular ve beslenme uzmanları tarafından yayınlanan makaleleri okuyun. Bütçenize göre dilerseniz bir spor salonuna yazılabilir, dilerseniz evinize bazı spor araçları alabilir ya da alet kullanmadan yapacağınız egzersizleri deneyebilirsiniz. Buna uygun bir beslenme düzenini sıkı bir şekilde uygularsanız hayalinizdeki vücuda kavuşmanız işten bile değil.

Tıbbi amaçla da kullanılan ancak sporcular performans arttırmak için kullandıkları zaman ölümcül etkileri olabilen steroid nedir, ne işe yarar, zararları nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Vücut geliştirme hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

19
10
8
5
2
Emoji İle Tepki Ver
19
10
8
5
2