Akıllı Telefon Kullanan Yaşlıları Bekleyen En Büyük Risk: Tansiyon Uygulamaları

19
4
4
1
0
Günümüzde birçok yaşlı birey akıllı telefonları kullanmaya başladı. Ancak birçoğu da telefonlarının limitini bilmediği için cihazdan tansiyon ölçebileceğini düşünüyor. Peki durum aslında ne ve bu uygulamalar gerçekten de tansiyon ölçebiliyor mu?

Günümüz akıllı telefonları birçok alanda kolaylık sağlayan sensörlere sağlıyor. Telefonlarda bulunan ışık sensörleri ekran parlaklığınızı otomatik ayarlıyor, ivmeölçerler sayesinde telefonumuzu yan çevirip tam ekran video izleyebiliyoruz. Ancak telefonlar hiçbir şekilde tansiyonumuzu ölçemiyor.

Peki bu konuya nereden geldik? Play Store ve App Store’da yalan detektörü ve hayalet detektörü gibi birçok boş iddiaya sahip uygulamalar bulunuyor. Tabii bu uygulamaların çoğu eğlence amaçlı, ancak tansiyon ölçen uygulamalar bu işi gerçekten yapabildiklerini iddia ediyor ve bu da tehlike teşkil ediyor.

kan basıncı ölçme

Uygulama mağazalarında bulabileceğiniz iki farklı tansiyon ölçen uygulama türü vardır. Birisi ölçüm yapmak için flaş ışığınızı kullanır. İşaret parmağınızı flaş ışığı açıkken kameranın olduğu yere koyarsınız ve 10-15 saniye içinde tansiyonunuz karşınıza çıkar.

Diğer uygulama türü de ciddi anlamda hiçbir şey yapmayan ve yalnızca rastgele sayılar gösteren uygulama türü. Bu uygulamalar, parmağınızı telefon ekranınızın belirli bir yerine koymanızı ister ve ‘ölçüm’ yaparken parmağınızı burada tutmanızı söyler. Ardından karşınıza sağlıklı bir insanda bulunması gereken tansiyon değerleri çıkar.

kan basıncı

Bu işlemlere geçmeden önce kullanıcılara cinsiyeti, yaşı, boyu ve kilosu en doğru tahmini yapabilmek için sorulur. Tabii ‘en doğru tahmin’ dediğimiz şey tamamen yalandan ibaret.

Tabii günümüzde akıllı telefonlar konusunda biraz da olsa bilgisi olan herkes bu tür uygulamaların sahte olduğunu bilecektir. Ancak her geçen gün daha çok yaşlı birey akıllı telefon kullanmaya başlıyor. Bu kişilerin çoğu da akıllı telefonların limitlerini ve yapabileceklerini bilmiyor.

Yaşlılar büyük risk altında

Yaşlılar

Teknoloji her geçen gün daha fazla gelişiyor ve eski nesillerin yeni nesle ayak uydurması da her gün daha da zorlaşıyor. Tabii ki son teknolojiye fazlasıyla hakim yaşlılar bulunsa da yaşlı insanların çoğu bu tarz konularda nispeten bilgisiz. Dahası, birçok yaşlı "Yüzümü okuyarsa tansiyonumu neden ölçemesin?" şeklinde düşüncelere sahip olabiliyor. Peki bu durum ne gibi bir sorun doğurabilir?

Yaşlıların tansiyonla ilişkili birçok sağlık problemleri olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu sebepten ötürü yaşlı insanların ciddi tansiyon hastalıklarına sahip olmaları ihtimali de bulunuyor. Daha net bir şekilde ifade etmemiz gerekirse bu uygulamanın kendisine doğru veriler verdiğini düşünen yaşlı bir kişi, tansiyonu sağlıksız bir seviyedeyken telefonu aksini söylediği için herhangi bir sorun olmadığı fikrine kapılabilir. Bu nedenle yaşlı kişilerin yanlış bilgiden ziyade hiçbir bilgiye sahip olmamaları çok daha iyi olarak görülüyor. Bir uygulamanın onlara sağlıklı olmadıkları halde sağlıklı sonucunu vermesi gerçekten de büyük bir tehlikeyi ortaya çıkarıyor.

Peki gelecekte gerçekten telefondan tansiyonumuzu ölçebilecek miyiz?

kan basıncı uygulaması

Araştırmacılar, akıllı telefonları sağlık alanında kullanma konusunda oldukça detaylı araştırmalar gerçekleştiriyorlar. Hatta Toronto Üniversitesi’ndeki akademisyenler akıllı telefon kullanarak doğru bir şekilde tansiyonu ölçmenin bir yolunu bulduklarını söylüyorlar.

Bu uygulama, beklentinin aksine telefonun ön kamerasını kullanıyor. ‘Transdermal (deri içinden geçen) optik görüntüleme’ teknolojisi, kanımızda bulunan hemoglobine gönderilen ve yansıyan ışığı okuyor. Ardından algoritmalar bu insanın kan basınç değerini ortaya çıkarıyor.

Uygulamanın binlerce kişi üzerinde denenmesinden ve algoritmada yapılan değişikliklerden sonra araştırmacılar %95’lik doğruluk payına ulaşmayı başardılar. Ancak uygulama her deri renginde aynı sonucu elde edemediğinden hâlâ geliştirilme aşamasında.

Bu çeşit gerçek ölçüm yapan uygulamalar ortaya çıkana kadar siz en iyisi bu tür uygulamalardan uzak durun ve kullananları da uyarın. Yanlış bilgi sonucunda birçok problem göz ardı edilebilir.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/Stop-using-blood-pressure-measuring-apps_id120357
19
4
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
4
4
1
0