Trump’ın “Müjde” Olarak Açıkladığı Covid-19 Tedavisi, Ülkemizde Aylardır Kullanılıyor

257
25
3
1
0
ABD Başkanı Donald Trump, gerçekleştirdiği basın toplantısında Covid-19 kaynaklı ölüm riskini yüzde 35 oranında azalttığını söylediği plazma tedavisini duyurdu. Bu tedavi, ülkemizde uzun süredir kullanılıyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, bugün düzenlediği basın toplantısında koronavirüste ölüm oranını yüzde 35 düşüren tedaviyi duyurdu. Basın toplantısından önce Twitter hesabından “çok güzel bir haber” ifadesi ile müjde veren Trump, bu müjdenin ülkemizde de uzun bir süredir kullanılan ve iyileşmiş hastalardan alınan plazmadan üretilen ilaç olduğunu açıkladı. 

Plazma tedavisi protokolünün hastaya tanı konulduktan sonra 3 gün içinde başlaması durumunda, koronavirüs kaynaklı ölüm riskini yüzde 35 gibi çok yüksek bir oranda düşürdüğünü söyleyen Trump, iyileşen hastalardan alınacak plazma için bir internet sitesi oluşturduklarını ve iyileşen hastaların buraya başvuru yapmasının istendiğini bildirdi. 

FDA acil durum gereği kullanım yetkisi verdi

Öte yandan ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Trump’ın duyurduğu bu tedaviye bir onay vermediğini, acil durum gereği kullanım yetkisi verdiğini söyledi. 5.698.843 ile dünya üzerinde en fazla koronavirüs vakasının bulunduğu ülke olan ABD, bu süreçte 176.756 can kaybı yaşadı. Yine aynı süreçte 1.997.761 kişiyse iyileşti. Trump ise bu iyileşen hastaların salgının önlenmesinde büyük bir önem taşıyacağını düşünüyor. 

İmmün plazma tedavisi nedir?

Peki Trump’ın müjde olarak açıkladığı immün plazma tedavisi nedir? Covid-19 hastalığını geçirip iyileşen ve vücudu bu virüse karşı antikor üreten kişilerin kanı alınarak uygulanan bu tedavi yöntemi, iyileşen bireyin kanının “plazma” adı verilen sıvısının halihazırda hasta olan kişiye enjekte edilmesiyle oluşuyor. Vücudu virüse karşı uygun bağışıklığı gösteremeyen ve bu sebeple yoğun bakıma yatmış hastaların iyileşmesine yardımcı olması beklenen bu tedavi yöntemi, ülkemizde de uzun bir süredir kullanılıyor. Ölüm oranlarında ABD gibi ülkelerle kıyaslandığında çok daha başarılı olan ülkemizin bu noktada sağladığı başarılarda erken tedavi ve immün plazma gibi tedavi yöntemlerinin etkili olduğu düşünülüyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53884672
257
25
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
257
25
3
1
0