Bir Türk Sanatçının 8 Ayda Çizdiği Şahane Detaylara Sahip Havadan İstanbul Görüntüsü

613
24
11
8
3
Kendisini Kentçizer olarak tanımlayan sanatçı Tarık Tolunay; Eminönü, Galata Köprüsü ve Karaköy’ün yer aldığı 2,5 milyar piksellik üçüncü İstanbul çalışmasını tamamladı. Akılalmaz detaylarla dolu Pandemi isimli esere yakından bakıyoruz.

2010’da Fractal İstanbul adını verdiği projeye başlayan sanatçı Tarık Tolunay, İstanbul’un yaşayan birer dijital kopyalarını üretmeye başladı. 2017’de Tarihi Yarımada, 2019’da ise Haydarpaşa Panorama isimli iki detaylı eseri ortaya çıkardı. Ardından salgın döneminde yeni bir eser üzerinde çalışmaya başladı.

Tolunay’ın çalışmaları tam 8 ay sürdü ve toplamda 2,5 milyar piksellik işlem gerçekleştirdi. Amacı İstanbul’un günlük yaşamına dair detayları tek bir görsel üzerinde sunmak olan sanatçı, yeni eseri için Eminönü, Galata Köprüsü ve Karaköy bölgesini tercih etti. Şehrin tüm detaylarını düşünen Tolunay, ayrıca eserine bazı sürprizler de ekledi.

Tarık Tolunay’ın Pandemi ismini verdiği eser:

fractal istanbul

Tamamına bakınca bile tüm detaylarıyla adeta yaşayan bir şehir görüyoruz. Yakınlaştıkça sanatçının ilmek ilmek işlediği o detaylar arasında İETT’nin kültleşen otobüsleri de var, katlanabilen bacaya sahip vapurlar da var. Vapurlardan birisinde Burhan Pazarlama’yı, bir teknede Tenten ve arkadaşlarını görmeniz bile mümkün.

Detaylara kendiniz göz atmak isterseniz buradaki bağlantıya gidebilirsiniz. Ayrıca eserin ücretli bir poster versiyonu da satışta. Dileyenler Tarık Tolunay’ın Shopier sayfasına buradan göz atabilirler. Şimdi gelin, görüntüdeki bazı detaylara bizzat sanatçının açıklamalarıyla yakından bakalım.

Köprü altından geçebilmesi için katlanabilir bacaya sahip olan çatanalar:

fractal istanbul çatana

İETT tarihindeki kült otobüs, İstanbul ile özdeşleşmiş olan Leyland:

leyland

Vapur pazarlamacılarının piri Burhan Pazarlama:

osman pazarlama

Tenten ve arkadaşları, köpekleri Fındık ile İstanbul Boğazı'nda:

tenten

Bir İstanbul klasiği olan o atlayış:

galata

Kamondo Merdivenleri, Karaköy:

karaköy

Sirkeci Garı:

sirkeci

Pandemi isimli bu eserde maske takan tek bir kişi var:

fractal

Fenerbahçe Vapuru:

fenerbahçe vapuru

Kalender Vapuru:

kalender vapuru

Unutulmaz fotoğrafçı Ara Güler, gençliğinde o tarihi kareyi yakalarken:

Atatürk'ten miras kalan tarihi Kartal İstimbotu ve o tarihi anlar: "Geldikleri gibi giderler!"

kartal istimbotu

613
24
11
8
3
Emoji İle Tepki Ver
613
24
11
8
3