Türkiye'nin Refah İçinde Yüzdüğü Alternatif Evrenden 26 Gündem Konusu: Yapay Zekâyla Resmettik

97
25
21
7
1
Afetler, enflasyon, hararetli siyasi iklim ve daha sayamayacağımız kadar olumsuz unsurun içinde boğuştuğumuz bir ülkede yaşıyoruz. Biz de en azından hayal kurmak bedava diyerek Türkiye'nin alternatif evrendeki ütopik halini yapay zekâ araçlarından da faydalanarak tasarlamaya karar verdik. Birazdan okuyacaklarınız ve görecekleriniz derin düşüncelere dalmanıza neden olabilir.

İlk olarak 2017 yılında burada ve burada, 2022'de ise burada yazdığım "Paralel Evrendeki Ütopik Türkiye" içerik serisinin son halkasında evreni biraz daha genişlettim. Midjourney'den de yararlanınca ortaya daha gerçekçi bir evren çıktı.

Paralel evrendeki editörler muhtemelen aşağıdaki haberleri yazıyor olmalılar. Keşke ne kadar şanslı olduklarını bilseler! İşte olasılığı bile iyi hissettiren o gündem konuları:

"Yaşam standardının en yüksek olduğu ülkeler" listesinde Türkiye bir basamak yükselerek 4. sıraya yerleşti.

istiklal caddesi

Şehirler sıralamasında ise İzmir 3., İstanbul 7., Ankara ise 11. sırada yer aldı.

  • Görsel: İstiklal Caddesi

Önümüzdeki ay internet üzerinden yapılacak referandumda "Asgari ücret %10 oranında artmalı mı?" sorusu vatandaşlara yöneltilecek. Anketlere bakılırsa açık ara farkla "Hayır" kararı çıkacak.

para

Çalışanların sadece %1'inin asgari ücret alması ve asgari ücretin 3936 Euro ile Avrupa ortalamasının çok üzerinde olması gibi faktörler bunda etkili.

1,5 ay önce Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık depremler nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı ne yazık ki 49'a yükseldi.

müstakil ev

  • Görsel: Kahramanmaraş

Yıkılan birkaç eski binayı kontrol ettirmediği için kendini suçlayan Afet Bakanı, istifa ettiğini açıkladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 750 milyon Euro'ya mal edilen "Bilim Vadisi"nin açılışı yapıldı.

bilim

Böylece Yozgat'takinin ardından Türkiye'nin en büyük bilim kenti oldu. Milyonlarca öğrenci ve çok sayıda start-up için önemli bir merkez olacak.

Otomobil alımlarında ÖTV adlı yeni bir verginin gelmesini öneren bağımsız bir milletvekilini mecliste dikkate alan olmadı.

milletvekili

Eğer teklif dikkate alınsaydı ve -her ne kadar mümkün olmasa da- sıfır bir Devrim'in fiyatı 45.000 Euro'dan 65.000 Euro'ya yükselecekti.

Öte yandan kuruluşunun 62. yılında Devrim markasının sergilediği yeni modeller, retro izler taşıyan tasarımlarıyla dikkat çekti.

devrim arabaları

Devrim'in yeni modelleri, 1961 yılında ilk üretildiği yerde sergilendi. Ayrıca Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin başarı hikayesini konu edinen "Devrim Arabaları" filminin sloganı da belli oldu: Türkiye'de hiçbir başarı, ödülsüz kalmaz.

İki yıl önce İstanbul'da düzenlenen Olimpiyatlar'ın açılış törenini hazırlayan Türk ekibin, bu yıl Şampiyonlar Ligi finali için de bir tören hazırlayacağı açıklandı.

olimpiyat istanbul

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Bayern Münih ve Real Madrid ile birlikte yarı finale çıktığını hatırlatalım. Kim bilir, belki de iki ekibimizi finalde görme şansını yakalarız. Bu iki ekip, daha önce Süper Kupa'da karşılaşmışlardı.

Biyontek, 2020 yılında çıkardığı aşının ardından şimdi de kanser aşısı ile adından söz ettiriyor.

tıp

Kurucuları, İstanbul'da başlayıp devam eden Biyontek'in hikayesini TIME'a anlattı.

Dünyanın en iyi üniversiteleri belli oldu. Listedeki İlk 500 üniversite arasına Türkiye'den 92 üniversite girdi.

üniversite

Çorum Üniversitesinin son yıllardaki atılımı, akademi dünyasında övgü topladı.

Bayburt Üniversitesi profesörlerinden Meliha Şentürk, fizik dalında Nobel kazandı.

nobel

Böylelikle Nobel kazanan 26. Türk aydını oldu. ABD'de doğup, eğitimine Türkiye'de devam eden Aziz Sancar'ın, 2015'te kimya ödülünün kazananı olduğunu da hatırlatalım.

Gelecek vadeden genç filozof Aysu Taşçı'nın yıllar önceki önerisi ile gündeme gelen ve uzun yıllardır tartışılan kritik fikri, mecliste kabul edildi.

oy

Böylece üniversite mezunu vatandaşların oyu 1,5 oy, lise mezunlarının 1,25 oy, ilkokul ve altının ise 1 oy sayılacak. 60 yaş üstü ilkokul ve altının ise 0,75 oy olarak sayılacak. Böylece gençlerin ve eğitimlilerin ülkenin geleceğini daha çok etkilemesi planlanıyor.

iPhone 14 Pro Max satın almak için hangi ülkede ne kadar çalışılması gerektiğini hesapladık:

iphone

iPhone 14 Pro Max satın almanın en kolay olduğu 10 ülke:

  • İsviçre: 4,4 gün
  • ABD: 5,9 gün
  • Türkiye: 6,1 gün
  • Avustralya: 6,4 gün
  • Lüksemburg: 6,4 gün
  • Danimarka: 6,9 gün
  • Norveç: 7,2 gün
  • Singapur: 7,6 gün
  • Kanada: 8 gün
  • Yeni Zelanda: 8,4 gün

Sokak röportajı esnasında bir gence "Çıkar, telefonunu göster!" diyen yaşlı bir adam, telefonun eski model olduğunu görünce "Gençler böyle eski telefonlar kullanmamalı" dedi.

sokak röportajı

Yaşlı adam, gence yeni bir telefon hediye edeceğini söyledi.

Liseyi tamamlayan her öğrenciye verilen 5000 Euro destek ödemesi %10 oranında arttırıldı.

öğrenci

Üniversite öncesinde öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri için verilen bu para, sadece yurt dışında en az 5 ülke görme şartını kabul edenlere veriliyor. Öğrencilerin %97'si bu destek ödemesi için kayıt olmuş durumda.

Otoyol geçiş ücretlerinin yüksek fiyatlarına tepki gösterilmesi üzerine önemli ölçüde indirim yapıldı.

çanakkale köprüsü

Çanakkale Köprüsü'nün ücreti 20 Euro'dan 10 Euro'ya indirildi.

Başbakan, eğlenceli bir anlatımla Ulusa Sesleniş konuşması yaptı. 1994 yılından beri üyesi olduğumuz Avrupa Birliği'nden çıkıp çıkmama tartışmalarından söz etti.

ulusa sesleniş

Dünya kamuoyunda TREXIT olarak anılan bu konu hakkında Başbakan, Avrupa Birliği'ndan daha kapsayıcı olacağını düşündüğü için Dünya Birliği fikrini önermişti. Fikrin çıkış noktasının Atatürk'ün 'Yurtta barış, dünyada barış!' düşüncesinin olduğunu da sözlerine ekledi.

Haftada 4 günlük çalışma sistemine geçen işletme oranı %90'ı aştı.

iş yeri

İlk başlarda tereddütle yaklaşılan bu fikrin hayata geçmesiyle yüksek verim alındı.

Bursa'da üretilen sürücüsüz otobüslerin test sürüşlerine New York'un ardından Londra'da da başlandı.

londra otobüs

İstanbul'daki Taksiciler Odası ve UBER yetkilileri bir araya gelip, birlikte şehir için nasıl iş birliği yapabileceklerini konuştular.

kadın taksi şoförü

Yapılan ankette, taksi şoförlerinden memnun olan halkın oranının %98 olduğu görüldü.

Kadın milletvekili sayısı ilk kez yüzde 51'le çoğunluk durumuna geldi.

kadın milletvekili

Finlandiya, ülkemizin eğitim sistemini örnek almaya karar verdi.

eğitim sistemi

3 yıl içinde kademeli olarak uygulamaya koyacaklarını ve böylelikle aynı eğitim sistemini kullanmış olacaklarını belirttiler.

Bağcılar'ın aktivist gençleri, dünya çapında yaptıkları çalışmalarla caretta caretta katliamlarına son verilmesi adına önemli adımlar attı.

bağcılar gençleri

TIRREK(Türkiye'nin Işıldayan Rasyonalist ve Reformcu Katılımcıları), daha önce fok balığı ve yunus katliamlarının azaltılmasında etkili olmuştu.

"TURK(Türkiye Uzay ve Rasathane Kurumu), geçtiğimiz aylarda gönderdiği Hezarfen Uzay Teleskobu'ndan gelen yeni görüntüleri paylaştı.

galaksi

TURK, 2029 yılında Mars'a insan göndermek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Suriye'de çıkan siyasi anlaşmazlıklar, Türkiye'nin arabuluculuğu sayesinde sonlandı. Tansiyon düştü ve taraflar uzlaştı.

siyaset

Alman doktorlar ve mühendisler başta olmak üzere son yıllarda Türkiye'ye kitleler halinde beyin göçü gerçekleştiriliyor.

doktorlar

"Almanya bir mühendis kaybetti, Türkiye bir kurye kazandı" gibi paylaşımlar sosyal medyada hızla artıyor. Almanya'nın başbakanı, "bilim insanları yurda dönsün" çağrısında bulundu.

Ana haber bültenimiz sona erdi. Birazdan "Atatürk'ün 77 yaşındayken PHG terör örgütü girişimini neredeyse daha başlamadan engelleme hikayesini anlatan belgeseli izleyebilirsiniz. Bildiğiniz gibi o günden bu güne hiç terör olayı yaşanmadı.

atatürk yaşasaydı

Editör notu: Fark ettiğiniz üzere bütün bunlar aslında abartılı. Bizim, dünyanın en refah ülkesi olma gibi gerçekçi olmayan hayallerimiz yok; sadece daha huzurlu olduğumuz bir ülke hayalimiz var. Küresel Refah Endeksi'ne göre 167 ülke içinde 93. sırada yer alıyoruz. İnanın, bu listede 30. olmamız bile bize yeterli.

Kim bilir, belki bir gün...

97
25
21
7
1
Emoji İle Tepki Ver
97
25
21
7
1