Turkuaz Renginin Adeta 'Bir Renkten Daha Fazlası' Olduğunu Kanıtlayan 9 Detay

27
3
1
0
0
Özellikle son yıllarda ülkemizin resmi rengi olarak kabul edilmesiyle adından daha da sık bahsetmeye başladığımız turkuaz rengi, tüm dünyada Türk rengi olarak bilinir. Benzersiz tonları ve gölgeleri ile yüzlerce yıldır sanatseverlerin gözdesi olan turkuaz rengi anlamı nedir gibi merak edilen soruların ilginç yanıtları var.

İlk kez 2013 yılında Başbakanlık talimatıyla ülkemizde bir değişiklik yapıldı ve Türkiye Cumhuriyeti devletine ait kurumlar ve burada çalışanlar turkuaz renge bürünmeye başladılar. 2017 yılında ise çalışmalar hızlandı ve turkuaz devletimizin resmî rengi kabul edilir oldu. Aslında bu duruma şaşırmamak gerekiyor çünkü turkuaz rengi, dünyada turquois yani Fransızca ‘Türk’ olarak bilinir.

Dünyada bizim adımızla biliniyor olmasının nedeni yüzlerce yıl önce Avrupa’ya bizim tanıtmış olmamızdır. Sonraki yıllar boyunca hem Türk hem de Avrupa topraklarında turkuaz rengi gerçekten de çok sevildi ve bu rengin şifalı olduğuna, özel anlamlara sahip olduğuna inanıldı. Gelin turkuaz rengine biraz daha yakından bakalım ve neyi temsil ediyor sorusunun yanıtını bulmaya çalışalım. 

Turkuaz rengi hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız bilgiler:

  • Turkuaz dünyada Türk rengi olarak bilinir.
  • Turkuaz rengi, turkuaz taşından gelir.
  • Farklı renkleri karıştırarak turkuaz elde etmek mümkün.
  • Turkuaz renginde şifa olduğuna inanılır.
  • Mimaride de yansımasını görmek mümkün.

Turkuaz dünyada Türk rengi olarak bilinir:

Turkuaz rengi tüm dünyada turquois yani Fransızca Türk anlamına gelen kelime ile adlandırılır. Çünkü Avrupa ilk kez Türkler sayesinde bu renkle tanışmıştır. Rengin Akdeniz sahillerimizin renkleri ile benzerliği sayesinde de bu şekilde anılır olmuştur. Yıllar içerisinde İngiliz argosuna da geçen turquois kelimesi, Karayipler’deki korsanları ifade etmek için de kullanılır.

Turkuaz rengi, turkuaz taşından gelir:

Turkuaz rengi icat edilmiş bir renk değildir. İran ve Afganistan sınırları içerisinde bulunan Horasan bölgesinde turkuaz minerali olarak bilinen turkuaz taşının Türkler aracılığıyla Avrupa’ya götürülmesi ve burada Akdeniz sahillerine benzetilmesi nedeniyle bu adı almıştır. Turkuaz yarı değerli taşlardan bir tanesi olarak kabul edilir. Ülkemizde firuze taşı olarak da bilinir. 

Farklı renkleri karıştırarak turkuaz elde etmek mümkün:

Turkuaz hangi renklerden oluşur sorusunun aslında farklı yanıtları var çünkü temel bir renkten bahsediyor olsak bile sayısız tonu vardır. Camgöbeği renginin maviye çalan bir tonu olarak tarif edebileceğimiz turkuaz rengi elde etmek için mavi, yeşil ve beyaz renkler kullanılır. Sarı, beyaz ve gri renkler kullanılarak farklı tonlar yaratılabilir. Turkuaz renk kodu ise #40E0D0 olarak geçmektedir. 

Turkuaz renginde şifa olduğuna inanılır:

Pek çok hastaneye gittiğiniz zaman sizi turkuaz rengi ya da tonları karşılar. Bu yeni bir uygulama değil çünkü yüzlerce yıldır turkuaz rengin şifalı olduğuna inanılır. Turkuaz minerali; baş ağrısı, alerji, tahriş, kesik ve yanıklarda tedavi amaçlı kullanılmıştır. Ancak onu asıl şifalı kılan aslında insan psikolojisi üzerindeki sakinleştirici etkisidir.

Turkuaz rengi özellikle manik depresif ataklar, panik atak, anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar üzerinde tedavi edici bir etkiye sahip kabul edilir. Bu etkisi nedeniyle tıp alanında çalışan bilim insanları tarafından yüzlerce yıldır olduğu gibi bugün de kullanılmaktadır. Deniz görmek gibi hissettirdiği için bu tür bir sakinleştirici etkisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Mimaride de yansımasını görmek mümkün:

turkuaz çini

Turkuaz rengin tüm dünyada Türk rengi olarak bilinmesinin diğer bir nedeni de Osmanlı mimarisinde kendisine yer bulmasıdır. Özellikle İran, Orta Asya, Rusya ve Balkanlar’da Osmanlı döneminde yapılan camilerin kubbelerinde ve iç mekan tasarımlarında turkuaz rengi ile sık sık karşılaşmak mümkün. Bu gelenek Arap Müslüman toplumlara da yansımıştır. 

Turkuaz rengi ile sık sık karşılaştığımız başka bir alan ise Osmanlı çinileridir. İznik çinisi olarak bildiğimiz sanat, seramik üzerine duygu ve düşüncelerin boyanmasıdır. Osmanlı döneminde olduğu gibi bugün bile çini sanatında en sık tercih edilen renklerden bir tanesi turkuaz rengidir. Mistik ve dini anlamı nedeniyle kullanılmaktadır. 

Dünyada Türk rengi olarak bilinen mistik özelliklere sahip turkuaz rengi neyi temsil ediyor sorusunu yanıtlayarak bu renge atfedilen anlamlardan bahsettik. Turkuaz rengi seviyor musunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

27
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
27
3
1
0
0