Twitter, API Erişimini Ücretli Yapacağını Açıkladı: Üçüncü Taraf Uygulamaları Kullanmak Paralı Hâle Gelebilir

8
4
2
1
0
Twitter, API Erişimini Ücretli Yapacağını Açıkladı: Üçüncü Taraf Uygulamaları Kullanmak Paralı Hâle Gelebilir
Twitter, artık geliştiricilerin Twitter API'ına erişmek için ücret ödemesinin gerekeceğini duyurdu. Bu, popüler üçüncü taraf Twitter uygulamalarını kullanmanın da paralı hâle gelebileceği anlamına geliyor.

Elon Musk yönetimine geçmesinin ardından birçok değişiklikle karşımıza çıkan Twitter, geçtiğimiz hafta geliştiricilerin hoşuna gitmeyecek bir hamle yapmış ve kural değişikliğiyle üçüncü parti uygulama desteğini sessiz sedasız kesmişti. Bunun ardından da Tweetbot, Twitterrific gibi popüler üçüncü taraf uygulamalara erişim sağlanamamıştı.

Bugün ise Twitter’dan konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Resmi Twitter geliştirici hesabı, paylaştığı bir gönderide 9 Şubat’tan itibaren Twitter API’ına erişimin artık bedava olmayacağını ve ücretli hâle geleceğini duyurdu.

Üçüncü taraf Twitter uygulamalarını kullanmak ücretli hâle gelebilir

"9 Şubat'tan itibaren, hem v2 hem de v1.1 olmak üzere Twitter API'ına ücretsiz erişimi artık desteklemeyeceğiz. Bunun yerine ücretli bir sistem gelecek"

Twitter API’ı (uygulama programlama arayüzü), üçüncü tarafların Twitter verilerini almasına ve analiz etmesine olanak tanıyordu. Bu veriler de daha sonra farklı işlevleri yerine getiren Pikaso, Thread Reader, RemindMe_OfThis gibi ayrı uygulamalar oluşturulmasına olanak tanıyordu. Ancak şimdiki açıklamayla erişimin artık ücretsiz olmayacağı görüldü.

Hâliyle böyle bir gelişme, geliştiriciler tarafından pek hoş karşılanmadı. Sonuçta birçok küçük geliştirici, API erişimini kullanarak birçok farklı eğlenceli ve kullanışlı araç ve botları oluşturulabiliyordu. Ayrıca bu hamlenin, platformu araştırmaları için bilgi toplamak için kullanan öğrenci ve bilim insanlarını da etkileyebileceğini söyleyebiliriz.

Twitter, ücretli sistemin fiyatının ne kadar olacağı konusunda ise herhangi bir bilgi paylaşmadı. Değişiklik nedeniyle üçüncü taraf uygulamaların ücretli hâle gelebilme veya tamamen kalkma ihtimalinin bulunduğunu da eklememiz gerek.

 Erişimi ücretli hâle getirme adımı, Elon Musk’ın şirketin gelirlerini yükseltme ve masraflarını azaltma çabalarının ardından geliyor. Ünlü girişimci, ofis eşyalarını satma, Blue aboneliği ve işten çıkarmalar gibi bu konuda birçok farklı yönteme başvurmuştu.

Kaynak : https://www.theverge.com/2023/2/2/23582615/twitter-removing-free-api-developer-apps-price-announcement
8
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
8
4
2
1
0