Elon Musk'ın Twitter'da Mavi Tik'i Ücretli Yapması, Konuyla Hiç Alakası Olmayan Şirketlere Milyonlarca Dolar Kaybetttirdi: Peki Nasıl?

37
4
1
1
0
Twitter'da kısa süreliğine kullanıma sunulan ücretli mavi tik hizmeti, şirketlerin yüz binlerce dolar zarar uğramasına yol açtı. Şirketler adına açılan ve mavi tik alınan hesaplardan yapılan paylaşımlar, borsada hareketliliğe neden oldu.

28 Ekim’de resmen Elon Musk’ın şirketine dönüşen Twitter, o günden bu yana büyük bir kaos içinde sürükleniyor. Kaos, özellikle yeni Twitter Blue sistemi ve bunun sonuçları üzerinde yaşanıyor. Aylık 8 dolarlık ücrete tabi tutulan yeni sistem, kullanıcılara normalde sadece onaylı ve gerçek hesaplara verilen ‘mavi tik’ rozetini de sunuyor.

Fakat yeni uygulamaya her geçilmeye çalışıldığında farklı bir sorunla karşılaşıldı. Bunlardan birisi de artık gerçek ve sahte hesaplar arasındaki farkın ilk görüşte anlaşılmamasından kaynaklanıyordu. Üstelik bu durum, bazı şirketlere yüz binlerce dolar bile kaybettirdi.

Şirketler adına mavi tikli sahte hesaplar açıldı, Tweet’ler paylaşıldı:

twitter

Twitter’da bazı kullanıcılar, 8 dolarlık ücreti ödeyerek bir şirket adına açtıkları hesaba mavi tik rozeti aldı. Paylaşılan Tweet’te şirketin adı ve mavi tik, ‘gerçek onaylı’ hesaplardaki tasarımdan farksızdı. Dolayısıyla paylaşılan Tweet’ler, profil ziyaret edilip mavi tik rozeti üzerine tıklanmadıkça gerçek bir hesaptan yapılmış gibi duruyordu.

Üstelik paylaşılan Tweet’ler, bazı şirketlerin piyasa değerinde de ciddi düşüşlere neden oldu. Sahte hesaplardan paylaşılan Tweet’lerle birlikte çakılan bazı şirketler ve adına yapılan paylaşımlar şu şekildeydi:

Lockheed Martin (ABD’li havacılık şirketi)

twitter

““Suudi Arabistan, İsrail ve ABD’ye yapılan tüm silah satışlarını, insan hakları ihlalleriyle ilgili kayıtları daha fazla araştırılıncaya kadar durdurmaya başlayacağız.”

Lockheed Martin’in hisse değeri, bu sahte Tweet’in ardından %5’i aşkın kayba uğradı.

Eli Lilly and Company (ABD’li ilaç şirketi)

twitter

“İnsülinin artık ücretsiz olduğunu duyurmaktan heyecan duyuyoruz.”

Eli Lilly and Company’deki kayıp ise %16’yı aştı.

Bu iki öne çıkan kaybın yanı sıra PepsiCo, Roblox, Nestle ve Coca Cola gibi irili ufaklı pek çok şirket adına da sahte hesaplar oluşturuldu. Paylaşımların birçoğu, şirketlerin hisselerinde kayba neden oldu.

Peki bunun sonucu ne olacak?

Twitter, bu olayların ardından yeni Twitter Blue hizmetini kullanımdan kaldırdı, kaldırırken de bir açıklamada bulunmadı. Fakat hizmetin kaldırılmasının en büyük sebebi kuşkusuz bu yaşananlardı.

Twitter’ın sadece şirketlere değil, önemli isimlere de kayıp yaşattığı gerçeği ortada bulunurken, buna karşı elbette bir hareket sergilenecektir. Günden güne Twitter’da reklam vermeyi bırakan dev isimler arasına bir yenisi daha eklenirken, olayın mahkeme salonlarına da taşınmasını bekleyebiliriz.

37
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
37
4
1
1
0