Yapay Zekâ Yakında Film ve Dizi Senaryoları Yazabilir (Ama Bir Şartla)

7
2
1
0
0
ABD’de TV ve sinema yazarlarını temsil eden Amerikan Senaryo Yazarları Birliği (WGA) tarafından sunulan bir öneri, yapay zekânın film ve dizilerde senaryo yazımında kullanılabileceğini gösterdi. Ancak bunun olması için senaristlerin yazar olarak kabul edilmeye devam etmesi ve haklarını kaybetmemesi şartı koşuluyor.

Sorduğumuz her soruya cevap verebilmekten görsel oluşturmaya kadar birçok yeteneğe sahip olan yapay zekâ araçları artık hayatımızın önemli bir parçası hâline gelmiş durumda. Bu da önümüzdeki zamanlarda bu modellerin farklı sektörlerde kullanılabileceğini gösteriyor.

Yakın zamanda ABD’de TV ve sinema yazarlarını temsil eden sendika Writers Guild of America (Amerika Senaryo Yazarları Birliği) tarafından yapılan bir öneri de sinema ve televizyon sektöründe de yapay zekânın kullanılabileceğini ortaya koyuyor.  

Öneriye göre yapay zekâ, senaristler “ana yazar” olarak kabul edildiği takdirde senaryo yazımında kullanılabilecek

Variety’nin aktardığına göre WGA olarak da bilinen birlik, yapay zekânın senaryo yazmasına izin verilmesini önerdi. Bunun yapılması için ise bir şart koyuldu. Bu şart ise senaristlerin hâlen ana yazar olarak kabul edilmeye devam etmesi.

Birlik aslında daha önce yapay zekâ nedeniyle yazarların işlerini kaybetme korkusu nedeniyle yapay zekâ kullanımına düzenleme getirmeyi önereceğini söylemişti. Şimdi gelen öneri ise beklentilerin aksine, yapay zekâ teknolojileri için kesin bir yasak istenmediğini ortaya koydu.

WGA’nın önerisini biraz açalım. Buna göre bir senarist, senaryo yazarken ChatGPT gibi bir modelden yararlanabilecek; ancak hâlen o filmin veya dizinin yazarı olarak kabul edilecek. Yani yapay zekâ, yazanlar arasında gözükmeyecek, eserin sahibi senarist olacak. Bir başka örnek de bir stüdyonun senariste yapay zekâ tarafından oluşturulmuş bir senaryoyu yeniden yazması veya daha iyi hâle getirmesi için vermesi olabilir.

Burada amaç, yapay zekâ modellerini bir yazardan ziyade kalem gibi bir araç olarak görmek. Böylece de senaristlerin, herhangi bir uyuşmazlık yaşanmadan üretici olarak kalmaya devam etmesi amaçlanıyor. Ancak öneride, tamamıyla yapay zekâ tarafından yazılan bir senaryoda ne olacağı konusunda ise bir bilgi bulunmuyor. Stüdyoları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları İttifakı’nın (AMPTP) bu fikre sıcak bakıp bakmadığı ise henüz belli değil.

 

Kaynak : https://variety.com/2023/biz/news/writers-guild-artificial-intelligence-proposal-1235560927/
7
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
1
0
0