Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri Dizisi, Yayınlandığı Gibi Topa Tutuldu: İşte Yeni İnceleme Puanları ve Eleştiriler

18
10
3
3
3
Yüzüklerin Efendisi evreninde geçen Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisi, daha çıkışının üzerinden 24 saat geçmeden eleştirmenleri ve izleyicileri ikiye böldü. Bazı izleyicileri dizinin fantastik evrenden uzak olduğunu iddia ederken bazıları ise tam tersini iddia etti. Peki kim haklı?

Her fantastik film ve kitap seven insanın hayatında en az 1 kere karşısına çıktığı ve pek çoğunun hem filmlerine hem de kitaplarına hayran kaldığı Yüzüklerin Efendisi (LOTR), şüphesiz ki son yılların en iyi fantastik ürünlerinden birisi. Kimi insanlar Hobbit üçlemesinin kötü olduğunu ve LOTR evrenine yakışmayan bir film olduğunu iddia etmişti.

8 yıllık uzun bir bekleyişten sonra LOTR hayranları bugün nihayet Orta Dünya’da geçen Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisine kavuştu. Dizinin çıkışından önce eleştirmenler dizi hakkında oldukça yüksek puanlar vermişti. Ancak dizinin çıkışının ardından dizi hem sosyal medyada hem de IMDB ve Rotten Tomatoes gibi sitelerde kelimenin tam anlamıyla yerden yere vuruldu. Peki dizinin çıkışının üzerinden daha 24 saat geçmeden bu kadar çok eleştiri almasının nedeni ne?

“Dizi Orta Dünyaya ait değilmiş gibi”

Dizinin sosyal medya ve IMDB’deki yorumlarına baktığımızda diziye düşük puan veren kullanıcıların büyük bir çoğunluğu “Dizinin görsel efektleri, müzikleri ve sahneleri güzel. Ancak dizi Orta Dünyaya aitmiş gibi durmuyor.” diyerek dizinin kitaplardan ve filmlerden uzak olduğunu vurguluyor. LOTR evreninin kurucusu ve yazarı olan J.R.R Tolkien’in ölüm yıl dönümünde yayınlanan dizi, özellikle evrene hâkim kişiler tarafından bolca eleştirildi. Ayrıca dizinin aldığı en büyük eleştirilerden birisi de kitaplarda elflerin beyaz tenli olduğu belirtilmesine rağmen dizide siyahi bir elfin bulunmasıydı.

Öte yandan diziye izleyenlerin büyük bir çoğunluğu ise diziyi oldukça başarılı buldu. Tolkien’in kitaplarda yarattığı bu fantastik evrene tamamen oturmadığı iddia edilen dizinin gayet güzel bir şekilde hikâyeyi anlattığını, karakterlerin kitaplardaki tasvirlere uygun olduğunu ve dizinin kendini izlettirmeyi çok iyi başardığını belirtti.

Diziye 10 puan verenlerle 1 puan verenler neredeyse eşit

Dizinin IMDB istatistiklerine baktığımızda ise Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’ne tam puan veren kullanıcıların oranının %34 olduğunu görüyoruz. Toplamda 23.235 kişinin oy verdiği diziye 1 puan verenlerin oranı ise %28. Dizinin diğer istatistiklerine baktığımızda ise verilen puanların yaş ortalaması ile ters orantılı olarak düştüğünü görüyoruz. Diziyi izleyen 18 yaşından küçük kullanıcılar diziye ortalama olarak 6,0  puan verirken dizi izleyen 30-44 yaş arası izleyicilerin ortalama puanı ise 5,7.

Rotten Tomatatoes’a baktığımızda ise birkaç gün önce %94 beğeni oranı kazanan dizi, an itibariyle %84’e kadar gerilemiş durumda. Hatta bu durum Facebook üzerinde Yüzüklerin Efendisi gruplarında örgütlenip topluca 10 puan verme ya da 1 puan verme savaşlarına da dönüşmüş durumda.

Peki eleştirmenler ve sosyal medya kullanıcı dizi hakkında neler düşünüyor?

"Kötü bir Tolkien adaptasyonu, iyi dizi"

Dizi an itibariyle LOTR evrenini seven izleyicileri ikiye bölmüş durumda. Bir kesim dizinin güzel olmasına rağmen LOTR evrenin hikayesine (lore) uymadığını savunarak Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri’nin iyi bir fantastik dizi olduğu halde kötü bir LOTR dizisi olduğunu savunurken bir kesim ise dizinin kaliteli bir LOTR dizisi olduğunu ve ileriki bölümlerde dizinin evren hakkında daha detaylı bilgilerle dolacağını savunuyor. Amazon’un yapım ve yayıncılığını üstlendiği Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzüklerini siz nasıl bulduğunuz? Sizce dizi gerçekten de Yüzüklerin Efendisi evrenin bir parçası olmayı hak ediyor mu? Fikirlerini yorumlarda belirtebilirsiniz.

İşte dizi hakkındaki eleştirmen yorumları ve sosyal medyadan gelen tepkiler

"Canon'a (Kabul edilen orijinal hikaye) dahil olmayabilir ama yine de Tolkien'in fikirlerinde çok uzakta. Görsel olarak etkileyici bir dizi yapmak istemelerine saygı duyuyorum (Ancak pek de başarılı oldukşarını düşünmüyorum). O zaman dahiyane bir şekilde yaratılmış fanstastik evreni sağmak yerine kendi evreninizi yaratın."

"Muhteşem görseller, harika bir Orta Dünya turu. Kötü senaryo, anlamlı olmaya çalışırken aptalca olmuş. Karakterlerin hareketleri hiçbir şey ifade etmezken bir sonraki sahneye geçiyor ve her yerde örneklemeler var. Kostümler bütçeye göre zayıf kalmış."

"Büyük bir hayal kırıklığı... Hayranları dinlemediğinizde böyle olur. Benim gibi büyük umutları olan pek çok insan için büyük bir utanç,.. Kötü oyunculuk kötü diyaloglar... Ne olduğu ve kimin için olduğu bilinmeyen bir karmaşa."

"Sıradan izleyiciler için iyi

Sıradan bir LOTR hayranı için oldukça güzel bir ilk bölümdü. Harika görseller ve görsel efektler. Diyaloglar güzel ancak canımı sıkan tek şey tempo. Oyuncular iyi ve gerçekten ortada  bir oyunculuk var.

Sinematografi harika ve mekan çekimleri çok iyi bir şekilde bir araya getirilmiş. Dizide kullanılan müzikler harika ancak orijinal üçleme kadar kadar iyi değil bence.

Tolkien fanlarının hayal kırıklığını anlıyorum ama dediğim gibi, sıradan izleyiciler için güzel bir dizi. Haftalık olarak izleyeceğim bir dizi.

Bakalım sezonun devamı nasıl olacak."

18
10
3
3
3
Emoji İle Tepki Ver
18
10
3
3
3