7 Yıl Önce Bugün: Bir Zamanların Kralı Nokia Tahtını Nasıl Kaptırdı?

47
37
9
2
1
Uzun bir süre telefon piyasasının kralı konumunda bulunan Nokia, 7 yıl önce bugün tahtını Samsung'a kaptırmıştı.

Nokia, 14 yıl boyunca dünyanın bir numaralı telefon üreticisi koltuğunda oturdu. Finli telefon üreticisinin uzun yıllardır süren hakimiyeti ise akıllı telefonların piyasaya çıkmasıyla birlikte sendelemeye başladı ve 2012’nin ilk çeyreğinin sonlarında Samsung’un Nokia’dan koltuğu almasıyla sonlandı. Bu tarihten sonra Nokia’nın önlenemez düşüşü gittikçe hızlandı.

Telefon dünyasının eski kralının düşüşünde kendi yaptığı hatalarda bulunuyordu. Bu hatalarından bir tanesi kendi Symbian platformu üzerine çok odaklanması ve bu sistemin iOS ve Android’e rakip olabileceğine inanmasıydı. Bundan sonra yaptığı bir diğer kritik hata da Microsoft ile anlaşarak Windows Phone mobil platformlarını çıkarması oldu.

Finli telefon üreticisinin düşüşünü kendi hataları başlatmış olsa da dişli rakipleri Samsung ve Apple’ın o zamana kadar çıkardığı en iyi telefonlarını yapmış olmaları da şirketin bu düşüşünü hızlandırdı. Samsung, o dönemlerde Galaxy S2’yi zaten çıkarmış, Galaxy S3’ü ise yayınlamanın eşiğindeydi.

Apple ve Samsung daha o tarihlerde kendilerini göstermeye başlamışlardı hem de ısınma sorunu olan amiral gemisi akıllı telefonları ve bükülme sorunu yaşayan iPhone 6’ya rağmen. Bu iki devin iktidarı o dönemlerde başladı ve günümüze kadar geldi, gerçi şimdi de Huawei ortaya çıktı ve Apple’ı arkasında bırakarak ikincilik koltuğuna oturdu.

Samsung ve Apple’ın kendi aralarında çekişme yaşadığı dönemlerde Nokia, tahtını geri alabilmek için çeşitli geri dönüş hamleleri yaptı ve 2013’te şirketin mobil departmanını Microsoft’a sattı ancak yine başarısız oldu. 2016’da HMD Global ile tekrardan toparlanmaya başlayan firma, Android işletim sistemine geçiş yaptı ve o tarihten bu yana 70 milyon Nokia markalı akıllı telefonu satışa sundu. Ayrıca geçtiğimiz sene akıllı telefon satışlarında dokuzuncu sıraya kadar ulaşmayı da başardı.

Uzun süre iktidarını kendinden emin adımlarla sürdüren Nokia’nın düşüşü ve geri dönüş çabaları böyle gerçekleşti. Şu an şirketin o parıltılı günleri geçmişte kalan güzel hatıralar olarak kalsa da önümüzdeki birkaç sene içerisinde tekrar zirveyi zorlayabilir.  

Kaynak : https://www.androidauthority.com/samsung-overtakes-nokia-971037/
47
37
9
2
1
Emoji İle Tepki Ver
47
37
9
2
1