AB, 5G Konusunda Huawei'ye Güvense de Temkinli Yaklaşıyor

8
6
3
1
0
Avrupa Komisyonu gelecek hafta toplanarak AB ülkelerini 5G şebekelerindeki siber güvenlik risklerini gidermeye yönelik daha fazla veri paylaşmaları üzerine harekete geçirecek adımlar atacak. Ancak konuyla ilgili 4 kişinin geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamalara göre ABD’nin Huawei ve ürünlerinin yasaklanmasına yönelik çağrısını da yanıtsız bırakmış olacak.

Avrupa Dijital Şefi Andrus Ansip, salı günü bir öneri taslağı sunacak. Yasal bir hükmü olmasa bile taslak geçtiği takdirde politik yükü hafifletecek ve AB ülkelerinin buna yönelik kendi ulusal mevduatlarını hazırlamasına dahi yol hazırlamış olacak.

Amerika Birleşik Devletleri, Huawei’yi saf dışı bırakmak adına Avrupa ile lobi kurarak cihazlarının Çin hükümeti tarafından casusluk amacıyla kullanılabileceğini öne sürdü. Huawei ise bu ithamları sert bir şekilde reddederek bu ayın başında ABD hükümetine dava açtı.

Ansip önerisinde AB ülkelerine şebeke ve bilgi sistemlerinin güvenliği kapsamında, NIF veya AB çatısı altında toplanarak bir yol haritası hazırlanması gerektiğini söyleyecek. Buna göre ülkeler; güvenlik riskleri, internet erişimi ve 5G cihazlar üzerine olan değerlendirme çalışmalarını ve bilgilerini birbirleriyle paylaşacak.

Komisyon, AB ülkelerinin ayrıma düşerek kendi ulusal güvenlik sistemlerini kendilerinin hazırlamaması adına küresel pazarda bir lider konumunda bulunan Huawei’nin yasaklanmasına yönelik bir çağrıda bulunmayacak.

Böylelikle hem birlik içerisindeki ülkeler 5G şebekelerinin güvenlik risklerine ortak bir yaklaşım benimseyecek hem de büyük önem taşıyan altyapı çalışmaları eşgüdümlü olarak ilerleyecek.

İletişim endüstrisinde 5G gelecekteki en kârlı işlerden biri olarak görüldüğü için araçlardan tutun da ev ürünlerine kadar olan her şey sektör için büyük bir önem taşıyor.

Huawei sorununun yanı sıra 9 Nisan’daki zirvede, Çin’e yapılan yardımların AB’nin Çin ekonomisi ve pazarındaki varlığı konularının da ele alınması bekleniyor.

8
6
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
8
6
3
1
0