ABD ve Çin Arasında Yeni Çekişme: Facebook'un Libra'sı Çin'in CBDC'sine Karşı

9
3
0
0
0
RBC Sermaye Piyasası'na göre Facebook'un dijital para birimi Libra, ABD'nin gelişmekte olan pazarlar için dijital bir para birimi geliştirmede Çin ile rekabet edebilmesinin anahtarı olabilir.

RBC analistleri, Çin'deki bir dizi toplantı ve konferansın ardından Facebook'un haziran ayındaki kripto para planlarını açıklamasından sonra Çin'in yuan destekli Merkez Bankası Dijital Para Birimi'nin (CBDC) gelişimini hızlandırdığını belirtti.

RBC, salı günü müşterilere verdiği notlarda, "ABD, Libra’yı reddederse ve ABD'de kripto yeniliğini teşvik etmek için düzenleme yapmamaya karar verirse Çin'in CBDC'si gelişmekte olan ekonomilerde fiili olarak küresel dijital para birimi olmak üzere stratejik olarak konumlandırılabilir" dedi. Analistler, ayrıca Çin’in Alipay, WeChat ve UnionPay gibi mesajlaşma ve ödeme uygulamaları yoluyla potansiyel bir yaygınlaştırma avantajına sahip olduğunu belirtti.

Facebook'un Libra'yı yaygınlaştırma aracı WhatsApp olabilir:

facebook libra

Facebook, geçmişte kullanıcıların Messenger ve WhatsApp içinde Libra göndermesine izin vererek benzer bir şey yapmayı planladığını söyledi. Para birimi ayrıca bağımsız bir uygulama Calibra aracılığıyla da satışa sunulacaktı. RBC, "Mesajlaşma uygulamalarının, tüketicilerin dijital para birimlerine kabul etmesinde en büyük rolü oynadığına inanıyoruz" dedi. 

Libra, duyurulmasından bu yana yoğun bir inceleme altına girdi ve girişimin Visa, MasterCard ve eBay gibi en büyük destekçilerinin birçoğu projeden ayrıldı. Şirket, pazartesi günü yaptığı açıklamada Libra’yı desteklemeye ve denetlemeye devam eden 21 firmanın güncellenmiş bir listesini açıkladı.

Libra'nın genel müdürü David Marcus, temmuz ayında bir senato görüşmesi sırasında düzenleyicilerin para konusundaki endişelerini yatıştırmaya çalıştı. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'ün Libra ile ilgili endişeleri gidermek için 23 Ekim'de meclis önünde konuşma yapması planlanıyor.

RBC, birçok şirketin hâlâ Libra projesiyle ilgilendiğine inanıyor ve doğru koşullarda geri dönebileceklerini düşünüyor. RBC analisti, açıklamada "Açık bir yol haritası geliştirilirse ve Libra başarıyla ilerlerse bu firmaların projeye tekrar başvurması bizi şaşırtmaz" dedi.

Kaynak : https://markets.businessinsider.com/news/stocks/facebook-libra-key-us-emerging-market-cryptocurrency-competitiveness-analyst-says-2019-10-1028601103
9
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
3
0
0
0