ABD'den Huawei'nin Eski Günlerine Dönmesini Sağlayacak Karar

64
17
10
5
3
Amerika Birleşik Devletleri'nin aldığı yaptırım kararıyla ciddi manada sarsılan Huawei, eski günlerine dönmek üzere. ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei'ye yeniden ürün satılabilmesi için bir lisans programı başlatmaya hazırlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, flaş bir çıkış yaparak Huawei'nin kara listeye alınacağı duyurmuştu. Bu gelişme, Huawei'nin ABD merkezli şirketlerden malzeme alamayacağı anlamına geliyordu. Bu bağlamda yaptırımlara uyacağını açıklayan ilk şirketse Google oldu. Google, Huawei'nin Android lisansını iptal ettiğini açıkladı.

Google'ın ardındansa Intel ve Qualcomm gibi dev şirketler, Huawei ile ticari bağlarını koparacaklarını açıkladılar. Huawei, yaşanan bu durumlara önlem olarak hem çok sayıda mikro çip stokladı hem de kendi işletim sistemlerini kullanıcıların hizmetine sunacağını duyurdu. Ancak yaşanan son gelişmeler, ABD'li şirketlerin yeniden Huawei ile ticaret yapabileceğini ortaya koyuyor.

huawei

Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarında Huawei'nin harcandığı konuşulurken şimdi de ABD'nin geri adım atacağı söyleniyor. Bu geri adım, başkan Trump'ın Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüştükten sonra başladı. Haziran ayının sonlarında gerçekleşen bu görüşmenin ardından Trump, ABD'li şirketlerin Huawei'ye ürün satabileceklerini açıkladı. 

Ticaret bakanlığından gelen son açıklamalara göre ise ABD hükümeti, ulusal güvenliği tehdit etmeyen ürünlerin Huawei'ye satışına izin verecek. Bu ürünler, yapılacak çalışmalardan sonra belirlenecek ve ulusal güvenliği tehdit etmeyen ürünler lisanslanacak.

Ticaret Bakanlığı'nın bu açıklamaları, Huawei'ye ürün sağlayan şirketleri harekete geçirmiş durumda. Edinilen bilgilere göre Huawei'ye ürün satan iki şirketin şimdiden lisans başvurusunda bulunduğu ve ilerleyen günlerde farklı ürünler için de başvuruda bulunacakları belirtildi. Bu tedarikçilerin hangileri olduğu ise bilinmiyor.

Şimdi Ticaret Bakanlığı'nın yapacağı çalışmaların sonucu bekleniyor. İddialara göre ABD Ticaret Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, tedarik şirketlerinden bir tanesine lisans işlemlerinin 2 ila 4 hafta aralığında tamamlanacağını söyledi. Eğer bu iddia doğruysa Huawei'nin eski günlerine dönmesi için çok kısa bir süre daha beklemesi gerekiyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan bir Huawei sözcüsü ise ABD yönetiminin Huawei'ye geçici lisanslar değil tamamen izin vermesi gerektiğini belirtti. Sözcü, Huawei'nin yanlış bir şey yapmadığını, hiçbir ülke için güvenlik riski oluşturmadığını ve bunun herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Kaynak : https://www.reuters.com/article/us-huawei-tech-usa-blacklist-exclusive/exclusive-u-s-firms-may-get-nod-to-restart-huawei-sales-in-two-four-weeks-official-idUSKCN1U90ON
64
17
10
5
3
Emoji İle Tepki Ver
64
17
10
5
3