ABD, Jammer Teknolojisini Kullanarak İran'ın Drone'unu Düşürdü

22
14
7
1
0
ABD donanmasına bağlı USS Boxer, İran’a ait bir drone’u Hürmüz Boğazı’nda düşürdü. Yeni sinyal bozucu teknolojisi olan MADIS, ilk defa gerçek ortamda sınanmış oldu.

Son dönemde pek çok ülke, savunma sanayinde yeni sistemler deniyor. Bunlardan bir tanesi de ABD Deniz Kuvvetlerinin kullandığı MADIS adlı drone karşıtı teknoloji. Bu teknolojiye sahip olan USS Boxer gemisi, İran’a ait bir drone’u düşürdü.

MADIS (Marine Air Defense Integrated System/Deniz Hava Savunma Entegre Sistemi) adlı teknoloji, droneların iletişim kurmasını sağlayan sinyalleri engelleyebiliyor. MADIS droneları gerekirse ateş ederek de vurabiliyor ama bu vakada ateş edilmedi. 

ABD Savunma Bakanlığı, resmi olarak drone’u etkisiz hale getirmek için ne kullandıklarını açıklamadı ancak USS Boxer’in üzerinde MADIS bulunuyordu. Aşağıdaki resimde aracı kısmen görebiliyoruz. 

Bu olay, son dönemde savunma sanayinde yaşanan değişimleri de tekrar gündeme getirdi. ABD ordusu gibi ordular, rakiplerine karşı ateş etmeyi gerektirmeyen çözümler geliştiriyor. Daha önce de ABD’nin İran füze kontrol sistemini devre dışı bırakan bir siber saldırı yaptığı belirtiliyor. Bu tarz yaklaşımlar, teoride sıcak çatışmaları engelleyebiliyor. 

Buradaki esas soru, bu hamlelerin geleneksel yöntemlerle cevaplanıp cevaplanmayacağında yatıyor. İran henüz tam kapsamlı bir karşı saldırı başlatmadı. Görece yumuşak müdahalelerin sert tepkileri engelleyemeyebileceği de bir ihtimal olarak gözüküyor.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/07/21/iran-drone-shot-down-with-new-tech/
22
14
7
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
14
7
1
0