ABD'den Türkiye'ye Tüm Akıllı Telefonların Fiyatını Düşürecek S-400 Teklifi

1138
207
89
40
27
ABD ile Türkiye arasında bir süredir devam eden F-35 görüşmelerinde bugün ilginç bir gelime yaşandı. ABD, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerini aktif hâle getirmemesi karşılığında vergi indirimi, ticaret hacminin artırılması gibi tekliflerin olduğu bir paket sundu. Paket Türkiye tarafından kabul edilirse hem ticaret hacminin artması hem de kur farkındaki değişimler, akıllı telefonların fiyatlarında büyük düşüşün habercisi olacak.

Bilindiği gibi Türkiye ve ABD arasında Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemleri yüzünden bazı anlaşmazlıklar söz konusu. ABD yönetimi, S-400 hava savunma sistemlerinin alınması sonra Türkiye'nin F-35 programından çıkarılacağını duyurmuş ve iki ülke arasındaki gerilim tavan yapmıştı.

ABD ve Türkiye arasında süren görüşmelerde bugün yeni bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı. Senatör Lindsay Graham ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede gündeme gelen "S-400 sistemlerini aktif etmemeye karşılık ticaretin yoğunlaştırılması ve vergi indirimleri" teklifi, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturma potansiyeline sahipken aynı zamanda Türkiye'deki akıllı telefon piyasası için de olumlu gelişmelerin habercisi olabilir.

Akıllı telefon fiyatları nasıl ucuzlayacak?

akıllı telefonlar

Geçtiğimiz günlerde ABD'de resmi olarak piyasaya sürülen iPhone 11'in henüz Türkiye fiyatı netleşmese de fiyatın oldukça yüksek olacağı kesin. Samsung'un amiral gemisi cihazları Galaxy Note10 ailesinde de benzer bir durum söz konusu. Akıllı telefon piyasasında fiyatların yüksek olmasının en büyük sebeplerinden biri, kur farkının yüksek olması.

ABD'nin sunduğu pakette yer alan alüminyum ve çelik için vergi indirimi teklifinin yanı sıra ticari hacmin büyütülmesi hedefi, ilk aşamada ABD ve Türkiye arasındaki ticaretin artmasına ve TL'nin değer kazanmasına yol açacak. Bu durum da akıllı telefon piyasasında hissedilir bir indirime zemin hazırlayacak.

iPhone'lar için durum biraz daha farklı:

iphone 11

Samsung, Huawei, Xiaomi gibi şirketlerin Türkiye'ye getirdiği akıllı telefonlar ve teknolojik ürünlerde kur farkından dolayı bir düşüş yaşanacak ancak iPhone ve ABD'den ithal edilen diğer tüm teknolojik ürünlerde kur farkına ek olarak bazı indirimler uygulanabilir. İki ülke arasındaki ticaretin sıkılaşması, gümrük vergilerini de etkileyebilir.

ABD'nin bu teklifine karşı Türkiye'nin nasıl yanıt vereceği ise merak konusu. Teklifin kabul edilmesi durumunda teknolojik ürünlerde yaşanması muhtemel indirimlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.haberturk.com/abd-den-turkiye-ye-yeni-teklif-tek-kosul-2525045
1138
207
89
40
27
Emoji İle Tepki Ver
1138
207
89
40
27