Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere'deki Bilişim Sektöründe İş Kurmanın Yolları

21
6
3
2
0
Bilişim teknolojileri alanında önemli bir yere sahip olan İngiltere’de, Ankara Anlaşması sayesinde alınan vize ile girişimcilik yapmanız mümkün. Bilişim sektöründeki istediğiniz her alanda kendi işinizi kurabilir, yepyeni bir yaşama başlayabilirsiniz.

Tech Nation 2018 Raporuna göre, İngiltere'deki bilişim sektörünün değeri 184 milyar sterlin. Ayrıca ülkedeki bilişim sektörü, diğer sektörlere oranla 2,5 kat hızla büyümeye devam ediyor. Böylesine aktif bir pazar ve hızlı gelişen sektörde yer almak, İngiltere'de iş kurmak isteyen Türk girişimciler için aslında düşünüldüğünden çok daha kolay. Zira Ankara Anlaşması sayesinde alınan bir vize ile girişiminizi İngiltere'ye taşımak, orada yeniden bir girişim yapmak için gereken resmi yollar önünüze serilmiş durumda.

Üstelik kuracağınız işin bilişim sektöründe olması da tek zorunluluk değil. Bilişim sektörü ile ilişkili şekilde hızlı büyüyen tasarım ve pazarlama alanlarında da yeni nesil çözümleri kendi markanızla, İngiltere'de kurup büyütebiliyorsunuz. Pek çok modern meslek dalında faaliyet gösteren 18 yaşından büyük her Türk vatandaşı, Ankara Antlaşması vizesine başvurabiliyor. 

İngiltere'deki bilişim sektöründe faaliyet gösteren kişilerin yıllık ortalama kazançları, 30.000 ila 40.000 sterlini buluyor. Kişisel bilgi, beceri ve kabileyetlerini geliştirenler, ücretlerin 2 ya da 3 katını kazanabiliyorlar.

Güncel verilere göre İngiltere'deki bilişim sektörü çalışanlarının ortalama kazançları şu şekilde:


İngiltere’de kurmak istediğiniz işin Ankara Anlaşması vizesi başvurusu kapsamında olup olmadığını, bu konuda uzmanlaşmış CSS Legal danışmanlarıyla irtibata geçerek öğrenebilirsiniz. 

Peki İngiltere'de iş kurmak için gereken temel şartlar neler?

İngiltere’de halihazırda İngiltere Turist Vizesi, İngiltere Yerleşim Vizesi, İngiltere Öğrenci Vizesi, İngiltere Evlilik Vizesi, İngiltere Çalışma Vizesi gibi vize türleriyle bulunan kişiler de iş potansiyelini görerek başvuru yapabiliyorlar. Bunu dışında, İngiltere'de iş kurmak için illa ki orada bulunma şartınız, daha önce İngiltere'ye gitmiş olmanız da gerekmiyor.

Ankara Antlaşması Vizesi başvuru şartları, İngiltere’nin puan bazlı vize türlerinden (Tier-2 Genel Çalışma Vizesi, Tier-5 Geçici Çalışma/İş Vizesi vb.) ayrı özelliklere sahip. Özellikle İngiltere vizesi başvurularında uzman bir firma ile iletişime geçerek danışmanlık alınmasıyla, Ankara Anlaşması vizesi başvurularında büyük oranda olumlu sonuç alınabiliyor. CSS & Co Legal Services uzmanları ile başvuru sürecinde size yardımcı olabilecek uzman kadrosuna sahip, dolayısıyla vizenizi almanız daha da kolay bir hale gelebiliyor. 

Sermaye alt üst limiti bulunmayan Ankara Antlaşması Vizesi’yle yapacağınız işe, maddi yeterliliklerinize ve kurmak istediğiniz işin yöntemine (iş yeri açmak, ortaklık kurmak vb.) göre sermayenizi kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Çalışma şeklinizi de evden (home office), mobil (freelance), iş yeri açarak, var olan bir iş yerine ortak olarak, herhangi bir işletmeyi devralarak ve daha birçok şekilde kendiniz belirleyebilirsiniz. 

İngilizce dil bilgisi seviyenizi herhangi bir sınavla kanıtlamanıza gerek yok:

Elbette İngiltere'de yapmayı düşündüğünüz işin gerektirdiği düzeyde İngilizce hakimeyetiniz olmalı ki iletişim aşamasında sorunlar yaşamayın. Örneğin; mobil yazılım uzmanları, web yazılım uzmanları, masaüstü yazılım uzmanları ve oyun geliştirme uzmanlarının kullanacağı programlama dilleri için teknik İngilizce yeterli olurken; yazılım tasarım analiz uzmanı, yazılım danışman uzmanı, sosyal medya uzmanı, yazılım satış temsilcisi ve teknoloji ürün satış uzmanlarının mesleği müşteri odaklı olması sebebiyle daha ileri düzey İngilizce bilmesi gereklidir. Bu durumda bile İngilizce bilme seviyesi sınırlaması bulunmamaktadır. İngilizce dil eğitimi almayı düşünenler ise CSS Legal ile aynı çatı altında bulunan Student Portal International firması ile İngiltere’deki dil okulları ile ilgili görüşebilirler. 

Yapacağınız meslekte bilgi ve donanıma sahip olduğunuzu başvuru dosyanıza koyacağınız evraklarla belgelemeniz oldukça önemli. Gerek diploma, eğitim veya staj sertifikaları, mesleki kurslar; gerekse daha önce çalıştığınız iş yerlerinden alacağınız referans mektupları gibi belgeler başvuruyu güçlendiren faktörler. Diplomanız, eğitimleriniz veya çalışma deneyimleriniz ya da her ikisinin başvuru dosyasına eklenmesi başvuru sonucunun maksimum seviyede başarılı olmasını sağlıyor.

Bilişim sektöründe hangi meslek grubundan başvuru yapacak olursanız olun, kuracağınız işten para kazanma potansiyelinizin olduğunu vize memuruna kanıtlamanız gerekiyor. Tüm iş ve iş yeri giderlerinin çıkarılmasından sonra kalan gelirle hem vize sahibi hem de varsa bağımlılarının yaşam masrafları karşılanabilmelidir. Ek olarak, bilişim sektöründe iş kuran bireylerin gerçek kişi olarak müşterilere sahip olması gereklidir. Müşterilerle yapılacak anlaşmalar, sözleşmeler, müşterilerle kontak kurulduğunu gösteren mailler veya yazışmalar gibi belgelerle bunu ispatlayabilirsiniz.  Sadece müşteri bazında değil, proje geliştirerek veya projelere ortak olarak da işlerinizi yürütebilirsiniz. Potansiyel müşterilerinizi ve bilişim sektöründeki projeleri bulabileceğiniz worksome.co.uk, jobs.theguardian.com, indeed.co.uk, upwork.com, peopleperhour.com, reed.co.uk, freelancer.co.uk, totaljobs.com, glassdoor.co.uk, jobsite.co.uk vb. birçok platform mevcut. Ancak bu siteler tamamen IT sektörüne has olmayıp diğer sektörlerden de projeler barındırıyorlar.

Proje bazlı, freelance veya sözleşmeli (contractual) olarak çalışılabilecek işlerde bu ve benzeri sitelerden araştırma yapabilirsiniz. 

İngiltere'de iş kurmak için düzenlenecek başvuru dosyasında neler bulunmalı?

Başvuru dosyasında bulunması gereken pazar ve fiyat araştırmaları, rakip analizleri, nakit dönüşüm tabloları, bilanço ve projeksiyonlar, kâr- zarar hesaplamaları gibi belgeleri içeren mantıklı ve gerçeğe uygun bir iş planının hazırlanması gerekiyor. İş planları, iş kurma noktasında nasıl bir yol izleyeceğinizi ve yapmak istenilen mesleğe, kişilerin yeteneklerine, yaşam standartlarına ve işin sürdürülebilirliğine ilişkin bilgileri içeren oldukça detaylı ve uzun bir belge olmalıdır. Başvuru sahiplerinin iş planı (business plan), eğer gerçeğe uygun ve bireye özel değilse vize reddi ile karşılaşma ihtimali yükselecektir. CSS Legal yorum, analiz ve detaylı inceleme gerektiren iş planının hazırlanması noktasında da başvuru sahiplerine bilgi veriyor. Böylece vizeyi alma şansınız da artıyor. 

Ankara Anlaşması vizesi başvuru işlemlerine başlayacak olan bireyler, öncelikle hangi işi yapacaklarına ve bu işi hangi çalışma yöntemiyle (home office, mobil, iş yeri açarak, ortaklık kurarak, işletme devralarak) yapacaklarına karar vermek durumunda. Daha sonra, İngiltere Ankara Anlaşması vizesi alanında başvuru işlemlerine, başvuru dosyası için gerekli belgeleri toparlamaya başlayabilirler. İngiltere Ankara Antlaşması vizesi başvurularında gerekli olan evraklar başvuru sahiplerinin yaşam standartlarına ve kurmak istedikleri işe göre değişiklik gösteriyor. CSS Legal Ankara Anlaşması vizesi başvuru evrakları hususunda uzmanlaşmış danışmanlarıyla sahiplerini bilgilendiriyor.

Kurulacak olan iş ve mesleğe göre başvuru evrakları arasında diploma, sertifika, eğitim belgeleri ve önceki iş yerlerinden alınmış referans mektupları gibi belgeler bulunmak zorunda. Aynı zamanda iş planının titizlikle hazırlanması, gerekli başvuru formlarının doldurulması, dilekçe yazılması gibi adımlar tamamlanacak, başvuru dosyası son haline getirilmeli. Başvuru sahiplerinin uygun olduğu gün ve saatte başvuru merkezlerinden randevu almalılar. Daha sonra İngiltere’de ve Türkiye’de yapılan başvurlar için İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya ve Gaziantep’te bulunan başvuru merkezlerinden alınan randevuyla dosyalarını teslim etmeleri gerekiyor. Başvuru sahiplerinin biyometrik bilgileri (fotoğraf, parmak izi ve göz taraması) alındıktan sonra, girişimciler bekleme sürecine geçiyorlar.

İngiltere’den yapılan başvurular ortalama 6 ay içerisinde, Türkiye’den yapılan başvurular ise 3 ile 12 hafta arasında sonuçlanıyor:

Ankara Anlaşması vizesi başvurusu yapan herkese verildiği gibi bilişim uzmanlarına da öncelikle 1 yıllık vize veriliyor. Daha sonra vize memuru, ilk başvuruda bahsettiğiniz işi kurmanız, yürütebilmeniz, para kazanarak yaşam masraflarınızı karşılayabiliyor olmanız gibi çeşitli hususlarda incelemeler yapıyor; 1 yıl, 2 yıl veya 3 yıl kadar vize uzatma hakkı verebiliyor. İngiltere Ankara Anlaşması vizesi uzatma başvurularıyla toplamda 5 yılı dolduran kişiler, İngiltere’de sürekli oturma başvurusunda bulunabiliyorlar. En az 1 yıl sürekli oturma ile İngiltere’de yaşadıktan sonra toplamda 6 yılı dolduran bireyler ise İngiltere vatandaşlığı başvurusunda bulunabiliyorlar.

Ankara Anlaşması vizesi sahibi, tüm bunlara ek olarak, İngiltere’de bulunduğu ilk 5 yıl boyunca devlet sosyal yardımlarından yararlanamıyor. İngiltere sürekli oturum ve İngiltere vatandaşlığı başvurularının gerekli şartları ve başvuru evrakları birbirinden farklı olması sebebiyle, CSS Legal İngiltere vizesi uzmanlarından destek alınması tüm süreci kolaylaştırabiliyor. 

Ankara Antlaşması vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin eşleri ve 21 yaş altı çocukları da İngiltere'de yaşama hakkına sahip oluyorlar. Asıl vize sahibinin eşi ve 16 yaş üzerindeki çocukları, herhangi bir iş yerinde işçi statüsünde çalışabiliyorlar. Aynı zamanda bu kişilerin eğitim alma ve sağlık hizmetlerinden serbestçe faydalanma hakları da bulunuyor. Ankara Antlaşması vizesi sahibi bireyler, İngiltere’de bu vize türüyle kendi işini kurmak zorundalar. Kişilerin başka bir şirkette çalışmaması gerekiyor. Böyle bir durumun tespiti halinde, gelecekte İngiltere vizesi başvurularında sorun yaşanabiliyor, Ankara Anlaşması vizesi uzatma başvurularında ret kararıyla karşılaşabiliyorlar.

Peki vize başvurusundan red alma sebepleri neler?

İngiltere vizesi reddi alan bireyler, ret almış olmanın psikolojisiyle tekrar tekrar vize başvurusu yaparak vize reddine ek olarak vize başvuru yasağı bile alabilmektedir. İngiltere, vize ret nedenleri arasında başvuru sahiplerinin yaşam standartların yeterli olmaması, başvurulan vize türünün gerektirdiği şartların sağlanamaması, başvuru dosyasındaki belgelerin eksik olması gibi hususlar bulunabilir. İngiltere vizesi ret sebepleri, başvuru işlemlerinin alanında uzman bireylerle yapılmasıyla büyük oranda ortadan kaldırılabilir. İngiltere vize reddi almış olmanın verdiği psikoloji ile tekrar tekrar vize başvurusu yaparsanız, vize reddine ek olarak vize başvuru yasağı ile karşılaşma ihtimaliniz artacaktır. 

Ankara Anlaşması vizesi başvurularında ret alma sebepleri, başvuru yapan bireylerin yapacağı işe ve başvuru dosyasındaki belgelere göre değişiklik gösteriyor. Vize memurunun nezdinde başvuru şartlarını sağlayamadığınız hususunda şüphe uyanması halinde, İngiltere vize reddi ile karşılaşabilirsiniz. Ankara Antlaşması vizesi ret alan bireyler için iki çeşit itiraz yolu bulunmaktadır. Bunlardan biri idari itiraz (administrative review), diğeri ise itiraz kapsamlı yeniden değerlendirme başvurusudur (re-consideration). Vize reddi sebeplerinin haksız ve yersiz olduğunu, aslında başvuru şartlarını taşıdığınızı düşündüğünüzde, ilk başvuruda hazırladığınız belgelerin yeniden değerlendirilmesini talep edebiliyorsunzu. Bunun için gerekli dilekçe veya savunmaların yazılmasıyla, idari itiraz başvurusunda bulunabiliyorsunuz. İngiltere vizesi başvurularının değerlendirilmesinde gözden kaçan bir bilgi, değerlendirilmeye alınmamış bir belge sebebiyle vize reddi verilmişse, itiraza ilişkin dilekçe ve savunmanın gerekli terminolojiye uygun hazırlanması, değerlendirilmeye alınması talep edilecek ek bilgi ve belgelerin de dosyaya koyulmasıyla yeniden değerlendirme başvurusu yapılabiliyor. İdari itirazın aksine yeniden değerlendirme başvurusunda yeni bilgi veya belge başvuru dosyasına eklenemiyor. 

Tüm bu sürecin doğru yönetimi için, girişiminizi yapmadan önce CSS Müşavirlik uzmanlarından bilgi almanız oldukça önemli. Zira şansınızı arttırabilir, olası aksiliklere yaşanmandan engel olabilirsiniz.

*Sponsorlu içerik

 

21
6
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
21
6
3
2
0