Apple, Bulut Hizmetleri İçin Amazon'a Aylık 30 Milyon Dolar Ödüyor

15
7
2
1
0
Bulut hizmetleri konusunda piyasanın en büyük şirketlerinden olan Amazon, Apple gibi büyük teknoloji şirketleriyle yüz milyonlarca dolarlık sözleşmeler imzalıyor.

Apple’ın iPhone’un ötesindeki geleceği daha çok yazılım servislerine dayanmaya başladı. Şirketin bulut merkezli bu yeni servislerinde de Amazon’un, özellikle Amazon’un bulut bilgi işlem bölümünün payı oldukça büyük. CNBC’ye göre Apple, Amazon Web Services’ın en büyük müşterilerinden bir tanesi ve bulut bölümüne yapılan aylık ödemelerle birlikte şirketin toplam ödemeleri 30 milyon doları geçiyor.

CNBC’nin raporuna göre Apple, AWS ile iCloud haricinde çalıştığını resmi olarak söylemedi. Ancak yıllık 360 milyon doları aşan ödemeleri göz önüne alındığında şirketin, kilit noktadaki hizmetleri için AWS ile oldukça sıkı ilişkileri olduğu söylenebilir.

Bulut servisleri için Amazon’a yüklü miktarlarda ödeme yapan tek şirket Apple değil. Lyft ve Pinterest’in de aralarında bulunduğu büyük teknoloji şirketlerinin bu yıl açıkladıkları mali belgelerde, yıllık olarak Amazon’a yüz milyonlarca dolar ödendiği görüldü.

Lyft, yaptığı açıklamada, devam eden sözleşmeleri dolayısıyla Amazon’a 2021 yılına kadar 300 milyon dolar ödeyeceğini söyledi. Pinterest ise 2023’te sona erecek olan 6 yıllık anlaşmaları kapsamında Amazon’a 750 milyon dolar ödeyeceklerini açıkladı. Snapchat’in sahibi olan Snap şirketi ise 2021 yılına kadar Amazon’a 1 milyar dolar ödeyeceğini açıkladı. Tüm bunların yanı sıra Netflix ve Spotify gibi şirketler de Amazon’un bulut sunucularını kullanarak kendi imparatorluklarını kurdu.

Şu an için Apple’ın AWS’den daha fazla hizmet alıp almayacağı ve daha büyük miktarlı kontratlar yapıp yapmayacağı belli değil. Apple’ın çevrimiçi servislerinin tedarikini sağladığı kendi veri merkezleri de bulunuyor ancak bunlarla ilgili bir açıklama yapmadı.

Apple, duyurduğu yeni servisleriyle birlikte kendisini telefon üreticiliğinden çok bir servis sağlayıcısı konumuna getirmeye çalışıyor olabilir. Eğer ki şirket bu yolda ilerleyecek olursa Amazon ile olan kontratlarının miktarı büyüyecektir.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/4/22/18511148/apple-icloud-cloud-services-amazon-aws-30-million-per-month
15
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
7
2
1
0