Apple Watch'un EKG Özelliğinin Muhteşem Başarısını Gösteren Araştırma

25
1
1
0
0
Yapılan yeni bir çalışma, Apple Watch’ın EKG özelliğinin doğru bir şekilde çalıştığını onayladı. Gerçekleştirilen çalışmada Apple Watch’ın EKG’si ile kalp ritmi bozukluğu olan insanlar, doğru bir şekilde tespit edildi.

Apple Watch’ın artık temel özelliklerinden biri de EKG çekebilmek. Apple Watch’la beraber yerleşik olarak gelen EKG uygulaması hakkında yapılan bir çalışmaya dair New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir makale, uygulamanın atriyal fibrilasyon isimli bir kalp ritmi bozukluğunu doğru tespit ettiğini açıkladı. 

Geçtiğimiz yıl, Apple Watch’la EKG çekilebilmeye başladıktan sonra bazı tıbbi topluluklar, uygulamanın yanlış bir şekilde insanlarda kalp ritmi bozukluğu tespit ettiğini açıkladı. Bu yanlış tespit, EKG uygulamasını kullanan insanlarda endişe uyandırdı. Ancak Apple, Apple Watch’ın EKG’sinin doğru çalışıp çalışmadığını anlamak için ciddi bir çalışma gerçekleştirdi. 

Apple Watch EKG

Sekiz ay süren çalışmada 419.297 kişi EKG uygulamasını kullandı. Apple Watch’ın EKG’si katılımcılardan 2161 kişinin doğru bir şekilde atriyal fibrilasyonunu tespit etti. Bu 2161 kişiden yeni veriler alabilmek için ayrıca EKG çekildi. Tespit edilen bu 2161 kişinin yüzde 84’ünde atriyal fibrilasyonu semptomları, yüzde 34’ünün kalp rahatsızlığı olduğu ikinci çalışma ile doğrulandı. 

Apple Watch’ın EKG’si üzerinde çalışma yürüten doktorlar, bu verilerden yola çıkaran Apple Watch’ın yanlış bilgi verme ihtimalinin düşük olduğunu açıkladılar. Doktorlar yine de kendi çalışmalarının, başka çalışmalar için temel olacağını söylediler. 

Apple Watch EKG

Apple Heart Study’nin ortaya çıkardığı en önemli verilerden biri de çalışmaya katılıp kalp ritmi bozukluğu tespit edilen insanların aslında bu çalışmaya katılmadan kalp ritmi bozukluğuna dair doktor kontrolüne katılmak istememelerini ortaya çıkarmasıydı. 

Apple Heart Study’nin çalışması tabii ki Apple Watch’ın düşünülenden daha çok işe yaradığını gösteriyor. Eğer Apple Watch’ınızda bulunan EKG uygulaması atriyal fibrilasyon isimli kalp ritmi bozukluğunuz var diyorsa, siz yine de bir doktora gidin. Uygulama doğru bir tespit yapamdıysa bile kalbinizde bir sorun olabilir. 

Kaynak : https://www.cultofmac.com/665724/apple-watch-ecg-afib-study-results/
25
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
25
1
1
0
0