Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı'ndan, Atatürk Dizisi Hakkında Açıklama: Disney'in Lisansı İptal Edilebilir

79
46
11
4
1
Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı'ndan, Atatürk Dizisi Hakkında Açıklama: Disney'in Lisansı İptal Edilebilir
Disney+'ın uzun süredir beklenen Atatürk dizisi hakkında , platformda değil, FOX ekranlarında yayınlanacağı açıklanmıştı. Konu hakkındaki tartışmalar devam ederken TBMM'nin üst mercilerinden sert açıklamalar geldi.

14 Haziran 2022’de ülkemize giriş yapan Disney+, hızla sürdürdüğü yerli yapımlarının arasına dev bir ismi daha dahil etmişti: Aras Bulut İynemli’nin Atatürk’ü canlandırdığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında yayınlanacak olan ‘Atatürk’ dizisi.

Dizi, Disney+’ın yerli yapımlarını iptal etme kararından da etkilenmemiş, planlandığı tarihte yayınlanacağı açıklanmıştı. Ancak sonrasında dizi hakkında bomba bir haber geldi. Dizinin Disney+ bünyesinde değil, FOX ekranlarında halka açık bir şekilde yayınlanacağı iddia edildi. Dizinin Disney+'tan kaldırılması tepki çekerken, önce RTÜK'ten, bugün de TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı'ndan sert açıklamalar geldi.

Güncelleme - 3 Ağustos 13.15: TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı, "en sert yaptırımlar" dedi:

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Sabah'a yaptığı açıklamada çok sert konuştu, her türlü sert yaptırımı değerlendireceklerini açıkladı:

"Biz meclis açıldığında Disney+ Türkiye yetkililerini çağırıp iptal gerekçelerini komisyonumuza açıklamalarını isteyeceğiz. Bilgi Teknolojileri Kurumunu göreve çağırıyoruz. Disney+'ın lisans iptali dahil, bant daraltma, reklam yasağına kadar her türlü karşılığı vereceğiz.
Disney+ hukuku arkadan dolanmak suretiyle kendilerine başka çözüm yolları buluyorlar. Ticari faaliyetlerinin engellenmesi ya da yasaklanması en doğru kararlardan biridir. Ama topyekün, lisansın iptali dahil her konunun konuşulmasına ve en sert yaptırımların uygulanmasını talep edeceğiz Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu olarak."

Yayman ayrıca Ermenistan'dan da bir açıklama beklediklerini ekledi:

"Amerika'daki etkinliklerde, Ermeni soykırımı ile ilgili konularda, Türkiye'nin uluslararası faaliyetlerinde sürekli önüne çıkarılan bir problem. Türkiye Cumhuriyeti'nin tavrı nettir. Cumhurbaşkanımız Paşinyan ile sıcak ilişkiler kurmuştur. Kendisini cumhurbaşkanlığı törenine davet etmiştir.
Böylesinde sıcak bir iklim oluşmuşken, böyle bir atmosfer yakalanmışken tekrar Diaspora'nın ve Ermeni lobilerinin bu tavırlar iki ülke arasındaki kurulmak istenen köprüleri yıkmaya yönelik çalışmalardır.
Ermenistan'dan bu konuyla ilgili bir açıklama bekliyoruz. Çünkü Atatürk Ermenilerin de bir lideridir, önderidir. Ermeniler İmparatorluk coğrafyasında yaşamaktaydı. Pek çok cephede Ermeniler vardı, doktorlar, hemşireler, bakıcılar vardı. Atatürk Ermeniler için de sembol isimlerden bir tanesiydi. Ermenistan'ın bu konuda bir cevap vermesini reaksiyon göstermesini isterim."

Güncelleme - 2 Ağustos 18.20: Disney, Atatürk dizisinin iki film olarak sinema ve televizonlarda gösterileceğini açıkladı

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Disney, Atatürk dizisinin nasıl yayınlanacağı hakkında resmi bir açıklama yaptı. Dizinin Disney+'ta çıkmayacağını kesinleştiren açıklamaya göre "Atatürk", ilk filmiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda FOX ekranlarında olacak. İkinci film ise 22 Aralık'ta sinemalara gelecek.

İki film, 2024 yazında da FOX'ta yayınlanacak. Tam yayın takvimi ise şu şekilde;

  • Birinci film, 29 Ekim'de FOX'ta
  • Yine ilk film 3 Kasım'da sinemalarda
  • İkinci film 22 Aralık'ta sinemalarda
  • 2024 yazında ise her iki film de FOX ekranlarında yayınlanacak. 

The Walt Disney Company Genel Müdürü Cenk Soner, konuya ilişkin şunları söyledi: "Atatürk içeriğimizi Cumhuriyet'imizin 100. yılında izleyicilerimizle buluşturuyoruz. İçerik stratejimizde yapılan değişiklikler sonucunda iki film olarak planladığımız Atatürk'ün ilk televizyon özel versiyonunun FOX kanalımızda yayınlanmasının ardından, iki film sinemalarda ve sonrasında FOX ekranlarında olacak. Böylece, Atatürk'ü çok daha geniş kitlelere ulaştırmış olacağız."

Güncelleme 2 Ağustos 18.07: "Atatürk içeriği yayınlanırsa, tüm dünyada yayınlanacak. Global bir tartışma"

tele1.com.tr’den Egehan Erkün, Disney+’ın Türkiye temsilciliğine ulaştığını ifade ederek konuyla ilgili Disney+ tarafının açıklamalarını paylaştı. İsmi açıklanmayan Disney+ yetkilisinin konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde:

"Bizler aldığımız çağrılar neticesinde dosya oluşturup yurt dışındaki ekibe raporluyoruz. Aslında sosyal medyadaki spekülatif bir olaydan ibaret bir algı yaratıldı. Atatürk’ü görmek istemeyen kesimler var. Onların başlatmış olduğu bir kampanya. Bizlere olumlu ya da olumsuz herhangi bir bilgi henüz verilmedi."
"Atatürk içeriği yayınlanırsa, tüm dünyada yayınlanacak. Global bir tartışma diyebiliriz. Yurt dışında yayınlanmasını istemeyenler var. Global içerik olduğu için ülkelerden alınan geri bildirimler önemli. Tepkiler ne kadar fazla olursa o kadar göz önünde oluyor. Türkiye tarafından yerel raporlamamızı yapıyoruz. Açıklama yapılmamasının sebebi, halen inceleme yapılması. Bu tepkiler inceleniyor. Yurt dışı tarafı olarak belli bir plan yaptıklarını düşünüyoruz ama durumu değerlendirme süreci var."
"Bundan birkaç ay önce bazı yerli içerikler kaldırılmıştı. Sadece global içerikler kalmıştı. O dönem de yine ‘Atatürk’ ile ilgili sosyal medyada bazı paylaşımlar yapılmıştı. O zaman bir dosya oluşturup yurt dışındaki birime raporluyorduk. Şimdi de benzer bir durum oldu. Yine dosya oluşturuyoruz. Kaldırılacak ya da kesinlikle yayınlanacak diye bir bildirim yapılmadı. Muhtemelen bir iki gün içinde duyuru yapacağız. Eğer kaldırılma kararı olursa Disney global paylaşım yapıyor"
"Türkiye tarafında yaşananlar şu anda olumsuz bir algı oluşturuyor. Biz dosyamızı ilettik geri dönüş bekliyoruz. Disney+’tan abonelik iptalinin sayısını göremiyoruz. Ama aldığımız çağrılarda bir kısım izleyici aboneliğini iptal etti. Bazıları ise aboneliğini sürdürüp süreci izliyorlar. Sosyal medyada eski paylaşımların da altında hashtag ile tepkiler veriliyor. Netlik kazanması isteniyor. Bugün veya birkaç gün içinde Disney+’ın global bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Hem Atatürk dizisi ile ilgili hem de ‘baskı, lobi’ iddialarıyla ilgili açıklama yapılmasını talep ettik"

Son olarak Disney+'ın Türkiye'den çekilme ihtimalinin olup olmadığı ile ilgili konuşan yetkili, "Bizler tarafında böyle bir ihtimal bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

RTÜK, Disney+'ın savunmasını isteyecek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, bugün çıkan haberlerin ardından sosyal medyadan bir açıklama paylaştı. Şahin, platform hakkında inceleme başlatıldığını ve kuruluşun savunmasının alınacağını bildirdi.

Ebubekir Şahin'in açıklaması:

“Disney +” isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan “Atatürk” dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir.
Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır. Kamuoyuna saygılarımla duyuruyorum.

Disney+' yarın bir açıklama yapacağı iddia edildi

Gazeteci Candaş Tolga Işık'ın yaptığı paylaşımda ise dikkat çeken bir detay yer aldı. Işık, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın'ın da sürece dahil olduğunu ve Disney+, yarın bir açıklama yapacağını söyledi.

Öte yandan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de tepkisini dile getirdi. Ömer Çelik'in açıklaması:

"Amerika merkezli bir dizi/film platformunun, Ermeni lobisinin baskısına boyun eğerek “Atatürk” dizisini yayınlamadan yayından kaldırması utanç vericidir. Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. 
Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD’deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir. Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. 
Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın…"

Atatürk dizisi FOX ekranlarında yayınlanacağı söylendi

Birsen Altuntaş tarafından paylaşılan bilgilere göre Disney+’ın Atatürk dizisi, Disney+ bünyesinde yayınlanmayacak. Dizi, Disney’in kardeş şirketi ve kanalı FOX’ta, 29 Ekim 2023’te ücretsiz olarak yayınlanacak. Yayın, “Tüm Türkiye’ye armağan” sloganıyla yapılacak.

Sadece FOX’ta yayınlanmayacak

Birsen Altuntaş’ın paylaştığı bir diğer bilgiye göre dizi, yapımcı Saner Ayar tarafından hazırlanacak özel montajlı haliyle iki bölüm olarak sinemalarda da vizyona girecek. Bunun yanı sıra dizi, metaverse dünyasında da yer alacak. Metaverse planları hakkında henüz bir detay bulunmuyor.

Yeni haber, bir teoriyi tekrar alevlendirdi:

Disney+'ın tüm Türkiye yapımlarını iptal ettiği dönemde Atatürk dizisinin akıbeti resmen açıklanmamıştı. Yerli yapımlar kaldırılır ve iptal edilirken, Atatürk dizisinin de fişinin çekildiği varsayılmıştı. Elbette bu varsayım, Disney+'ın fragmanıyla yerle bir edilmişti.

Ancak Disney+'ın Atatürk dizisini iptal etme gerekçesi, bazı topluluklara göre Ermeni topluluklarının baskısından kaynaklanıyordu. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, halka açık bir şekilde Disney+'tan Atatürk dizisinin iptali için çağrıda bulunmuştu.

Disney+'ın Atatürk dizisini kendi bünyesinde yayınlamama kararı da Ermeni toplulukları tarafından bir zafer olarak görülmeye başladı. 301 topluluğunun yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"SON DAKİKA: Disney+'ın Türk dizisi 'Atatürk'ü iptal etme kararı aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. 29 Ekim 2023'te yayınlanması planlanan altı bölümlük bir diziyi duyurmasına ve Emma Wattson'ın kadrosu dahil 8 Milyon dolar harcadığı bildirilmesine rağmen, platform akıllıca onu yayınlamamayı seçti. Yapımcılığını Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithafen Disney+'ın üstlendiği dizi, şimdi sinema filmine dönüştürülerek 3 Kasım'da sadece Türk sinemalarında gösterilecek.
Dizinin platformdaki yayınını iptal etme kararının, Ermeni cemaatinden gelen baskı ve Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) taleplerinden etkilendiği bildirildi, bu da Disney'in dizisinin bir savaş suçlusu tasvirinin kabul edilemez olduğunu açıkça ortaya koydu.
Bunun kaldırılması için yorulmadan çalışan ANCA'ya ve Disney'deki yönetim kurulu üyelerine 301'in e-posta kampanyasıyla harekete geçen binlerce kişiye teşekkür ederiz."

Elbette 301 tarafından paylaşılan bu ifadeler henüz bir gerçeklik taşımıyor. Disney+ da konuya yönelik bir açıklama şu ana kadar paylaşmadı.

Kaynak : https://www.birsenaltuntas.com/dizi/flas-gelisme-ataturk-dizisini/28674/
79
46
11
4
1
Emoji İle Tepki Ver
79
46
11
4
1