Bazı Nokia 7 Plus Kullanıcılarının Verilerinin Çin'e Gönderildiği Fark Edildi

53
5
4
3
0
Nokia, geçtiğimiz aylarda bir hata nedeniyle bazı Nokia 7 Plus kullanıcılarının verilerini Çin'deki bir sunucuya gönderdi.

Android dünyasında arama kayıtları ve SMS verileri gibi kullanıcı bilgilerine ulaşmaya çalışan uygulamalar yok değil. Her ne kadar Google, geçtiğimiz Ocak ayında bu tarz uygulamaları mağazadan kaldırdıklarını söylese de sadece Android uygulamaları değil, telefonun kendisi de güvenlik politikalarını ihlal etmiş olabiliyor.

Norveç medyasından NRK’nin haberine göre Nokia, aylar önce satışa sunulan Nokia 7 Plus kullanıcılarının bilgilerini Çin’deki bir sunucuya göndermiş olabilir. Henrik Austed isimli bir kullanıcı, telefonu ne zaman açsa düzensiz bir şekilde Çin’e şifrelenmemiş bir veri gönderildiğini fark ettiğini belirtti. İletilen veri; konum, SIM kart numarası ve telefonun seri numarası gibi bilgiler içeriyor.

NRK’nin iddiasına göre bu veriler, anlık olarak telefon bilgilerinin bir yerde görüntülenmesi için kullanılabilir. Ek olarak bu veriler, Çin’e v.net domaini ile gidiyor yani bu domain, Çin İnternet Ağı Bilgi Merkezi'ni gösteriyor. Habere göre burası Chine Telecom isimli şirkete ait.

HMD Global da bunun tek seferlik bir hata olduğunu ve sadece Nokia 7 Plus telefonlarında oluştuğunu gözlemlediklerini bildirdi. Şirket, hatanın verileri çok uzak mesafelere göndermesiyle oluştuğunu ve Şubat ayında yayınlanan bir güncelleme ile bu hatanın giderildiğini belirtti. Veri toplama bileşenlerinin Çin’de satılan Nokia 7 Plus’lara yönelik olduğu fakat yanlışlıkla Finlandiya’daki ünitelere yönlendirildiğine inanılıyor.

Finlandiya, şimdi Avrupa Birliği’nde vatandaşların veri güvenliğini korumaya yönelik Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nin ihlal edilip edilmediğini araştırıyor. Potansiyel bir ihlal bulunması durumunda şirket, yıllık 10 milyon euro veya dünya geneli toplam cironun %2’sine eşdeğer bir para cezasına çarptırılabilir.

Kaynak : https://www.neowin.net/news/some-nokia-7-plus-phones-found-to-have-been-sending-user-data-to-a-chinese-server
53
5
4
3
0
Emoji İle Tepki Ver
53
5
4
3
0