Bilim İnsanları, Tüm Zamanların En Etkileyici Filmlerini Açıkladı

38
6
5
2
2
Bilim insanları, bu zamana kadarki en nesnel film listesini oluşturarak bu zamana kadarki en etkileyici filmleri belirledi. Kullandıkları yöntem aracılığıyla milyonlarca filmi inceleyen uzmanlar, en çok filmi etkilemiş olan yapıtları ortaya koydu.

Her yıl 'Bu senenin en iyi filmleri' şeklinde bir listeler ortaya çıkar. Bu listede sevdiğimiz filmler yer alıyor olsa dahi liste kime göre ya da neye göre hazırlandı sorusunun cevabını bulmak son derece zor olabilir. Başka bir deyişle objektif ya da nesnel diyebileceğimiz bir kıstasın bulunması son derece zor. Bu sebepten yola çıkan bilim insanları, ağ bilimini kullanarak daha bilimsel bir liste hazırladı.

Tüm zamanların en etkileyici filmleri isimli listelerinde ilginç bir yöntemi kullanan bilim insanları, neredeyse tüm filmleri araştırdı diyebiliriz. En etkileyici filmleri bulabilmek için başka filmleri etkileyen filmleri araştıran ekip nihai bir listeye ulaştı. Az önceki cümlemiz biraz karışık geldiyse hemen şu şekilde açıklayalım.

Başka filmleri etkilemek

Bir filmde bulunan bir sahneyi düşünün. Başka bir filmde bu sahnenin çok benzerinin olduğunu görürseniz eski olan filmin yenisini etkilediğini söyleyebilirsiniz. Tam da bu konu üzerinden giden ve 5 milyonun üzerinde filmi inceleyen bilim insanları, IMDb'de bir ağ geliştirdi. Başka filmler tarafından ele alınan ya da başka filmlerde kendi unsurları kullanılan filmlerse bu listede daha yukarı tırmanmayı başardı.

Günümüzde birçok şey birbirinden etkilendiği için 'en iyi' listesini yapmaktansa 'en etkileyici' listesini yapmak nesnel diyebileceğimiz bir sonuç veriyor diyebiliriz. Bilim insanlarının yalnızca filmlerle kalmadığı listede en etkileyici yönetmenler ve oyuncular da yer alıyor. Liste ise şu şekilde:

En etkileyici filmler

10. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler

9. Frankenstein

8. Bir Ulusun Doğuşu

7. Yurttaş Kane

6. Metropolis

5. 2001: A Space Odyssey

4. King Kong

3. Psycho

2. Star Wars

1. Oz Büyücüsü

En etkileyici oyuncular

5. John Wayne

4. Arnold Schwarzenegger

3. Tom Cruise

2. Clint Eastwood

1. Samuel L. Jackson

En etkileyici yönetmenler

5. Steven Spielberg

4. Mervyn LeRoy

3. Alfred Hitchcock

2. Victor Fleming

1. George Cukor

Kaynak : https://curiosity.com/topics/scientists-have-determined-the-most-influential-film-of-all-time-curiosity/
38
6
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
38
6
5
2
2