Booking, Ne Zaman Türkiye’ye Dönecek?

36
1
1
1
0
Dünyada en çok kullanılan otel rezervasyon sitesi olan Booking com ülkemizde kullanılamıyor. Peki, Booking Türkiye piyasasına ne zaman dönecek?

Booking , genel olarak bir online rezervasyon sitesi. Booking.com üzerinden dünyanın herhangi bir yerindeki otel, hostel yada pansiyon için online rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Sitede pek çok indirim ve uygun fiyatlar bulunuyor. Tabii bu durum diğer acentalar için çok da hoş bir durum değildi. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği bu durumdan rahatsız oldu ve ortada haksız rekabet olduğunu söyleyerek Booking internet sitesine dava açtı. Birlik, davayı kazandığı için Booking com şu an ülkemizde kullanılamıyor. Herkesin merak ettiği soru, Booking ne zaman Türkiye’ye dönecek?

Booking nedir?

booking.com

Booking.com, dünya çapında 200’den fazla ülkede hizmet veren bir online otel rezervasyon sitesi. Bu site üzerinden büyük oteller, küçük pansiyonlar yada uygun fiyatlı hoteller için online rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Buranın popüler bir internet sitesi olmasının nedeni hem dünyanın her yerindeki otellere kolayca ulaşabilmeniz hem de rezervasyon sırasında birçok kampanya ve indirimden faydalanabilmeniz.

Booking, Türkiye’de neden yasaklandı?

booking

Elbette, Booking.com böyle uygun fiyatlar ve indirimler sununca ülkemizde seyahat acenteleri bu durumdan rahatsız oldular ve bunun haksız rekabet olduğunu düşündüler. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) , Booking için haksız rekabet suçlamasıyla Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu ve sitenin faaliyetlerinin durdurulmasını talep etti. 

Rekabet Kurumu bu başvuruyu olumlu buldu ve 2017 yılında, Booking şirketini rekabete aykırı eylemlerinden ötürü 2 milyon 543 bin 992,85 Türk Lirası idari para cezasına çarptırdı ve şirketin Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verdi. Tabii bu durum TÜRSAB ve Booking arasında bir dava konusu oldu.

Booking davası nasıl sonuçlandı?

www.booking.com

TÜRSAB ve Booking arasında bir süredir görülen dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin verdiği karara göre Booking Türkiye’de faaliyet gösterebilecek. Fakat bunun için şirketin yerine getirmesi gereken bazı şartlar var. 

Bu şartları yerine getirmesi durumunda Türkiye’deki faaliyetlerine devam edebilecek olan Booking hakkında verilen bu karar, şirketin net bir şekilde haksız rekabet yarattığını gösteriyor. Ticaret kurallarına göre ülkemizde ticari faaliyetlerde bulunan şirketler, rekabet kurallarına uygun eylemlerde bulunmalı yoksa alacağı cezaya razı olmalıdırlar.

Booking Türkiye’ye nasıl geri dönebilir?

bookingcom

İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin verdiği kararda Booking şirketinin, ülkemizde ticari faaliyetlere devam edebileceği söyleniyor. Fakat şirketin yapısında değiştirilmesi gereken bazı noktalar var. Booking, bunları değiştirdiği zaman, Türkiye’deki faaliyetlerine geri dönebilecek.

Öncelikle şirketin sözleşmesini Türk ticaret kurallarına uygun olarak düzenlemesi gerekiyor. 500 bin Türk Lirası teminat ödemesi gereken Booking, aynı zamanda internet sitesindeki “en iyi fiyat” ibaresini, rekabet kuralları gereği kaldırmak zorunda. Bunlar çok da abartılacak şartlar olmasalar da, şirketin bu şartlara uyum sağlayıp sağlayamayacağı tam olarak bilinmiyor.

Booking Türkiye ne zaman geri dönecek?

booking ne demek

Herkesin kafasındaki bu sorunun maalesef net bir yanıtı bulunmuyor. Faaliyet durdurma kararından sonra açıklamalarda bulunan Booking.com, dava sonucu sonrası net bilgi açıklamadı. Bu şartları yerine getirerek faaliyetlerine devam edebilecek olan şirketten şu an için net bir tarih de açıklanmış değil. Fakat Türkiye gibi önemli bir pazarı kolay kolay gözden çıkarabileceği düşünülmüyor. 

36
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
36
1
1
1
0