Davalar Apple’ın Peşini Bırakmıyor: Şirkete Yine Toplu Dava Açıldı

28
11
6
4
4
Dün Qualcomm ile sürpriz bir anlaşmaya vardıktan hemen sonra Apple’a bir dava daha açıldı.

Apple’ın eski çalışanlarından biri, şirketin iPhone satışlarında verdiği bilgiler ile menkul kıymetler dolandırıcılığında bulunduğunu iddia etti ve çalışanın emeklilik fonu Apple’a toplu dava açtı. Davayı açan çalışan, Apple’ın Kaliforniya, Roseville şehrindeki bir mağazasında çalışıyordu. Eski çalışanın emeklilik fonu, Apple’ın iPhone satışlarının söylendiği kadar iyi gitmediğini ve şirketin yatırımcılarına bu konuda yalan iddialarda bulunduğunu söyleyerek Apple’a dava açtı.

Emeklilik fonu, 2 Kasım 2018 ve 2 Ocak 2019 tarihleri arasında Apple markasından adi hisse senedi satın alan herkes adına bir toplu dava talep ediyor. Fon, ekonomik zarara uğradığını iddia ettiği yüz binlerce kişinin de davada yer alabileceğini tahmin ediyor.

29 Ocak tarihinde yayımladığı son kazanç raporundan sonra Apple, 2 Ocak tarihinde gelir vergisi kılavuzunda dört haftanın eksik olduğunu konusunda uyarıda bulunmuştu. Ancak davacılar; Apple’ın 2018 sonbahar ayında Çin’deki iPhone talebinde bir düşüş yaşandığını bildiğini ve kullanıcıların yeni iPhone’ların eskiye oranla daha az tercih ettiğini, bunun yerine geçen seneki pil değişim programından yararlandıklarını iddia ediyorlar. Buna kanıt olarak da Apple’ın tedariğinin azalmasını ve iPhone fiyatlarında yaşanan düşüşü gösteriyorlar.

Davacı, ayrıca Apple’ın CEO’su Tim Cook’un 2018 yılının son çeyreğinde kazanç verilerini açıklarken yanlış ve yanıltıcı açıklamalarda bulunduğunu söyleyerek Tim Cook’a da dava açtı. Davacının açıklaması şu şekilde: “Aynı gün içerisinde hem yatırımcılar hem de analistlerle yapılan bir konferans görüşmesinde, Apple’a Çin’in ödediği vergilerin Çin’deki iPhone talebini düşürüp düşürmediği soruldu. Cook; bu soruya cevap olarak şirketin Türkiye, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerde döviz kuruna bağlı sorunlar yaşadığını ancak Çin’in bu kategoriye dâhil edilmediğini söyledi.”

Davada ayrıca Apple’ın birim satış verilerini duyurmayı bırakma kararına değinildi ve Apple’ın bunu amiral gemisi ürününün birim satışlarında yaşanan düşüşleri gizleme şekli olarak kullandığı iddia edildi.

Kaynak : https://9to5mac.com/2019/04/17/apple-lawsuit-securities-fraud/
28
11
6
4
4
Emoji İle Tepki Ver
28
11
6
4
4