Dünyanın En Ucuz ve En Pahalı Şehirleri Açıklandı

28
8
4
2
1
The Economist, Dünya Çapında Yaşam Maliyeti raporunu yayımladı. Rapor, dünyanın en pahalı şehirleri listesinde bu yıl büyük değişikliklerin olduğunu ortaya koydu.

Bugüne kadar paylaşılan birçok araştırmada dünyanın yaşaması en pahalı şehrinin Hong Kong olduğunu görüyorduk. Fakat dünyanın önde gelen medya şirketlerinden birisi olan İngiltere merkezli The Economist’in paylaştığı son rapor, bu durumun değiştiğini ortaya koydu. Dünya Çapında Yaşam Maliyeti 2022 raporu, bu sabah yayımlandı.

Toplamda 173 şehrin ele alındığı rapora göre dünyanın en pahalı şehri unvanı, Tel Aviv'den Singapur ve New York'a geçti. Geçtiğimiz yıl ikinci sırada yer alan Paris ise bu yıl dokuzuncu sıraya geriledi.

Dünyanın en pahalı şehirleri:

singapur

  1. Singapur/New York, ABD
  2. Tel Aviv, İsrail
  3. Hong Kong, Çin
  4. Los Angeles, ABD
  5. Zürih, İsviçre
  6. Cenevre, İsviçre
  7. San Francisco, ABD
  8. Paris, Fransa
  9. Kopenhag, Danimarka
  10. Sidney, Avustralya

Dünyanın en ucuz şehirleri hangileri?

şam

  1. Şam, Suriye
  2. Trablus, Libya
  3. Tahran, İran
  4. Tunus, Tunus
  5. Taşkent, Özbekistan

Ukrayna savaşı ekonomide etkisini hissettirdi:

Economist tarafından paylaşılan verilere göre 172 şehirdeki yaşam maliyeti, 2022 yılında %8,1 oranında arttı. Bu artışın temel sebebiyse Ukrayna'daki savaş oldu. Savaş, beraberinde tedarik zinciri sorunlarını da getirdi.

Yaşam maliyetinde en büyük artışlardan biriyse ABD'de görüldü. Sadece San Francisco kenti, geçtiğimiz yıl 24. olduğu listede bu yıl yedinci sırada yer aldı.

Türkiye'deki enflasyona da dikkat çekildi:

Economist, İstanbul, Buenos Aires ve Tahran'da da yüksek enflasyon görüldüğünü vurguladı. Öte yandan enflasyondaki en yüksek artış, Venezuela'nın Karakas şehrinde görüldü. Karakas'ta enflasyon, bir yılda %132 oranda arttı.

Avrupa, artan fiyatlarla mücadele ediyor:

Avrupa şehirleri, Ukrayna savaşının ardından Rusya'nın kararlarıyla birlikte gaz ve elektrik fiyatlarında yüksek artış gördü. Fiyatlar, ortalama %29 arttı. Dünya çapındaki artış ortalaması ise %11 idi.

Peki yaşam maliyeti nasıl belirleniyor?

Economist, her yıl yaptığı araştırmada Ağustos - Eylül aylarında 200'den fazla ürüne ait 400'den fazla fiyatı 172 dünya şehri arasında karşılaştırıyor.

The Economist’in raporunun özetine buradan ulaşabilirsiniz.

28
8
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
28
8
4
2
1