Dünyanın İlk Kuvars Saatinin 50. Yılı İçin Tasarlanan Özel Saat

7
4
3
3
0
Bugün bolca bulunabilen kuvars kol saatleri aslında ilk çıktığında oldukça nadir ve pahalıydı. Günümüzde oldukça yaygınlaşan kuvars saatlerin ilk üretiminin üstünden tam 50 yıl geçti ve geçen bu yarım asrın şerefine, sınırlı sayıda özel bir saat geliştirildi.

Kuvars kol saatleri, bugün her yerde bulunabilen ve çok da pahalı olmayan aksesuarlar olabilir ancak 1969 yılında ilk çıktıklarında oldukça fazlasıyla pahalı kol saatleri arasında bulunuyordu. Bu senenin Noel Günü, dünyanın ilk kuvarsa saati Seiko Quartz Astron 35SQ’nun 50.yılı olacak.

Saat üreticileri, savaş sonrası dönemde kol saatlerinin doğruluğunu geliştirme üzerine oldukça yoğunlaşmışlardı. İsviçre’den, ABD’den ve Japonya’dan şirketler, en doğru saati üretme yarışına tutuşmuştu. Seiko Holding Corporation’ın altındaki birçok şirketten bir tanesi olan Suwa Seikosha Co. (Seiko Epson), 1959 yılında 59A Project’i çıkardı. Bu; yeni nesil, yüksek doğruluğa sahip, pille çalışan kol saatleri geliştirmek için oluşturulan bir programdı. Bu süre zarfında bir diğer Seiko takımı, 1964 Tokyo Olimpiyatları’nın resmi kronometresini geliştirme projesi üzerinde çalışıyordu.

İki takımın birleşmesi

GPS Solar Astron

-Seiko'nun 50. yıla özel saati

Ardından iki takım kaynaklarını birleştirdi ve 1963 yılında Seiko Crystal Chronometer QC-951 adını verdikleri, taşınabilir çelik kuvars saati ortaya çıkardı. Buradaki taşınabilir ibaresi oldukça önemli çünkü Seiko tarafından 1958 yılında üretilen ilk kuvars saati bir dolaba ancak sığacak büyüklükteydi. QC-951, ilk taşınabilir, yüksek doğruluğa sahip, pille çalışan saatti ve iki pille bir yıl boyunca çalışabiliyordu. Bu saat, 1964 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda olarak kullanıldıktan sonra saatin hızlı trenler, yakıt tankerleri ve askeriye alanlarında kullanılabilmesi için ticari üretime geçildi.

1966’da şirket, cep saati tarzındaki kuvars prototipini üretti. Bir yıl sonra ilk kuvars kol saati prototipi geliştirildi ve İsviçre’deki prestijli Neuchatel Observatory Chronometer Contest’te ilgi topladı. En sonunda yani 1969 yılında, Seiko ilk kuvars kol saati olan Seiko Quartz Astron 35SQ’yu çıkardı. 18 ayar, yeşil altın bir kapta sunulan saatten sadece 200 adet üretildi. O dönem mekanik saatlerde günlük doğruluk oranı 20 saniyeyken Astron’da aylık oran ± 5 saniye, günlük oran ise ± 0,2 saniyeydi.

İsviçre’nin ilk kuvars saati, bir yıl sonra 1970 Basel Fair’da ortaya çıktı. Seiko, Quartz Astron’dan kısa bir süre sonra birçok patentini dünyaya açtı. Bu hareket, kuvars saatlerin avantajlarını ana akım tüketicilere de getirdi ve Kuvars Devrimi’nin müjdeleyicisi oldu. Astron, 2004 yılında IEEE Milestone Award’u almayı başardı.

Seiko, bu saatin 50.yıl dönümü için sınırlı sayıdaki GPS Solar Astron’u çıkardı. Bu saat, Seiko’nun öncülüğünü yaptığı iki teknoloji olan kuvarsı ve uydu saatini bir araya getiriyor. Bu saatin fiyatı ise 38 bin euro yani yaklaşık olarak 242 bin TL.

Kaynak : https://gulfnews.com/uae/the-race-to-build-the-worlds-first-quartz-watch-1.1572532034395
7
4
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
7
4
3
3
0