EA, Avrupa’da Fiziksel Oyun Satma Devrini Kapatıyor: Koleksiyonculuk Bitiyor mu?

15
7
7
4
0
Electronic Arts, ilk etapta Avrupa'nın bazı yerlerinde olmak üzere tüm dünyada fiziksel oyun satışını sonlandıracağını açıkladı.

Oyun dünyasının devlerinden olan Electronic Arts, geçtiğimiz aylarda Amazon tarafından satın alınacağı iddiaları ile gündeme gelmişti. Daha sonra “kendi oyununu kendin tasarla” sistemi ile oyun dünyasını kökten değiştirmek istediğini açıklamıştı. Şirket aynı zamanda uzun yıllardır oyuncuları çileden çıkartan Origin uygulamasını, bir süredir test ettiği EA uygulaması ile değiştirmişti.

Bugün ise özellikle oyunların fiziksel kopyalarını satın alan ve bunları biriktirerek fiziksel koleksiyon yapan kullanıcıları derinden üzecek bilgiler paylaştı. Açıklamaya göre EA, artık Avrupa’nın büyük bir kısmında fiziksel oyun satışı yapmayacak.

Oyun CD’lerine veda ediyoruz

EA’in yaptığı açıklamaya göre şirket, Avrupa’daki en büyük oyun pazarlarına sahip olan Almanya, İsviçre, Avusturya ve İskandinavya bölgesinde fiziksel oyun satışını tamamen ve kalıcı olarak sonlandıracak. Açıklamada bu yeni sisteme tüm oyunların dahil olduğu ve FIFA, Battlefield gibi oyunların da sadece dijital olarak satılacağı belirtildi. İlk etapta belirli ülkelerde başlayan bu dijitalleşmenin yakında önce tüm Avrupa’ya daha sonra da tüm dünyaya yayılacağı belirtildi.

EA her ne kadar standart oyunların kesinlikle kutulu satılmayacağını belirtmiş olsa da koleksiyon sürümlerinin akıbetiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Pek çok koleksiyoncu ise kutulu oyun günlerinin yavaş yavaş geride kaldığının farkında.

Peki oyunlar neden sadece dijital olarak satılacak?

Son yıllarda en çok satan oyunlara baktığımızda neredeyse tüm oyunların %80’inin dijital platformlardan satın alındığını görüyoruz. Oyun dünyası yavaş yavaş Steam, EA, Game Pass ve Epic Games gibi dijital platformlara yönelirken kutulu oyun satışları her geçen gün daha da azalıyor. Özellikle pandemi sırasında tavan yapan dijital oyun satın alımı, fiziksel satın alımların yanında hem kullanıcılar hem de oyun firmaları için daha cazip gelmeye başladı. Özellikle de fiziksel oyunların satın alım oranları CD, kutu ve basım ve dağıtım masrafları karşılamanın yakınından bile geçmiyor.

EA’in bu hareketinin ardından gözler oyun sektörüne çevrildi. Yakın zamanda diğer firmalardan da benzer açıklamalar görebiliriz. Görünen o ki uzun zamandır oyun oynayan pek çok oyuncunun kutulu oyun satın alma, biriktirme ve sergileme günleri yavaş yavaş geride kalıyor.

Kaynak : https://www.ign.com/articles/ea-physical-game-releases-stop-selling-europe
15
7
7
4
0
Emoji İle Tepki Ver
15
7
7
4
0