Elon Musk: Belki Bir Gün Mars’ın Kuzeyinde Okyanus Olur

37
9
6
1
0
Elon Musk: Belki Bir Gün Mars’ın Kuzeyinde Okyanus Olur
Günümüzde insanlığın bir başka gezegene ulaşma hayaline öncülük eden Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile Mars'ın geleceğine göz kırptı.

SpaceX, Tesla ve Neuralink kurucu ve CEO’su Elon Musk’ın uzun vadeli Mars planlarına artık aşinayız. Ancak daha büyük insan nüfusunun bir başka gezegene taşınabilmesi, problemin sadece ilk kısmına yanıt veriyor. Asıl yanıt, insanların Mars’a olabildiğince Dünya’ya benzer bir ortamda yaşaması. Bunun için de Mars’ın milyonlarca yıl evvel sahip olduğu düşünülen atmosferik koşulları ve su dolu okyanuslarının tekrar oluşturulması gerekecek.

Bilim dünyasında bir başka gezegeni yaşanabilir hale getirme istikbaline kabaca “terraform” yani “dünyalaştırma” adını veriyorlar. Elon Musk’ın SpaceX  ile geliştirdiği Starship benzeri roket teknolojileri ise sadece Mars’a insan taşımayacak. Roketlerin daha önemli yükü Mars’ı yaşanabilir hale getirmek için geliştirilen teknolojiler, laboratuvarlar olacak. İşte Elon Musk’tan bu konuda bir paylaşım da geldi.

Aşağıdaki Mars topografisi animasyonunda yer alan mavi renkli bölgeler, gezegenin diğer bölümlerine nazaran daha düşük rakımlı alanlar. İşte burada 4,5 milyar yıl önce bir okyanusu olduğu düşünülüyor:

Twitter’dan Universe-Sci isimli bir bilim hesabından paylaşılan Mars animasyonunda, Kızıl Gezegen’in topografisi gözler önüne seriliyordu. Mars’ın yüzey şekillerine ilişkin bu animasyon yeni bir şey olmasa da bir zamanlar sahip olduğu okyanusun “parmak izini” bize gösteriyor.

Dünya’nın yaşı ise 4,54 milyar. Yani Mars, gezegenimizden daha yaşlı. Ancak Elon Musk’ın öncülük ettiği Mars’ı dünyalaştırma çabası, yüzyıllar sonra mümkün olsa bile Mars’ı eski günlerine döndürebilir. Bunun için önümüzde çok çok uzun bir takvim var. Üstelik Mars’ın gizemlerini daha tam çözebilmiş değiliz. Nitekim Dünya’nın da...

Elon Musk, tüm bu nedenlerle Mars hakkında “Belki bir gün Mars’ın kuzey bölümünde bir okyanus olur” açıklamasını yaptı:

Tüm bilim insanları gibi Musk da Mars’ı dünyalaştırma çabasının fantastik bir bilim kurgu filmi ile eşdeğer bir hayal olduğunun farkında. Nitekim bundan henüz 60 yıl önce kurduğumuz çoğu uzay hayalinin gerçek olması, her geçen gün yapılan keşifler ve gelişen teknolojik imkanlar, belki bir gün Musk’ın dileğini gerçekleştirecek. O günleri Musk ya da biz görür müyüz bilinmez, ancak merak etmek bedava.

37
9
6
1
0
Emoji İle Tepki Ver
37
9
6
1
0