Elon Musk'tan İran'daki Eylemlere Destek: Starlink Uyduları Aktif Edilecek

45
5
2
1
0
Elon Musk'tan İran'daki Eylemlere Destek: Starlink Uyduları Aktif Edilecek
SpaceX CEO'su Elon Musk, Mahsa Emini’nin öldürülmesinden sonra eylemlerin sürdüğü İran’da uydu internet sistemi projesi Starlink’i aktif hale getirileceğini açıkladı.

İran, son günlerde büyük bir toplumsal olayla dünya gündemine oturmuş durumda. Başkent Tahran’da Mahsa Amini isimli bir kadın, giyimi İslam’a aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklanmış ve dövülerek öldürülmüştü. Bunun sonucunda da İran’da büyük bir ayaklanma başlamıştı.

Yetkililer, güvenlik sebebiyle internet bağlantılarında yavaşlamalar ve kesintiler olabileceğini açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde İran’da internet tamamen kesilmiş, Instagram ve WhatsApp’a erişim engeli getirilmişti. Twitter’da bir kullanıcının "İran halkına Starlink sağlamak teknik olarak mümkün mü?” diye sormasına yanıt olarak Elon Musk, Starlink için İran'dan muafiyet isteyeceğini açıklamıştı. Bu konuda adımlar atan şirketin sahibinden yeni bir açıklama daha geldi.

“Starlink etkinleştiriliyor...”

ABD Hazine Bakanlığı, ABD yaptırımlarına rağmen İranlılara sunulan, internet hizmetlerini genişleten bir kılavuz yayınladı. Kılavuzun açıklanmasından sonra Starlink’le ilgili gelen soruya bir yetkili, “Şirketin sağladığı şey ticari açıdan değerlendirilmesi gereken ve genel lisans kapsamında olmayan bir donanım. Bu yüzden Hazine Bakanlığı ile görüşmeleri gerekir” açıklamasını yaptı.

Alınan karara atıfta bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Antony Blinken, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ABD Hazine Bakanlığı’nın İranlılara “internet özgürlüğü ve özgür bilgi akışını sağlamak için” harekete geçtiğini açıkladı. Starlink’in bu konuda atacağı adım merak edilirken Elon Musk, Blinken’in tweet’ine “Starlink aktif hale getiriliyor...” yanıtını verdi.

Starlink uyduları, TV’ler için kullanılan çanak antenlere benzeyen alıcılar sayesinde yüksek hızda internet hizmeti sağlıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun bu uydular sayesinde yüksek hızda internet kullanabiliyorsunuz. Özellikle afet bölgeleri ve Ukrayna’da yaşanan savaştan sonra iletişim ve internetteki sorunları gideren Starlink, şimdi de İran’da yaşanan internet kesintilerinden çok yasaklar sebebiyle çalışacak.

Starlink hakkındaki şu videomuzu izleyip sistemin nasıl çalıştığı hakkında bilgi edinebilirsiniz:

Kaynak : https://www.reuters.com/world/middle-east/musk-says-activating-starlink-response-blinken-internet-freedom-iran-2022-09-23/
45
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
45
5
2
1
0