Fahrettin Koca, Artan Vakaların Ardından Endişe Verici Açıklamalar Yaptı

68
21
11
8
5
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayısı hızla artmaya devam ederken bugünkü Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından kameraların karşısına geçerek önemli açıklamalar yaptı. Koca, kısıtlamalara dönülebileceğinin mümkün olduğunu gösterdi.

Türkiye’de aşılanmanın hızlanmasıyla birlikte normale dönüş adımları da atılmıştı fakat kısıtlamaların gevşetilmesiyle vaka sayıları da tekrardan yavaş yavaş artmaya başladı. Bu artışın önü henüz durdurulamazken özellikle bayramın da etkisiyle bugün, durum ciddi noktalara ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından kameraların karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, yaptığı açıklamaya son 2 hafta içinde vaka sayılarında çok hızlı bir yükseliş yaşandığını belirterek başladı. Hastalık yokmuş ve hiç olmamış gibi bir tavırla bayramın karşılandığını söyleyen Koca, tedbirlere dikkatin çok azaldığını gördüklerini de belirtti. Ardından kısıtlamalar konusunda şu ifadeleri kullandı:

Kısıtlamalara dönülmeyecek, ancak hiç dönülmeyecek anlamı taşımıyor:

koca

Kısıtlama günlerine geri dönmeyi hiçbirimiz hiçbir surette tekrar yaşamak istemeyiz. Buna mecbur kalacağımız bir seyir şu an için yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez. Bağışıklık sağlanmadan yapacağımız her tedbirsizlik bizi bu istemediğimiz sınıra yaklaştırır. Bu kısır döngüden kurtulmanın tek yolu aşı ile bağışıklık elde edene kadar tedbirlere uymaktır.”

İkinci dozdan bir süre sonra bağışıklık düşüyor:

Koca, açıklamasında en az iki doz aşı olmadan ve üzerinden belirli bir süre geçmeden bağışıklık elde edilemediğini belirtti. Fakat aşı programının toplum bağışıklığı hedefine ulaşamadan yeni bir varyantın baskın hale gelmesi ile bağışıklık programının sekteye uğrayabileceğini, benzer şekilde iki doz aşı olmuş kişiler için de üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra aşıların etkinliğinin azaldığını ve bu durumun da hastalığa yakalanma riskini ortaya çıkardığını söyledi.

Bununla birlikte Bakan Koca, aşı programıyla aktif vakalar içinde sayısı düşen 60 yaş ve üstü grubun aşılamanın üzerinden 4-5 ay geçtikten sonra yeniden aktif vakalar içinde görülmeye başladığını açıkladı.

Son olarak aktif vakaların %87’sinin, COVID-19 nedeniyle hastanede yatanların %95’inin aşılarının tamamlanmamış olduğu belirtildi.

68
21
11
8
5
Emoji İle Tepki Ver
68
21
11
8
5