Yerli Otomobilin Yerlilik Oranı Artırılıyor

215
54
14
6
2
HaberTürk gazetesinden Fatih Altaylı, yerli otomobilin geliştirme sürecine dair fikirlerini açıkladığı bir yazı kaleme alarak konuya dair görüşlerini dile getirdi. Altaylı “Yerli otomobil yerlileşmeye çalışıyor" dedi.

Son yıllarda ülkemizdeki en önemli girişmlerden biri de yerli otomobil girişimi TOGG olmuştu. Bu girişime çeşitli firmalar katılım göstermiş ve “Yerli, milli otomobil” için çalışmalar başlamıştı. Araçla ilgili bir yazıyı da HaberTürk’ten Fatih Altaylı kaleme aldı.

Türk basınında önemli isimlerden olan Altaylı, yazısında yerli otomobile dair duyumlarını ve fikirlerini okuyucularla paylaştı. Ünlü gazeteci araba ve girişimle ilgili bilgilerini açıklarken değerlendirmelerde bulundu.

Yerlilik payı artıyor

TOGG

Altaylı köşesinde  "TOGG’un üreteceği söylenen yerli otomobille ilgili en bilgilendirici yazıyı onca otomobil editörü falan varken yaza yaza Milliyet gazetesinden teknoloji yazarı Hanife Baş yazdı. TOGG’un bu projesine nasıl üç Türk start up’ının dahil olduğunu, bu proje ile Türkiye’deki bazı teknoloji firmalarının birdenbire hayal bile edemedikleri bir büyüme kapasitesine kavuşacaklarını anlatmış Baş. Bana ulaşan bilgiler de Hanife Baş’ın yazdıklarını bire bir doğrular nitelikte." dedi.

"Türkiye’de işler pek de yolunda gitmezken ve abuk sabuk tartışmalarla oyalanırken bir yandan da çok doğru ve düzgün işler yapan firmaları da bu yolla öğrenmiş oluyoruz ve aynı zamanda bunlar Türkiye’nin geleceği için taşın altına ellerini koyuyorlar. Bu açıdan TOGG’u ve CEO’su Gürcan Karakaş’ı kutluyorum.Bu firmaları bulup bu projeye dahil etmek çok önemli olmuş. 

TOGG’un yerlilik oranı daha önce yüzde 51 olarak açıklanmıştı. Hedef bu idi. Ben de 'Yahu şu anda bile yüzde 60’lara yakın yerlilik oranı var' demiştim. Bu oran revize edilmiş ve 3 yıl içinde yüzde 68’e çıkarılması planlanmış. Bu iyi bir oran diyebilirim. Çünkü şu anda Türkiye’de üretilen otomobillerde en yüksek yerlilik oranı yüzde 66,3. Tedarikçi seçimlerinin de yüzde 93’ü tamamlanmış. Yani kimden ne alınacak, kime ne verilecek yüzde 93 oranında kesin. Bu tedarikçilerin yüzde 78’i yerli, yüzde 22’si uluslararası tedarikçiler.

Ancak bunun parasal karşılığını öğrenemedim. Yani bu verdiğim oranlar parasal değil. Sayısal.Yüzde 22’nin parasal karşılığı yüzde 78’den fazla olabilir mi, olabilir. Onu da öğreneceğim inşallah." ifadelerini kullandı.

“Yerli otomobil yerlileşiyor”

togg

Altaylı, “Gelelim en önemli meseleye. Bataryaya. CEO Gürcan Karakaş’a en sert eleştirim batarya mevzuunda olmuştu. Karakaş’ın bataryayı bir yerden alırız, onu sona bıraktık şeklindeki yaklaşımına “En önemli şey batarya. Batarya yoksa araç yok” demiştim. Daha sonra bataryanın dışarıdan alınacağı ama batarya paketi ve batarya işletim sisteminin yerli olacağı açıklandı. Şimdi bir aşama daha ileri gidilmesi kararlaştırılmış. Öyle ki, üretime geçilmesine paralel olarak yerli batarya üretimine de başlanacakmış.

Yanlış okumuyorsunuz, araçların pilleri, batarya paketleri ve işletim sistemleri yerli olarak yapılacakmış. Bunun Askeri Pil Sanayi’nde yapılacağını zannettim ama değil. Aspilsan’da üretimde hata oranı binde 5 imiş ve bu otomotiv sanayi için kabul edilemez yükseklikte bulunduğu için başka bir üretici olacakmış.Buna inşallah demekten başka bir şey gelmez elimden.” dedi. 

Altaylı ayrıca gazetecilik faaliyetleri sonucunda aracın ilk başlarda birkaç bin adet üretileceğini, son halinin de şu andaki tasarımlardan farklı olabileceğini ifade etti. TOGG projesi hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Kaynak : https://t24.com.tr/haber/fatih-altayli-yerli-otomobil-yerlilesmeye-calisiyor,895668
215
54
14
6
2
Emoji İle Tepki Ver
215
54
14
6
2