Fiat Chrysler ve Peugeot 50 Milyar Dolarlık Anlaşmayla Resmen Birleşiyor

12
5
4
3
2
Fiat Chrysler ile Peugeot ve Vauxhall'un sahibi PSA Grubu, 50 milyar dolarlık anlaşmayla birleşme kararını açıkladı. İki şirket, birleşme sonucunda Volkswagen, Toyota ve Renault'un ardından dünyanın en büyük 4. üreticisi olacak.

PSA Group'un hisselerinin yüzde 12'sini elinde tutan Fransız hükümeti, salı günü yapılacak PSA Yönetim Kurulu'nun, ekim ayında açıklanan birleşme anlaşmasındaki küçük değişiklikleri ele alacağı toplantısında Fiat ile birleşme planına desteğini resmileştirecek. Birleşmenin bedeli ise 50 milyar dolar olacak.

Satın alma ve teknoloji alanlarında yılda 4 milyar dolarlık tasarrufu hedefleyen anlaşma ile dünyanın 4. büyük otomobil üreticisi doğmuş olacak. İki şirketin 2018 ciro toplamları 190 milyar dolar, toplam kârları ise 12 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Şirketlerin hangi isim altında birleşecekleri daha sonra açıklanacak.

fiat chrysler psa group peugeot birleşiyor

PSA ile Fiat arasındaki anlaşmaya göre birleşme ile ortaya çıkacak şirketin genel merkezi Hollanda'da olacak. PSA CEO'su Carlos Tavares, bu yeni şirketin CEO'su olacak ve Fiat Chrysler Başkanı John Elkann da başkanlık görevini üstlenecek.

Anlaşma Fiat Chrysler'ın bu yıl yaptığı ikinci birleşme girişimi oldu. Daha önce Fransız rakibi Renault'ya 29 milyar dolarlık teklif götüren şirket, Renault'da yüzde 15 hissesi olan Fransa hükümetinin devreye girmesi ile haziran ayında görüşmelerden çekilmişti. Birleşme gerçekleşmiş olsaydı dünyanın 3. büyük otomotiv şirketi doğmuş olacaktı.

fiat chrysler psa group peugeot birleşiyor

Birleşme sonucu ortaya çıkan grubun Volkswagen, Renault-Nissan-Mitsubishi ve Toyota'nın ardından otomotiv sektöründe 4. sıraya yükselmesi ve yılda 8,7 milyon araç satması bekleniyor. Birleşme tamamlanmadan önce Çinli Dongfeng Motor Grubu, PSA'daki yüzde 12,2 hissesinin bir kısmını (30,7 milyon hisse) şirkete geri satacak.

Anlaşmayla birlikte Vauxhall'un yeniden yapılandırma karşısında zayıf kalıp istihdamını azaltmasından endişe ediliyor. Ancak iki şirketin birleşmesi sonucunda hangisinin fabrikalarının kullanılacağı henüz netleşmedi. İtalyan-Amerikan ortaklığı Fiat Chrysler ile Fransız PSA'nın birleşme işlemlerinin önümüzdeki 15 ay içinde tamamlanması bekleniyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50826219
12
5
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
12
5
4
3
2