Gizliliğe Odaklanan Librem 5 Linux Telefon Tanıtıldı (Video)

28
6
4
3
2
Puism, bugün yayınladığı video ile gizliliğin ön planda olduğu ve güvenlik odaklı Librem 5 Linux akıllı telefonu tanıttı. Telefon şu anda seri üretime hazır durumda bulunuyor.

Purism, 24 Eylül’de Librem 5 Linux akıllı telefonun ilk proje destekçilerine dağıtmaya başladı. Telefonların mağazalarda satışa çıkışı ise gelecek yılın sonunu bulacak. Yine de ürünü bekleyen pek çok kişi bulunuyor. Purism, daha önce güvenlik ve gizlilik odaklı dizüstü bilgisayarlar üretmişti. Librum 5 Linux, firmanın ilk akıllı telefonu oldu. 

Librem 5, videoda görüldüğü kadarıyla oldukça akıcı çalışıyor ve Android’i andırıyor. Tanıtım videosunda cihazı internette gezerken, uygulama değiştirirken, mesajlara, rehbere girerken ve PureOS yazılım mağazasında görüyoruz. Bu mağaza, yeni uygulamaların indirilebileceği mağaza işlevini gösteriyor. 

Librem 5 Linux, yazılım anlamında ele alındığında Debian-temelli PureOS Linux işletim sistemini kullanıyor. Cihazda, GNOME masaüstünün mobil için özelleştirilmiş bir versiyonu yer alıyor. Bu masaüstünde Purism tarafından Librem 5 için geliştirilmiş uygulamalar yer alıyor. 

Librem 5 Linux’un teknik özellikleri

librem 5 linux

Donanım anlamında ise Librem 5, 5,7 inçlik 720x1440 ekrana ve i.MX8M dört çekirdekli Cortex A53 64-bit ARM 1.5 GHz işlemciye sahip. Bu işlemci OpenGL/ES 3.1, OpenCL 1.2 ve Vulkan grafik desteğine sahip. Telefonun RAM’i ise 3GB. Telefonun microSD ile arttırılabilen hafızası ise 32GB olarak belirtildi. 13 MP arka kamerası bulunan telefonun ön kamerası ise 8MP oldu. Telefona ihtiyaç duyduğu gücü 3,500 mAh Li-ion batarya veriyor. Bu batarya bütünleşik değil, yani istediğinizde kendiniz değişltirebiliyorsunuz. 

Telefonda ayrıca Wi-Fi 802.11. a/b/g/n 2.4GHz/5GHz desteği, Bluetooth 4.x, GPS, USB 3.0 Type-C girişi yer alıyor. Telefonda microSIM kullanılıyor. Wi-Fi ve Bluetooth için mekanik düğmeler bulunuyor. Bu düğmelerle mekanik olarak bu özellikleri açıp kapatmak mümkün oluyor. 

Librem 5 Linux telefon şu anda Purism’in sitesinde 699 dolara satışa çıkmış durumda. İlk destekçilerin telefonları 22 Ekim’de gönderilecek. Telefonlarda Librem 5 anakartı, bütün donanım bileşenleri, özel bir kılış ve elle yapılmış, henüz bitmemiş değiştirme kapakları yer alacak. Telefonların mağazalarda satışa çıkması ve toplu gönderimi ise gelecek yılın sonunda gerçekleşecek. 

Kaynak : https://news.softpedia.com/news/watch-the-first-privacy-and-security-focused-librem-5-linux-phone-in-action-527582.shtml#sgal_0
28
6
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
28
6
4
3
2