Bulut Oyun Servisi Stadia'nın Fişini Çeken Google, Dünyanın İlk Bulut Oyun Bilgisayarlarını Duyurdu (Yenilen Pehlivan Gerçekten Güreşe Doymuyormuş)

25
8
2
0
0
Bulut oyun hizmeti Stadia'nın fişini çeken Google'dan çok konuşulacak bir hamle geldi. Şirket, dünyanın ilk bulut oyun bilgisayarlarını resmen tanıttı.

ABD merkezli teknoloji devi Google, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmış ve bulut oyun hizmeti Stadia'nın fişini çekeceğini açıklamıştı. Oyuncular ise bu karara tepki göstermiş, bilgisayarları olmadığı için Stadia kullandıklarını, bundan sonra ne olacağını merak ettiklerini söylemişlerdi. Şimdiyse Google'dan bomba bir hamle daha geldi. Şirket, dünyanın ilk bulut oyun sistemleri için geliştirilmiş dizüstü bilgisayarlarını tanıttı.

Google, yıllardır Chromebook ismi altında dizüstü bilgisayarlar satıyor. Bu satışlar, iş ortakları tarafından gerçekleştiriliyor. Bu kez de aynısı oldu. Acer, ASUS ve Lenovo ile yapılan iş birliği ile bulut oyunlara odaklanan Chromebook'lar geliştirildi. Dizüstü bilgisayarlar Acer Chromebook 516 GE, ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip ve Lenovo Ideapad Gaming Chromebook olarak isimlendiriliyorlar.

İşte dünyanın ilk bulut oyun bilgisayarları

Acer Chromebook 516 GE

Yapılan açıklamalara baktığımızda; Acer Chromebook 516 GE'de 120 Hz'lik bir ekranla karşılaşıyoruz. Intel'in Core i5 ve üzeri işlemcilerinden güç alan dizüstü bilgisayar, 8 GB ve üzeri RAM kapasiteleri ile  tercih edilebiliyor. Bulut oyun için önemli olan internet bağlantısı için de güncel teknolojiler tercih eden mühendisler, bu dizüstü bilgisayarda Wi-Fi 6E kullandılar.

asus

ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip modeline baktığmızda, 144 Hz FHD ekran, Wi-Fi 6 teknolojisi ve Intel Core i5 ve üzeri işlemciler ile 8 GB ve üzeri RAM görüyoruz. 

Lenovo

Lenovo Ideapad Gaming Chromebook da da 120 Hz ekran ve Wi-Fi 6E teknolojsiyle karşılaşıyoruz. Intel Core i3 ve üzeri işlemciler ile 8 GB ve üzeri RAM kapasitesi, tüketicilerin tercihine sunulmuş durumda.

Peki bu bilgisayarlar nasıl oluyor da bulut oyunlara özel olarak tanıtıldılar?

Chrome OS işletim sistemiyle çalışan bu dizüstü bilgisayarların nasıl bulut oyun odaklı olduğunu anlamamış olabilirsiniz. Hemen anlatalım. Google, bu üç model için önemli iş birliklerine imza attı. Örneğin NVIDIA ile yapılan iş birliği ile GeForce NOW isimli bulut oyun platformunun en üst düzey özellikleri kullanıcılara sunulacak. Bu iş birliği sayesinde Fortnite, Cyberpunk 2077, Crysis 3 Remastered gibi GeForce NOW oyunlarına 1600p çözünürlükte 120 Hz tazeleme oranında erişilebilecek.

NVIDIA GeForce NOW

Google'ın yaptığı çalışmalar yalnızca GeForce NOW'dan ibaret değil. Microsoft ile de iş birliği yapan Google, şirketin henüz beta aşamada olan bulut oyun hizmeti Xbox Cloud Gaming'i de Chromebook'lara getirdi. Böylece Microsoft Flight Simulator ve Forza Horizon 5 gibi oyunlara erişim imkanı sağlanmış oldu.

Bulut oyunlar için hızlı erişim imkanı da sağlandı

Google'ın bulut oyun Chromebook'larının sahip olduğu bir diğer önemli özellik de hızlı erişim imkanı. Yapılan açıklamaya göre masaüstünde sol alt kısımda bulunan "Her Şey" isimli butona tıklayacak bir kullanıcı, oyunun adını arayıp, doğrudan giriş yapabilecek. Böylelikle Xbox Cloud Gaming veya NVIDIA GeForce NOW uygulamasına gerek kalmamış olacak.

Kaynak : https://blog.google/products/chromebooks/gaming-chromebooks/
25
8
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
25
8
2
0
0