Gözlerinizin Pasını Silecek Haftanın En iyi Uzay Fotoğrafları

78
9
8
6
3
Bilim, gezegenler ve galaksilerle dolu bir evreni keşfetmeye yeni yeni başladı. Bu haftanın uzay yolculuğunda, uzayın yeni ve garip fotoğraflarını inceliyoruz.

Yukarıdaki fotoğraftafta, astronot Harrison H. Schmitt'in 1972 yılında Apollo 17 görevi sırasında Ay’dan örnekler topladığını görüyoruz. Apollo 17 görevi, Dünya'ya birçok kaya örneği getirdi; bu örnekler atosferimize maruz kalmamaları için vakumlandı. Ayrıca NASA, yaklaşık 50 yıl boyunca helyumda korunan Apollo 15 görevinden de örnekler dahil olmak üzere kalan son örneklerden bazılarını yayınlayacağını açıkladı.

Kısa süre önce 15 yıllık hizmetinden sonra Mars keşif aracı Opportunity’e veda etmiştik. NASA, bu hafta keşif aracının çektiği son fotoğrafı yayınladı: Mars’taki Perseverance Vadisi’nin panoramik bir panoraması. Görüntünün sağında aracın lastik izlerini de görebilirsiniz.

NASA’nın ‘New Horizons’ uzay aracının geçtiğimiz yıl uçuş yaptığı MU69 astreoidi. Fotoğrafı 3B gözlüklerinizle inceleyebilirsiniz. Uzay aracı, MU69’a yaklaşmadan önce asteroidin muhtemelen yuvarlak olduğu düşünülüyordu. Fakat bilim insanları görüntüleri analiz ettikten sonra, sekiz şeklinde bir asteroidle karşılaştılar. Gökbilimciler henüz MU69'a ne olduğu hakkında kesin bir fikre sahip değiller, ancak  6 milyar kilometre uzaklıktaki bu antik kayaya başka bir göktaşının çarptığı düşünülüyor.

NASA'nın Mars Yörünge Keşif Aracı'nın HiRISE kamerası bir süredir kırmızı gezegendeki bu tuhaf görünümlü, orta enlem bölgesini izliyor. Süblimleşen (katıdan gaza dönüşen) yüzeyin altındaki buzun büyük çukurlar oluşturarak bu araziyi oluşturduğuu düşünülüyor.

 Ancak bilim insanları ‘beyin arazisi’ olarak adlandırdıkları bölgenin gizemini henüz çözebilmiş değiller.

Avrupalı astronot Tim Peake, bu çarpıcı ışık şovunu 2016 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan yakaladı. Aurora'lar, Dünya'nın manyetik alanı ile etkileşime giren Güneşten gelen yüksek yüklü parçacıklardan kaynaklanıyor. Elektronlar ve protonlar gezegenimize yağdıkça, manyetik alan gezegeni korumak için bir engel görevi görür ve manyetik alan ile bu atom altı parçacıklar arasındaki etkileşimler gökyüzünde yeşil ve pembe renkte Aurora’lar oluşturur. Genellikle yüksek enlemlerde görünürler.

Kaynak : https://www.wired.com/story/space-photos-week-moon-rock/
78
9
8
6
3
Emoji İle Tepki Ver
78
9
8
6
3