Güneş Panellerine Artan Talep, Gümüş Fiyatında Ani Artışa Sebep Oldu

28
4
3
2
2
Güneş panellerine olan talebin artmasıyla beraber, güneş panellerinin bir numaralı malzemesi gümüşün fiyatı dünya çapında artışa geçti. Kent Üniversitesi’nin yayımladığı bir araştırmaya göre gümüş fiyatlarındaki artışla beraber panellerin üretim maliyetinde de büyük çaplı bir artış görülebilir.

İngiltere merkezli Kent Üniversitesi’nin işletme bölümü öğrencileri, yayımladıkları araştırmada güneş panellerine olan talebin ne derece arttığı ve gümüş fiyatında görülen artışa yenilenebilir enerji kaynaklarının sebep olup olmadığını inceledi. İyi bir elektriksel ve termal iletkenliğe sahip olan gümüş, güneş paneli üretiminin ana maddesi olarak kullanılıyor. Panel başına 20 gram gümüş kullanılıyor ve bu da her bir panelin fiyatlandırılmasında gümüşün yaklaşık %6,1’lik bir payı olduğunu gösteriyor.

Araştırmada kullanılan veriler, Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) tarafından ölçülen üç aylık gümüş fiyatı verilerinden alındı. Ayrıca talep ve fiyat arasındaki ilişkiyi çözmek adına 1990 ile 2016 yılları arasındaki güneş enerjisi kapasitesi ve brüt güneş paneli elektriği üretimine bakıldı. Veri sonuçları; gümüş fiyatları ve güneş paneline olan talepte açıkça bir artış olduğunu gösterdi. Araştırmacılar ayrıca fiyatlardaki artışın devam etmesi durumunda, güneş paneli üretiminin çok daha maliyetli olacağını ve panellerin çok daha yüksek bir fiyattan satışa çıkarılacağını ekledi.

Araştırmanın başyazarlığını üstlenen ve şu an doktorasını yapmakta olan Iraklis Apergis, konu ile ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: “Araştırmadan edindiğimiz bilgiler ışığında, gümüş fiyatlarındaki artışın güneş panellerine olan artan taleple doğrudan ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum, güneş panellerinin uzun vadeli kullanımında büyük etkilere sahip olabilir. Bunun önüne geçmek ve güneş paneli üretiminin uygun maliyetli olması ya da hükümetin bir sübvansiyon sunması adına yeni alternatif teknolojilere başvurmamız gerekebilir.”

Kaynak : https://phys.org/news/2019-04-solar-panel-demand-spike-worldwide.html
28
4
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
28
4
3
2
2