Huawei CEO’su: 'HarmonyOS, 2 Yıl İçerisinde iOS ile Rekabet Edecek'

59
30
4
4
1
ABD’nin yaptırımlarına maruz kalarak ciddi darbeler alan Huawei, kendi işletim sistemi üzerinde çalışmaya devam ediyor. Çinli şirket, yazılım konusunda zayıf olduklarını itiraf etse de 2 yıl içerisinde Apple ile rekabet edecek seviyeye geleceklerine inanıyor.

Bu yılın başlarında ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları, en çok Huawei’yi etkilemişti. ABD Ticaret Bakanlığı, şirketi bazı diğer Çinli şirketlerle beraber kara listeye aldı ve ulusal güvenliklerini tehdit ettiğini bildirdi. Bununla yetinmeyen ABD, tüm Amerikan şirketlerinin Çin ile herhangi bir ticari ilişkide bulunmasını yasakladı. Huawei de Google ile çalışamaz hâle geldi. Bu nedenle şirketin çıkaracağı telefonlar, Google desteğinden mahrum olacaktı.

Yasaktan birkaç hafta sonra ise Huawei'nin 2012'den bu yana gizli bir işletim sistemi üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Daha önce Huawei’nin ABD’nin yasağı kaldırılmadığı takdirde bu yılın sonuna kadar şirket içi gelişmiş işletim sistemi üzerinde çalışan ilk akıllı telefonunu piyasaya süreceği belirtilmişti. Bunun yerine ise Çinli şirket, AOSP’li (Android Açık Kaynak Projesi) telefonu olan Mate 30 serisini piyasaya sürdü ancak bu telefonda Google Play hizmetleri desteklenmiyordu.

CEO: '2 ya da 3 yıl içerisinde iOS'a rakip olacağız'

huawei ceo

Bununla birlikte şimdi Huawei’nin HarmonyOS diye adlandırdığı yeni işletim sistemi, Honor Vision TV’yi çalıştıracak. İlk defa karşımıza çıkacak olan işletim sistemi, her ne kadar umut vadetse de şu an için akıllı telefonlarda kullanılmaya pek hazır değil ancak Huawei’nin CEO’su Ren Zhengfei, verdiği röportajda HarmonyOS’un 2 yıl içerisinde Apple ile rekabet edebileceğini belirtti. Zhengfei, “HarmonyOS’un iki ya da üç yıldan az bir sürede çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Bu tarihten erken de görebiliriz ama çalışanlarıma çok fazla baskı uygulamam gerekecek” açıklamasını yaptı.

Üst düzey yetkili ayrıca Google’ın Huawei’nin akıllı telefonlarında kullanılamaması nedeniyle beklenen satış gelirinde Huawei’nin şu anda 10 milyar dolarlık bir düşüş gördüğünü vurguladı. Google ve Huawei'nin geleceği hakkında soru sorulduğunda ise Ren Zhengfei şunları söyledi: "Google’ın işletim sistemini kullanmaya devam etmeyi umuyoruz ve Google ile dostane iş birliğine bağlı kalmaya çalışıyoruz. Yazılım açısından kendimizi daha fazla geliştirmemiz gerekiyor. Konu yazılım mimarisine gelince biraz zayıf kalıyoruz” açıklamasını yaptı.

Her ne kadar yazılım olarak kendilerini zayıf görseler de 2 yıl içerisinde Apple’ın işletim sistemlerine kafa tutacak konuma geleceğini belirtmek oldukça iddialı bir söylem. Huawei, ortaya attığı bu iddiayı gerçekleştirebilecek büyüklükte bir firma olsa bile bu yolculuk hiç kolay olmayacak. HarmonyOS’un neler yapacağını önümüzdeki süreçte göreceğiz.

Kaynak : https://www.gizmochina.com/2019/10/12/harmonyos-will-be-able-to-compete-with-apples-ios-in-2-years-tells-huawei-ceo-to-fortune-magzine/
59
30
4
4
1
Emoji İle Tepki Ver
59
30
4
4
1