İzlenmeyen Bir Kulağımızın Arkası Kalmış: Casus Yazılım Pegasusu Deneyenler Anlatıyor

132
12
7
6
3
Geçtiğimiz hafta on binlerce kişinin adım adım takip edilmesini sağlayan Pegasus adlı casus yazılım gündemimizdeydi. İçlerinde Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkede kullanılan bu yazılımın nasıl çalıştığı açığa çıktı.

Geçtiğimiz hafta İsrail merkezli bir teknoloji şirketi olan NSO Group’un casus yazılımı Pegasus’tan sizlere bahsetmiştik. Türkiye’nin de içlerinde bulunduğu en az 10 ülkenin hükümeti tarafından kullanıldığı öne sürülen yazılım, hedefin anlık olarak takip edilmesini sağlıyordu.

Yazılımın hükümetler tarafından kullanılması da; gazetecilerin, aktivistlerin, din adamlarının ve devlet görevlilerinin izlenen hedeflerin arasında olduğu düşüncesini doğurdu. Bu da haliyle paniğe sebep oldu. Şimdiyse BBC, oldukça büyük kargaşaya sebep olan bu casus yazılımın nasıl çalıştığını kurban - fail rolleriyle detaylı bir şekilde gösterdi.

İzlenen kişinin hiçbir şekilde ne yapıldığından haberi olmuyor:

BBC Muhabir

Paylaşılan videoda, iki BBC muhabiri kurban ve fail rollerini üstleniyor ve biri normal gündelik aktivitelerini gerçekleştirirken diğeri onu izliyor. Elbette kurban rolündeki muhabirin, ne zaman izlenip ne zaman izlenmediğinden haberi olmuyor.

BBC Pegasus

Aktiviteler, bir alışverişle başlıyor. Burada izlenen kişi, tahta kalemi aldığı sırada mikrofonu dinleniyor. Bu sırada herhangi bir uyarı verilmediğinden kurbanın haberi olmuyor.

BBC Pegasus

Sonrasında ise bisiklet kiralarken kurbanın kamerasına erişiliyor. Mikrofonda olduğu gibi burada da izlenen kişinin kamerasına haberi olmadan erişiliyor ve ek olarak ön ve arka kameralar arasında rahatça geçiş yapılabiliyor.

BBC Pegasus

Daha sonra ise konum bilgisine erişildiğini görüyoruz. Kurbanı izleyen muhabir, arada bir yapılan bir güncellemeyle değil, anlık olarak konum bilgisinin aktarıldığını özellikle vurguluyor.

BBC Pegasus

Akşam olduğunda ise kurbanın telefonunun ekranı görüntüleniyor ve o sırada oyun oynadığı görülüyor. Bunun yanında üst tarafta uygulama etkinliği de açıkça görüntüleniyor. Bu uygulamaların üzerinde bildirimleri de bulunuyor.

BBC Pegasus

En sona gelindiğinde ise bu süreçte izlenen muhabir, izlendiğini bildiğini fakat bunun ne zaman gerçekleştiğini fark etmediğini söylüyor. Telefonunun da bu konuda; pil uyarısı, bildirim veya alışılmadık bir tepki vermediğini belirten muhabir, kendisi fark etmese de verilerin anlık olarak karşı tarafa aktarıldığını vurguluyor.

Pegasus hakkındaki tüm bilgilere BBC'nin videosundan ulaşabilirsiniz:

132
12
7
6
3
Emoji İle Tepki Ver
132
12
7
6
3