Kar Yağışından Elektrik Üreten Bir Makine İcat Edildi

22
18
2
0
0
Bilim insanları, yeni dahiyane icatları sayesinde kar yağışından elektrik üretmeyi başardı.

Dünyanın en önemli sıkıntılarından bir tanesi de enerji. Temiz, çevreyle uyumlu, teknolojik cihazlarımızı çalıştırmaya yetecek kadar çok enerji bulmamız gerekiyor. Bu amaçla da denizlerdeki gel gitleri, rüzgarları, güneş enerjisini kullandığımız teknolojiler ürettik. Bunlara ek olarak şimdi kar yağışı da elektrik üretiminde kullanılabilecek.

Projenin temelinde ise triboelektrik etkisi adı verilen bir olgu yatıyor. Bu olguya göre iki materyal temas ettiğinde ortaya elektrik yüklenmesi çıkıyor. Araştırmacılar, kar tanelerinin pozitif elektrik yükü taşıdığını keşfetti.

Kar tanelerinin + yüklü olması elektron verdikleri anlamına geliyor. Bu da kar tanelerinin negatif yüklü olan maddelerle etkileşime girebileceği anlamına geliyor.

UCLA’da araştırmacı olarak görev alan kimyager Maher El-Kady, “Kar zaten yüklü, o yüzden de düşündük ki neden karşısında ters yüklü bir madde koyup aradaki elektriği toplamayalım?”

Bu tür bir çalışma için ilk defa kar kullanılsa da benzer çalışmalar daha önce farklı maddelerle de yapılmıştı. Ekibin kurduğu triboelektrik nanojeneratörü kendi alanında bir ilk oldu. Teng adı verilen bu sistemler pek çok yere uygulanabiliyor. 

Elde edilen enerji çok fazla olmasa da araştırmacılar, gelecekte bu teknolojinin güneş panelleriyle birleştirilmesini sağlayacak ve böylece panellerden daha uzun süre, daha farklı koşullardan da enerji elde edilmesini sağlayacak. Dünya yüzeyinde her yıl 46 milyon kilometrekare alana kar düştüğünü göz önüne alırsak bu çok da şaşırtıcı değil.

Araştırma sonuçları Nano Energy dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/new-first-of-its-kind-device-creates-electricity-from-snowfall
22
18
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
18
2
0
0