Tüm Yıl Bahar Mevsimini Yaşayan Bir Şehre Sahip Kolombiya’nın Ne Kadar İlginç Bir Ülke Olduğunu Kanıtlayan 11 Bilgi

16
1
1
1
0
Dünyanın en büyük zümrüt kaynağı olmasıyla birlikte, büyük bir kahve ve gül ihracatını sağlayan Kolombiya hakkında belki de daha önce duymadığınız pek çok bilgiyi sizler için bir araya derledik.

Ülkelerin derinliklerine indiğimizde farklı özellikleri, iklimi ve zevkleri ile karşılaşmamak mümkün değil. Dışarıdan baktığımızda sıradan bir ülke gibi dursa bile, derinlerine indiğimizde bizi oldukça şaşırtan, bizi kendisine çeken birçok özelliğe sahip ülkeler bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ise Kolombiya. Onu diğer ülkelerden ayıran belirli özellikleriyle ve yiyecekleriyle kendisini ön plana atmayı başaran bu ülke hakkında ilginç bilgileri duyduğunuzda çok şaşıracaksınız.

Kolombiya dediğimizde çoğumuzun aklına Pablo Escobar geliyor olabilir. Bunun nedeni ise Kolombiya tarihinde önemli bir isme sahip olması veya hakkında birçok film ve dizi yapılması olabilir. Çünkü Escobar, dönemin en zenginlerinden bir tanesiydi. Kolombiya’nın kuzeybatı tarafında bulunan Medellin’e gittiğinizde, Escobar’dan izler bulmak mümkün. Ama Kolombiya sadece bunlarla sınırlı değil. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan, Kolombiya hakkında daha önce duymadığınız bilgileri listeleyelim.

Kolombiya hakkında ilginç bilgiler:

  • En biyolojik çeşitliliğe sahip ikinci ülke
  • Zümrüt ihracatının zirve ülkesi
  • Dünyanın en iyi üçüncü kahvesine ev sahipliği yapıyor
  • Dünyanın en mutlu ülkelerinden bir tanesiydi
  • Çicek ihracatında ikinci sırada
  • Gökkuşağı Nehri
  • Güney Amerika'daki 2. en büyük karnaval kutlamasına sahip ülke
  • Her yıl 18 adet resmi tatil
  • Hem Karayipler hem de Pasifik Okyanusu’na dayanan şeritleri bulunuyor
  • Dünyanın en yüksek şehirlerinden bir tanesi: Bogota
  • Tüm yıl baharın yaşandığı şehir: Medellin

En fazla biyolojik çeşitliliğe sahip ikinci ülke

Kolombiya ormanları

Dünyanın en çok biyolojik çeşitliliğe sahip olan ülkesi Brezilya. Hemen peşinden ise konuğumuz Kolombiya geliyor. Her ne kadar Brezilya kadar olmasa bile, doğada bulunabilen her 10 türden en az bir tanesi Kolombiya’da da bulunuyor. Dünyamızda oldukça fazla biyolojik zenginliğe sahip ülkelere “megadiverse” ünvanı verilmektedir. Kolombiya ise, megadiverse ünvanına sahip 17 ülkeden bir tanesi olmayı başarabilmiştir.

Bir Kolombiya ziyareti gerçekleştirdiğinizde, daha önce görmediğiniz pek çok şeyi göreceğinize eminiz. Bunlara örnek olarak çöller, bulut ormanları veya yağmur ormanlarını verebiliriz. Bu kadar biyolojik çeşitliliğe sahip olması, pek çok canlıya da ev sahipliği yapabilmesine neden oluyor.

Zümrüt ihracatının zirve ülkesi

zümrüt ihracatı

Dünya genelindeki zümrütlerin oldukça büyük bir kısmı, Kolombiya’dan temin ediliyor. Büyük bir kısmı diyebiliyoruz çünkü bu oran yüzde 90’a kadar dayanmış durumda. Yani Kolombiya, dünyamızdaki en değerli taşın kaynağı olarakta bilinen ülke. Bunun için taş dünyasında oldukça büyük bir isme ve saygınlığa sahip nadir ülkelerin başında gelir.

Dünyanın en iyi üçüncü kahvesine ev sahipliği yapıyor

Kolombiya kahvesi

Kolombiya için adeta zirveler ülkesi diyebiliriz. Zümrütten sonra kahve tarafında da Kolombiya, oldukça önemli bir yere sahip. Oldukça yüksek bir talebe sahip Kolombiya kahvesi, bilinen en iyi üçüncü kahve ünvanına sahipken, bu kahvelerin kaynağı ise Kolombiya’da bulunan Cocora Vadisi ve Santa Marta bölgelerinden geliyor. Lakin bu kahve Kolombiya’ya özgü değil. 1700’lü yıllarda Kolombiya’ya geldi ve üretimi orada geliştirildi.

Dünyanın en mutlu ülkelerinden bir tanesiydi

kolombiya şenlikleri

Dünyanın en mutlu ülkeleri listesi, ülkemizin bir süredir alt sıralarda olduğu listelerden bir tanesi. Ama bu Kolombiya için böyle değil. 2013 ve 2014 yıllarında, dünyanın en mutlu ülkeleri listelerinde Kolombiya hep üst sıralarda bulunuyordu. Hatta birinci sıraya bile oturmayı talep etmişti. Ama ikinci sırada yer alarak, birinciliği Fiji’ye bıraktı.

Çiçek ihracatında ikinci sırada

kolombiya çiçeği

Kolombiya’nın biyolojik çeşitliliğe sahip ülkelerin başında geldiğini söylemiştik. Bu da onu çiçek ihracatında üst sıralara yerleştiriyor. Hatta Kolombiya o kadar büyük bir ihracat hacmine sahip ki, Amerika Birleşik Devletleri her yıl düzenli olarak 4 milyar adet gül sipariş veriyor. Kolombiya, konumu gereğiyle oldukça eşsiz güller yetiştiren ülkelerden bir tanesi. Hatta bununla birlikte, görünümüyle içimizi ferahlatan tam 4000 orkide çeşiti Kolombiya’da yetişiyor.

Eşi benzeri yok: Gökkuşağı Nehri

gökkuşağı nehri

Dünya genelinde “gökkuşağı nehri” olarak bilinen Cano Cristales, farklı renklere sahip olmasıyla birlikte eşi benzeri olayan nehir olarak biliniyor. Kırmızı, mavi, turuncu, sarı ve yeşil olmak üzere toplamda 5 renge sahip bu nehir, müthiş bir görünüme sahip. Üstelik bu renklerin tamamiyle doğal olması, bu tatlı su nehrinin daha da müthiş bir görünüme sahip olmasını sağlıyor. Bu renkler, dünyamızda başka hiçbir nehirde bulunmamaktadır.

Güney Amerika’daki 2. en büyük karnaval kutlamasına sahip ülke

kolombiya kutlamalar

Şubat ayında Kolombiya’da olmayı tercih etmelisiniz. Çünkü Kolombiya’da bu dönemlerde müzik ile renkler müthiş bir şekilde bir araya geliyor ve ortaya müthiş görüntüler çıkıyor. Kolombiya halkı, yeri geldiğinde kültürlerini yansıtarak eğlenmekten büyük zevk alırlar. Hatta bu tarz kutlamaların hastası olan, yurt dışından bu kutlamalar için Kolombiya’yı ziyaret eden oldukça fazla insan bulunuyor.

Tatiller ülkesi diyebilir miyiz: Her yıl 18 adet resmi tatile sahipler

kolombiya

Kolombiya, neredeyse bir tatiller ülkesi ünvanına sahip. Elbette, bir Hindistan kadar olmasa bile Kolombiyalı işçiler için bu tatiller müthiş bir motivasyon kaynağı. Kolombiya halkı için karnavallar, festivaller, kutlamalar asla bitmez. Kolombiya hükümetinin onayladığı toplamda 18 tatil bulunuyor.

Hem Karayipler hem de Pasifik Okyanusu’na dayanan şeritleri bulunuyor

pasifik okyanusu

Kolombiya, Pasifik Okyanusu’nda bir kıyıya sahip ülkelerden bir tanesidir. Bu ona avantaj sağlarken, bununla birlikte Karayipler’de de bir kıyıya sahiptir. Bu iki kıyıya sahip nadir ülkelerden bir tanesi olan Kolombiya, büyük okyanuslara bile uzanan bir büyüklüğe sahip. Kolombiya, en büyük yüz ölçümüne sahip 26. ülke olarak bilinir.

Dünyanın en yüksek büyük şehirlerinden bir tanesi: Bogota

bogota

Bogota, oldukça yüksek bir rakıma da sahip. Bogota, deniz seviyesinden tamı tamına 8360 ft yükseklikte. Bu da ona dünyanın en yüksek büyük şehirlerinden bir tanesi olabilme ünvanını veriyor. Bogota, bir gökyüzü şehri olarakta bilinen şehirlerden bir tanesi olmakla birlikte, müthiş bir manzaraya sahip.

Tüm yıl bahar mevsiminin yaşandığı şehir: Medellin

medellin

Eğer Pablo Escobar'ı araştırdıysanız veya Narcos gibi dizileri izlediyseniz, mutlaka Medellin hakkında fikir sahibi olduğunuzu düşünüyoruz. Ama elbette Medlelin, çok daha önemli detaylara sahip şehirlerden bir tanesi. Müthiş mimari yapıları, eşsiz manzarası ve kahve ihracatının kaynaklarından bir tanesi olmasıyla birlikte, Medellin şehri Kolombiya'nın vazgeçilmez şehirlerinden bir tanesidir. Ama Medellin'i ön plana çıkaran en önemli özelliği ise, uzun süren ilkbahar mevsimi. Bu şehirde İlkbahar hiç beklemediğiniz kadar uzun sürüyor ve ilkbahar ile birlikte şehrin görünümü hiç solmuyor. Ağaçlar sürekli yemyeşil, cıvıl cıvıl bir şehir görünümü hiç gitmiyor. Bu da Medellin'i gerçekten yaşanabilir bir şehir yapıyor. 

Sizler için Kolombiya hakkında ilginç bilgileri bir araya getirdik. Biyolojik çeşitliliği ile ön plana çıkan bu ülke, ihracat tarafında da oldukça büyük bir hacme sahip. Özellikle zümrüt gibi değerli bir taşın ihracatında büyük rol oynaması, Kolombiya’yı diğer ülkelerden bir seviye daha ön plana atıyor. Sizler Kolombiya hakkında neler biliyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Farklı ülkeler hakkındaki ilginç bilgileri de okumak isterseniz bu içeriklerimize göz atabilirsiniz:

16
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
1
1
1
0