Merkür’ün Etrafında, Kendisinden 3000 Kat(!) Daha Geniş Bir Halka Keşfedildi

26
6
3
2
0
Astronomlar, son çalışmalarla Merkür’ün etrafında bugüne kadar farkına bile varamadığımız bir toz halkası keşfettiler.

Uzaydaki toz ve gaz bulutları geleceğin yıldızlarına, gezegenlerine ve uydularına kaynaklık ediyorlar. ABD’nin başkenti Washington’daki Deniz Araştırmaları Laboratuvarı’nda çalışma yürüten Guillermo Stenborg ve Russell Howard, eskaza Merkür’ün etrafında bir toz halkası keşfettiler. 

Araştırmacıların asıl amacı, geçtiğimiz ay Nasa tarafından Güneş’in yakın yörüngesine gönderilen Parker güneş probu için uygun bir alan bulmaktı. Aslında tozdan olabildiğince arınmış bir bölge gerekiyordu, ancak çalışmalar sırasında Merkür’ün toz halkasına sahip olduğu anlaşıldı.

Güneş’e bu kadar yakın bir gök cisminin etrafında toz taneciklerinin yüksek sıcaklık nedeniyle buharlaşması bekleniyordu. Nitekim keşfi yapılan toz halkası, bunun bir yanılgı olduğunu kanıtladı. Yaklaşık 14,9 milyon kilometre(!) genişliğe sahip toz halkasından söz ediliyor. Merkür’ün kendi genişliği ise sadece 4876 kilometre. Bir başka deyişle Merkür’ün toz halkası kendisinden 3055 kat daha geniş. 

Bundan sonraki çalışmalar, normal şartlarda Güneş fırtınaları ve yüksek sıcaklıklarla yok olması gereken toz halkasının nasıl oluştuğunu incelemek üzerine olacak. Nasa’nın Parker Güneş Probu yıldızımızı yakından incelerken, Merkür’ün devasa halkası, Güneş Sistemimizin oluşumu hakkında bilgiler verecek.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/dust-ring-mercury/
26
6
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
26
6
3
2
0