Nobel Ödüllü Profesör ODTÜ'de Bilim Komitesi'ne Üye Oldu

36
4
1
1
1
2003 yılında Sıtma hastalığıyla ilgili çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü'nü alan Prof. Dr. Peter Agre, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilimsel Danışma Kurulu üyesi oldu.

Sıtma hastalığının Afrika ülkelerinde yayılımının önlenmesi konusundaki yaptığı çalışmalarıyla 2003 yılında Nobel Kimya Ödülünün sahibi olan Prof. Dr. Peter Agre, ODTÜ Bilim Komitesi üyeliğine transfer edildi. 'Nobel Ders Seminerleri' adlı programın bir parçası olarak ODTÜ’yü ziyaret eden Nobel Ödüllü Agre, Anadolu Ajansına birtakım değerlendirmelerde bulundu.

Seminer kapsamında bilimsel çalışmaları hakkında bilgiler veren Agre, 15 yıldır sıtma hastalığı üzerinde çalıştığını ve elde ettiği sonuçları paylaştı. Johns Hopkins Sıtma Araştırma Merkezini 12 yıl boyunca yönettiğini hatırlatan Agre, özellikle Güney Zambiya’da sıtmayı yüzde 95 oranında azalttıklarını ancak tamamen yok edemediklerini ifade etti. Agre, sıtma için mükemmel sonuç verecek bir aşının hâlâ yapılamadığını ve şu an bulunan aşıların çok kısıtlı miktarda olumlu etkiye neden olduğunu açıkladı.

Agre: Hedef sıtmayı sıfırlamak

nobel ödüllü bilim insanı ODTÜ'de

Fransa'nın Lyon kentinde düzenlenen Küresel Fon Konferansı ile sıtma ile mücadele için çalışmalar yapıldığına işaret eden Agre, "Yani işimiz daha bitmedi, ikinci aşamada hedef sıtmayı sıfıra indirmek. Bu olduğunda yaşıyor olmayı beklemiyorum, diğerleri, belki çocuklarımın ya da torunlarımın jenerasyonu bu işi bitirecek. Fakat bu olacak" ifadelerini kullancı. Agre ayrıca, Nobel ödülüne giden yolda yüzde 99 oranında hayal kırıklığına uğradığını, bu yolda düşündüğü pek çok fikirden vazgeçmek zorunda kaldığını ama pes etmediğini de açıkladı.

Türkiye hakkında konuşan Prof. Dr. Peter Agre, "Türkiye, gelişen bir ülke, en büyük başarısı ise yüksek motivasyonlu genç insan jenerasyonu. Bence bu, ülke için bir hazine. Türkiye, genç bilim insanlarının başarısı ile ileriye bakıyor. Ülke için çok heyecanlı bir zaman bence. Türkiye, harika bir yer, daha çok Amerikalının Türkiye'ye gelmesini dilerdim. Sadece İstanbul'a değil, diğer bölgelerine, gerçek Türkiye'ye" dedi.

"Türk gençlerinin motivasyonu çok yüksek"

ODTÜ'ye nobel ödüllü bilim insanı

Bilimin her zaman gelecek için üretildiğini belirten Agre, "Bilim insanlarının çalışabilmek için olanaklara, seçkin akademisyenlerin olduğu kurumlara ihtiyacı var. ODTÜ büyük bir olanak ve burada parlak, yaratıcı, hevesli, coşkulu, meraklı genç beyinler gördüm. Bence bu Türkiye'nin geleceği. Bu gençlerin bir kısmı eğitimlerinin bir bölümü için Türkiye’ye dönmekten çekinmeden ABD'ye geldiği zaman muhteşem şeyler olacak" ifadelerini kullandı.

ODTÜ Bilim Komitesi üyesi olmasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Agre, "ODTÜ Bilim Komitesi üyesi olarak üniversitenin çabalarını yeniden değerlendirmek isteyebilecekleri alanlar üzerine kafa yorma sorumluluğum var. İlk olarak, her üniversite için kaynaklar kısıtlıdır ve her şeyi yapamazlar. ABD'de, çoğu daha özelleşmiş uzmanlık alanları olan Berkeley, Harvard gibi her açıdan mükemmel birkaç üniversite var. Rektör Prof. Dr. Kök ve çalışma arkadaşlarıyla Türkiye'de çalışmak için sabırsızlanıyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak : http://www.hurriyetdailynews.com/nobel-prize-winning-scientist-becomes-member-of-science-committee-in-odtu-148140
36
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
36
4
1
1
1