NVIDIA'dan Ekran Kartı Fiyatlarının Düşmesini Bekleyenlerin Hayallerini Yıkan Açıklama

22
2
1
0
0
Topluluk ile bir soru-cevap etkinliği gerçekleştiren NVIDIA CEO'su Jensen Huang, ekran kartı fiyatlarının düşmeyeceğini açıkladı. Moore Yasası'nın geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Huang, bu fiyatlara alışılması gerektiğini belirtti...

Dünyanın bir numaralı ekran kartı üreticisi olarak tarihe geçen NVIDIA, geçtiğimiz günlerde tüm oyun tutkunlarını ve profesyonelleri mest eden yepyeni ekran kartları GeForce RTX 4080 ve GeForce RTX 4090 ile GeForce RTX 6000'i tanıtmıştı. Bu ekran kartları, özelliklerinin yanı sıra fiyatlarıyla da çok konuşuldu. Gelen son açıklamalar ise bu fiyatlara alışmamız gerektiğini gözler önüne seriyor.

NVIDIA CEO'su Jensen Huang, basın mensuplarının da katıldığı bir soru-cevap etkinliği gerçekleştirdi. Bu etkinlikte fiyatlarla ilgili soruları da yanıtlayan Huang, tüketicilerin hevesini kursağında bırakacak bir çıkış yaptı. "Moore Yasası öldü. Bir gofret bile bugün çok daha pahalı. Çip fiyatının düşeceği fikri geçmişten kalma bir hikaye..." ifadelerini kullanan NVIDIA CEO'su, maliyetler bu kadar artmış durumdayken fiyatların düşmeyeceğini dile getirmiş oldu. Peki bu Moore Yasası neydi ki NVIDIA CEO'su böyle bir şey düşünüyordu?

Moore Yasası nedir?

NVIDIA

Yarı iletken devi Intel'in kurucularından Gordon Moore, 1965 yılında bir makale yazmış ve bu makale ile de teknoloji dünyası için önemli bir öngörüde bulunmuştu. İşte bu öngörü, Moore Yasası olarak adlandırılıyordu ve şöyle diyordu: Yaklaşık 2 yıllık süreçte bir çipin gelişmişliği iki katına çıkar, maliyet ise ya aynı kalır ya da düşer. Yani bugün 10 lira verip alabileceğiniz bir çipin iki kat güçlüsünü, yaklaşık 2 yıl sonra yine 10 liraya satın alabilirdiniz. NVIDIA CEO'su, bu devrin sona erdiğini, Moore Yasası'nın geçerliliğinin kalmadığını düşünüyor.

Peki neden böyle bir şey oldu? Ekran kartı fiyatları neden hiç olmadığı seviyeye ulaştı?

NVIDIA

Açık konuşmak gerekirse NVIDIA CEO'sunun pek de haksız olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü COVID-19 pandemisiyle yaşanan çip krizi, küresel anlamda sıkıntı yaşattı. Üstelik işin bir de kripto para madenciliği boyutu vardı. Öyle ki Ethereum, GPU'lar aracılığıyla kazılıyordu ve bu da ekran kartlarına olan talebi artırmıştı. Piyasaya sürülen ekran kartları, tabiri caizse kapanın elinde kalıyor, bu da çip kriziyle birleşince daha önce görülmemiş fiyatlarla karşılaşılıyordu.

Ancak 2022'nin başı itibarıyla COVID-19 pandemisi geride kaldı. Ethereum madenciliği de doygunluk noktasına geldi ve talep nispeten düştü. Hal böyle olunca da fiyatlarda düşüş eğilimi yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda ise Ethereum için bir güncelleme yayınlandı ve madencilik resmen sona erdi. Tüm bunları fiyatları düşüreceğine inanıldı. Bugün geldiğimiz noktada ise boşa heveslenildiğini görüyoruz...

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/computing/nvidia-says-falling-gpu-prices-are-over/
22
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
2
1
0
0