NVIDIA GeForce RTX 4090 Sahiplerinin Başı Dertte: Sıcaktan Kabloları Eriyor!

52
15
2
1
1
NVIDIA'nın yeni ekran kartı GeForce RTX 4090, çok ciddi bir problem ile karşı karşıya gibi görünüyor. Kullanıcılardan gelen bilgiye göre ekran kartının güç kablosunda sıcaklık kaynaklı erime ve yanma meydana geliyor. NVIDIA da sorunun farkında ve ilgili kişilerle iletişime geçmiş durumda...

Dünyanın en popüler ekran kartı üreticileri arasında yer alan NVIDIA, kısa bir süre önce GeForece RTX 4080 ve RTX 4090 isimli yeni ekran kartlarını tanıtmıştı. Bu ekran kartları, Türkiye'de 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla satın alınabiliyordu. Ancak özellikle de GeForce 4090 satın alan tüketiciler, ciddi bir problemle karşı karşıyalar gibi görünüyor. Zira ekran kartının konnektörlerinde yüksek sıcaklığa bağlı yanma ve erime sorunları yaşanıyor.

NVIDIA, GeForce RTX 3090Ti isimli modelinde 16 pimli yeni bir konnektöre geçti. "12VHPWR" olarak isimlendirilen bu konnektör, GeForce RTX 4000 serisinde de standart olarak kullanıldı. Ancak yeni nesil güç kaynağı standardı, "ATX 3.0" ile uyumlu çalışmasına rağmen NVIDIA'nın son ekran kartlarında sıkıntı çıkarıyor gibi görünüyor. Zira Reddit'te servis edilen bazı görüntüler, ekran kartlarının yangına dahi neden olabileceğini düşündürüyor.

NVIDIA'dan açıklama geldi!

NVIDIA güç konnektörü

*Reddit'te paylaşılan görüntülerden bir tanesi

GeForce RTX 4090'daki kablo erime sorununun Reddit'e düşmesi üzerine The Verge, NVIDIA'ya ulaştı ve konuyla ilgili açıklama istedi. Bryan Del Rizzo isimli sözcü, konuyu yakından takip ettiklerini ve Reddit'teki gönderinin sahibi ile iletişime geçtiklerini söyledi. Ek bilgiye ihtiyaç duyulması durumunda, aynı konuyla ilgili ikinci bir paylaşım yapan başka bir kullanıcı ile de iletişime geçileceği açıklandı.

Önceden uyarı yapılmıştı!

NVIDIA

*Reddit'te paylaşılan başka bir görüntü. NVIDIA GeForce RTX 4090'a ait konnektörün eridiği görülüyor.

NVIDIA'nın yeni güç konnektöründeki yanma problemi, geçtiğimiz dönemlerde YouTuber JayzTwoCents tarafından gündeme getirilmişti. Kabloyu tehlikeli bulduğundan söz eden YouTuber, NVIDIA'nın kendisiyle aynı görüşte olmadığını açıklamıştı. Hatta YouTuber'ın iddiasına yanıt veren üst düzey NVIDIA yöneticilerinden Brandon Bell, "Bence var olmayan sorunlar hakkında endişeleniyorsunuz." şeklinde umursamaz bir açıklama yapmıştı. Şimdiyse ortada gerçek bir sorun var.

Peki neden böyle bir problem yaşanıyor?

Aslına bakacak olursak "Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir." sözünün gerçek olduğu durumlardan bir tanesiyle karşı karşıyayız. Üçüncü taraf bir kablo markası olan CableMod, sattığı 12VHPWR kablolar ile ilgili bir makale yayınlamış ve bu kabloların bükülü olmaması gerektiğini belirtmişti. Şirkete göre sağlıklı bir kullanım için kablonun 35 mm boyunca dümdüz durması gerekiyordu

PCI-SIG

*PCI-SIG'in paylaştığı sunumdan bir görüntü.

12VHPWR kablolar ile ilgili açıklama yapan tek isim CableMod değildi. PCI-X ve PCI Express bilgisayar veriyollarını belirlemekten sorumlu bir elektronik endüstrisi konsorsiyumu olarak bilinen PCI-SIG da bu kablolarla ilgili bir sunum hazırlamış ve bazı durumlarda güvenlik riskleri oluşturabileceğini açıklamıştı.

12VHPWR kablolar, önceki nesillerden çok daha küçük bir yapıya sahip. CableMod'a göre sorun yaşanmasının nedeni de tam olarak bu. Kablolar fazla büküldüğünde kablonun kendisinde veya pimlerde ısınma meydana gelebiliyor. Bazı durumlarda pimlerin yerinden oynayabileceğinden de bahseden CableMod, çözüm ile ilgili bir şey söyleyemiyor...

52
15
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
52
15
2
1
1