Paribu, En Kapsamlı Kripto Para Araştırmasının Sonuçlarını Paylaştı

19
10
3
2
2
Ülkemizin en yüksek hacme sahip kripto para işlem platformu olan Paribu, Türkiye'nin bugüne kadarki en kapsamlı kripto para bilinirlik ve algı araştırmasının ikincisinin sonuçlarını paylaştı.

Özellikle pandemi döneminde kripto paralara yönelik olarak ilgi büyük artış göstermişti. Bu değişimin etkileri ise Paribu'nun yaptırdığı kripto para bilinirlik ve algı araştırmasının ikincisinde daha net bir şekilde ortaya çıktı. 

İlki geçtiğimiz yıl yapılan araştırmanın ikincisi, 1 yılda kripto para ekosistemindeki değişimi de ortaya çıkardı. Akademetre Araştırma Şirketi tarafından yapılan çalışma, “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması-2021” adıyla yayımlandı.

Kripto parayla işlem oranında yüzde 1100 artış

kripto para

Araştırma, online yüz yüze görüşme tekniği ile gerçekleştirildi. Akademetre, sonuçların gerçeği olabildiğinde doğru şekilde yansıtabilmesi amacıyla tüm Türkiye'yi temsil edecek bir örneklem grubu oluşturarak bu gruptaki katılımcılarla görüşmeler yaptı.

Bu çalışmaya göre geçtiğimiz yıl kripto para ile işlem yapanların oranı 11 katına çıktı. Geçtiğimiz yıl kripto paralar ile işlem yapanların oranı yüzde 0,7 çıkarken bu yıl ise bu oran yüzde 7,7 olarak gerçekleşti. 

Bir diğer dikkat çekici sonuç da kripto para ile işlem yapan kadınların oranındaki artış oldu. Geçtiğimiz yıl kripto para işlemi yapanların %20'lik bir kısmı kadınlardan oluşurken, bu yıl ise bu oran iki katına çıktı. Kripto para işlemi yapan her 10 kişinin 4'ü kadın oldu.

En çok al-sat yapılıyor, memnuniyet yüksek

kripto para

Araştırmada kullanıcıların kripto paralardan memnuniyet oranı %74 oldu. En yüksek memnuniyet ise Y kuşağında görüldü. Memnuniyetin en önemli sebebi ise karlılık oldu. Onu işlem kolaylığı ve güvenilirlik takip etti. 

Türkiye'de kullanıcıların %64'ü genel olarak al sat işlemi yaparken, yatırım amaçlı kripto alanların oranı ise yüzde 50,3 olarak gerçekleşti. Yatırım işlemi yapanların oranı böylece ikiye katlanmış oldu. İşlemlerde her 10 kişiden 7'si Bitcoin kullanırken onu Ethereum ve XRP takip etti. 

Araştırmada elde edilen bulgulardan satır başları ise şöyle:

  • İnsanların yüzde 80,2'lik bir kısmı blokzincir teknolojisini hiç duymamış.
  • Kripto parayı duymuş olanların %11'i işlem yapıyor.
  • Kripto para piyasasını karlı bulanların oranı %28,7.
  • Kripto paraların en önemli avantajları olarak zaman sınırlaması olmaması (%77,2) ve mekan sınırı olmaması (%75,2) görülüyor.
  • En çok işlem yapanlar üniversite mezunları arasından çıkıyor (%49).
  • Sosyoekonomik statü grupları arasında en çok işlem yapan grup, %43'lük oranla C1 olarak geçen orta-üst grubu oldu. 
  • Kripto para işlemi yapanların yarıdan fazlası ücretli çalışanlar (%57,3). Onu %29,4 ile çalışmayanlar (öğrenci ve emekliler dahil) takip ediyor.
  • İşlem yapmayı bırakanların en önemli gerekçesi ise sıkı takip gerekmesi (%9,3).
Kaynak : https://www.coinkolik.com/populer-kripto-para-borsasi-paribu-en-kapsamli-kripto-para-arastirmasinin-sonuclarini-acikladi/
19
10
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
19
10
3
2
2